Översiktsbild över Rosendal strand
Foto: Destination Falkenberg

Halland har sveriges finaste stränder

Det är ingen hemlighet att många av Sveriges finaste stränder finns i Halland. Tylösand, Apelviken och Skrea strand är välkända och populära favoriter som bjuder på fantastiska badupplevelser. Men det finns också andra guldkorn där du, om du har tur, kan få en hel sandstrand för dig själv.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

 

Oavsett om du föredrar kilometerlånga stränder med massor av människor, små naturstränder där du är alldeles ensam, solvarma klippor eller mjuka sanddyner hittar du det i Halland. Här är det alltid nära till havet och salta bad. Och visst är det så att bad, grill på stranden och sandslottsbygge är bland det bästa med sommaren.

 

Tylösand är Sveriges bästa strand

Det finns ingen strand i hela Sverige som är finare än Tylösand. I alla fall om man frågar svenskarna. Det visar en undersökning av Kantar SIFO på uppdrag av Resia där Tylösand blev utsedd till Sveriges bästa strand. Tylösand är en av Sveriges mest välbesökta stränder och en varm sommardag kan det vara upp emot 50 000 badgäster på stranden. Varje dag, från midsommar till mitten av augusti, finns det livräddare på plats för att alla som badar ska känna sig trygga. Här är sanddynerna böljande, vattnet långgrunt och oftast är det också mängder av sommarglada människor på stranden.

Två barn leker i sanddyner.
Tylösands är Sveriges finaste strand.Foto: Oskar Albrektson

 

Surf och bad på Apelviken

Apelviken är en vidsträckt strand med en blandning av klippor, sanddyner och badbryggor. Det är också en välkänd strand för surfare och nämns ofta som ett av Sveriges bästa ställen för surf. Längs stranden finns mängder av restauranger, lounger och caféer som bjuder in till gött strandhäng. Precis vid stranden slingrar sig en gång- och cykelbana in till Varberg centrum som inte ligger mer än 3 kilometer bort.

En vindsurfare går längs Apelvikens strand
Apelviken är ett av Sveriges bästa ställen för vind- och kitesurfing

 

Livligt och härligt på Skrea strand

Skrea Strand är en av Sveriges mest populära stränder. Det är långgrunt, barnvänligt och det finns plats för många. Stranden är 2 kilometer lång och kantas av mjuka, härliga sanddyner. Gå ut på den karaktäristiska badbryggan och ta ett dopp i det blå, eller ät lunch på någon av de sommaröppna serveringarna.

Två barn hoppar i vattnet från badbryggan.
På Skrea kan du välja på både badbrygga och sandstrand.Foto: Destination Falkenberg

 

Bada på Fästningsbadet mitt i Varberg

Ett helt nytt bad, mitt i Varbergs centrum. Här finns soldäck, badbrygga och hopptorn och gott om plats för både bad, hopp och lek på djupt vatten.

Drönarbild över Fästningsbadet
Fästningsbadet i Varberg har både soldäck, hopptorn och badbryggaFoto: Marie Hidvi

 

Sveriges längsta sandstrand finns i Mellbystrand

På Sveriges längsta sandstrand finns det plats för hela familjen och de skyddande dynerna är perfekta för picknick, avkoppling och lek. Den fina sandstranden sträcker sig så långt ögat når och när vinden ligger på är både Mellbystrand och Skummeslövsstrand perfekta för vindsurfing.

Fyra personer sitter i varsin brassestol och solar på en full strand.
Mellbystrand och Skummeslövsstrand är tillsammans Sveriges längsta sandstrand.Foto: Christel Lind

 

Olofsbo är barnfamiljens favorit

Strax norr om Falkenberg ligger härliga Olofsbo strand. Här är sanden vit, vattnet klart och sanddynerna höga. Om man är sugen på krabbfiske är de steniga ändarna perfekta, eller småbåtshamnen som ligger precis intill.

Vy över stranden i Olofsbo
Barnvänliga Olofsbo har härliga sanddyner, mjuk sand och klart vatten.Foto: Destination Falkenberg
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.