Produktbild på bodyscrub och tvål.
Foto: Martin Cederblad

Vardagslyx i en tvål

Vind, salt, sol, regn och tång. Livet vid den svenska västkusten har format L:a Bruket och gjort det till ett av Sverige och nordens mest välkända varumärken när det gäller tvålar, krämer och andra kroppsvårdsprodukter. Varje morgon skördas tången från kuststräckan längs Kattegatt och torkas sedan, enligt tradition, i små sjöbodar i Halland.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

En person håller fram en trälåda fylld av tång.

Varje morgon plockas tången till L:a Bruket längs Kattegatts kustremsa. Foto: Mikael Pilstrand

Historian om L:a Bruket börjar faktiskt med en tvålkopp av keramik. Monica Kylén, en av grundarna till företaget, är keramiker och tyckte att det behövdes en tvål till de tvålkoppar hon tillverkade. Hon ville att den skulle vara naturlig och ekologiskt, men kunde inte hitta det på marknaden. Så 2009 bestämde hon sig helt enkelt för att börja tillverka tvålen på egen hand.

Bild på grundarna av L:a Bruket.
Monica Kylén och Mats Johansson är grundare och ägare till Lilla Bruket.Foto: James Harris

Idag driver Monica företaget tillsammans med sin man och det är inte längre bara tvål som produceras. L:a Bruket har mer än 80 olika produkter i sitt sortiment och varumärket finns i över 30 länder. Men trots att de har återförsäljare över hela världen är känslan av Varbergs kustlandskap alltid närvarande. Saltet, sanden och vattnet har präglat naturen och människorna som bor längs kusten och de är också viktiga ingredienser i många av produkterna, där det mesta är ekologiskt, äkta och naturligt.

I den lilla fiskebyn Träslövsläge, strax söder om Varberg, har L:a Bruket showroom och butik där du kan känna, dofta och testa produkterna. Och såklart passa på att köpa med dig lite kustnära vardagslyx hem.

I en beige necessär ligger fler produkter från L:a Bruket
L:a Bruket och deras produkter handlar om vardagslyx.Foto: Martin Cederblad
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.