Två hästar drar en vagn i gammal stil.
Foto: Halmstad Brygghus

Hästar och nya traditioner när julölet kommer till stan

Trots att de bara varit igång i ett par år har de redan lyckats med konststycket att skapa en ny tradition. Halmstad Brygghus leverans av julöl är numera en klassisk inledning på julen i Halmstad och går av stapeln Lördagen den 30 november kl. 18.00 i centrala Halmstad.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

På Halmstad Brygghus börjar arbetet med årets julöl redan i augusti och med tanke på att de producerar nästan 10 000 liter öl är det inte svårt att förstå att de måste sätta igång i tid för att hinna klart till den stora julölsleveransen i början på december. I år är det fjärde året i rad som Daniel Eriksson och Andreas Forsberg levererar sitt julöl till krögarna i Halmstad med hjälp av häst och vagn. Första helgen i december är det dags och inspirationen kommer ursprungligen från Danmark men det är också en blinkning till en svunnen tid, en tid då all öl levererades med häst och vagn.

Det känns superkul att få vara med och skapa en ny tradition. Vi har både fackeltåg och orkester som går med oss, och det är många som möter upp när vi kommer med våra hästar och vårt julöl. Restauranger är fullbokade och många är nyfikna på att få testa årets smak.

Två hästar drar en vagn i gammal stil.
Med hästar, fackeltåg och orkester är det svårt att missa när Halmstad Brygghus levererar årets julöl till krögarna i stan.Foto: Halmstad Brygghus

Daniel och Andreas gillar att experimentera med smaker, och förutom klassikern Slottets julöl brygger de även ett årgångsöl som de kallar för Funky X-mas Brew som kommer med en ny kryddning varje år. I år är smaken pepparkaka och julölsleveransen är som vanligt första gången en får möjlighet att testa årets julöl.

Självklart är det lite nervöst inför leveransen, det är ju första gången julölet smakas och det är egentligen först då vi vet om vi får krögarnas och kundernas godkännande.

På bryggeriet i Slottsmöllan har arbetet med att framställa årets juldryck varit igång i flera månader och det är inte bara 10 000 liter julöl som ska produceras. Sedan några år tillbaka bereder de även tusentals liter julmust varje säsong.

Portträttbild på Andreas Forsberg och Daniel Eriksson som driver Halmstad Brygghus, i bakgrunden syns Fyllebron och höstfärgade träd samt Nissan.
Andreas Forsberg och Daniel Eriksson driver tillsammans Halmstad brygghus och startade traditionen med med att leverera julöl med häst och vagn 2015.Foto: Agneta Kristiansson

Julmusten har snabbt blivit väldigt populär. Vi har dubblat produktionen varje år men det har alltid tagit slut ett par veckor innan jul ändå. I år har vi producerat nästan 9000 liter julmust och vi får väl se om det räcker.

Det är minst sagt bråda dagar på Halmstad brygghus men den 1 december kommer allt vara färdigt. Då har man tappat upp flaskorna, packat lådorna, spänt hästarna framför vagnen och Daniel och Andreas är redo att ge sig ut på den numera klassiska julölsleveransen.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.