Översiktsbild över Varbergs kallbadhus
Foto: Natalie Greppi

200 år av spahistoria i Varberg

Redan i början av 1800-talet började man med havsbad i Varberg. Det första kallbadhuset började byggas 1864 men förstördes i en storm ett par år senare.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Förlagan till dagens kallbadhus stod klart 1886 och än idag används det mäktiga badhuset året om av kallbadare.

Tidigt fanns en övertygelse om att sol, frisk luft och salta bad hade stor betydelse för hälsan och det var ingen slump att läkaren Johan Severin Almer valde Apelviken som plats då han skulle öppna ett Kustsanatorie.

Bild på bryggan som leder ut till Varbergs kallbadhus
Kallbadhuset i Varberg har en lång historia.Foto: Natalie Greppi

Mer än 100 år senare är nu sanatoriet istället Varbergs Kusthotell där människor kommer för att njuta av stillheten, miljön och den vackra anläggningen. På Kusthotellet finns också Sveriges ända Thalassospa där havet står i fokus och i behandlingarna används både alger och tång från Kattegatt.

En person sitter i fönsternischen och blickar ut över havet.
Blicka ut över havet på Varbergs Kusthotell.Foto: Varbergs Kusthotell

Om man följer den vackra strandpromenaden in mot Varberg centrum kommer man så småningom till Asia Spa som ligger i anslutning till Varbergs stadshotell. Även här har man tagit vara på den långa kurortshistorian men med asiatiska influenser.

Sjunk ner i de japanska källorna, vila blicken på horisonten och Varbergs fästning och njut av friden. I Varberg är havet och lugnet lika närvarande idag som igår. spa Spa- och kurortshistorian är lika aktiv i Varberg idag som igår.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.