En äldre person håller ett litet barn i handen när de går ner till stranden.
Foto: Oskar Albrektson

Hallänningar lever längst i hela Sverige

Det är antagligen ingen slump att det är vi i Halland som lever längst i hela Sverige. Kanske beror det på havet, naturen och vindarna. Eller så beror det på att vi länge har förstått vikten av att ta hand om oss själva.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Varje år kommer Statistiska Centralbyrån med prognoser på hur länge vi förväntas leva. Och Halland hamnar alltid i topp. Faktum är att Hallänningar har haft Sveriges högsta medellivslängd i över 100 år. Och med våra vidsträckta stränder, närheten till havet, friska vindar och en lång historia av spa, hälsa och välbefinnande är det faktiskt inte så svårt att förstår varför.

Man har länge vetat att havet och frisk luft gör gott för både kropp och själ och redan under 1800-talet började en tradition av havsbad växa fram i Halland. Idag finns mycket forskning som visar att det är bra att bada – särskilt kalla bad får igång kroppen och gör oss piggare och på bättre humör. Så när du går förbi det vackra Kallbadhuset i Varberg nästa gång kanske du ska våga dig in, slänga av dig kläderna och njuta av ett svalkande dopp.

Bild på Kallbadhuset i skymning
Passa på att ta ett uppfriskande dopp nästa gång du har vägarna förbi Varbergs kallbadhus.Foto: Natalie Greppi

Det är inte heller en tillfällighet att några av Sveriges absolut bästa spa-hotell ligger som ett pärlband längs Hallandskusten. Ett av de mest klassiska, Falkenbergs Strandbad, började byggas redan 1937 och det praktfulla Kusthotellet i Varberg har också anor långt tillbaka i tiden. Och även om det såklart såg annorlunda ut då, jämfört med dagens toppmoderna anläggningar, har fokus alltid legat på hälsa, bra mat och havets helande kraft.

Två personer hänger på poolkanten och tittar ut över havet.
Det finns många ställen att njuta på i Halland.Foto: Falkenberg strandbad

Så kom hit till Halland och gå längs stranden, varva ner till ljudet av vågornas brus, ät närproducerad och ekologisk mat, ta ett uppfriskande dopp i havet och njut av vindens friska vindar. Gör just det som vi hallänningar har gjort i hundratals år – det är en hälsokur som bevisligen fungerar.

Två personer går längs stranden
Stranden är en bra plats för njutning och rekreation.Foto: Falkenberg Strandbad
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.