en vuxen och ett barn promenerar vid havet.
Foto: Philip Liljenberg

Vandra vid havet i Halland

Det är något visst med havsnära natur. Det är kargt, vackert och påverkat av havets starka vindar. Överallt längs Hallands kustlinje finns sanddyner, krokiga tallar, öppna strandängar, vacker ljunghed och härliga stigar att vandra på.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Tusentals år av kustens tuffa förhållanden skapar en viss typ av natur. Mystisk skog med vindpinade träd kombineras med sanddyner, stränder och öppna horisonter. Och överallt är havet närvarande. Ibland bara som ett tyst brusande och andra gånger är det vilt, skummande och dånande.

Fina stigar i Hökafältet

Längsmed Laholmsbukten ligger naturreservatet Hökafältet. Promenera över de öppna sanddynerna eller genom den vackra tallskogen innan det är dags för fika. Förutom ett myller av fina skogsstigar finns här också en 2,5 kilometer lång led som passar sig extra bra för barnvagnen, rullatorn eller rullstolen. Och när du går genom strandskogen kan du lyssna lite extra efter fågelkvitter, för här finns både näktergal och svarthätta.

Skylten till Hökafältet naturreservat står jämte en barrbeklädd stig och är omgiven av höga tallar.
Naturreservatet Hökafältet har både tallskog och höga sanddyner.

krokiga tallar och Sveriges högsta sanddyn

I Haverdals naturreservat finns många fina promenadstråk. Både markerade leder och små slingrande stigar. Med havet precis intill har naturen fått en säregen prägel där krokiga tallar och barrbeklädda stigar blandas med sanddyner och strandhed. Fina picknickbänkar finns både i tallskogen och nere vid havet och Sveriges högsta sanddyn, Lynga Sanddyna, bjuder på spektakulär utsikt över skog och hav.

En person går nerför den Stora sanddynen.
I Haverdals naturreservat finns Skandinaviens högsta sanddyn.Foto: Robin Söderholm

sandstränder, strandskog och småbåtshamnar

En av Hallands kanske finaste vandringar är Prins Bertils stig. En 18 kilometer lång vandringsled som börjar vid det 400 år gamla slottet mitt inne i Halmstad. Leden är lättvandrad och slingrar sig längs med kusten, hela vägen ut till Möllegård. Längs med vandringen får du se mycket av den natur som är karaktäristiskt för just Halmstad. Från sandstränder och klippor till strandskog, småbåtshamnar och gamla stenbrott. Många ställen längs leden bjuder på spektakulära vyer, mäktiga naturupplevelser och vackra badvikar och du går förbi platser som Vita bandet, Örnäsudden, Grötvik och Rhododendronparken.

Två personer går på en stig. I förgrunden syns en rödvit livboj.
Prins Bertils stig går från Halmstad, hela vägen längs kusten och ut till Tylösand.Foto: Oskar Albrektson

Vackra vyer i Grimsholmen

Promenera bland strandängar, ljunghed, klippor och tallskog i natursköna Grimsholmen söder om Falkenberg. Det öppna landskapet bjuder på en fantastisk vy över havet och betande får och kossor ser till att området behåller sin öppna horisont.

Två får betar på strandängen och i bakgrunden syns havet.
Korna och fåren ser till att Grimsholmen behåller sin öppna horisont.Foto: Destination Falkenberg

livfulla Strandpromenaden

Utmed havet i centrala Varberg slingrar sig den 2,4 kilometer långa Strandpromenaden från Varbergs fästning ner till Kusthotellet. Härifrån har du en fantastiskt utsikt över havslinjen oavsett årstid och promenaden tar dig förbi mjuk sandstrand, karga klippor, nakenbad, bryggor och härliga caféer. Här promenerar invånare och turister både sommar och vinter tillsammans med skejtare, cyklister, joggar och barnfamiljer. Strandpromenaden är lika uppskattad av alla och sjuder av liv och rörelse. En perfekt blandning av havsvindar och stadspuls.

Tre olika grupper av människor går strandpromenaden fram. Solen är på väg ner och Varbergs fästning syns till vänster i bild.
Strandpromenaden i Varberg är ett populärt gångstråk.

Lättvandrat längs Särö strandpromenad

I nordvästra delen av Kungsbacka kommun ligger reservatet Särö Västerskog. Strandpromenaden är en fortsättning från naturreservatet och går längs med havet och de mäktiga disponentvillorna, från herrbadet, förbi Gövik, över Snäckstrand, runt Västerskog och fram till Ålvik.  Här tillbringade Gustav V Adolf 35 år i sitt älskade sommarhus. Är du badsugen så finns här både sandstrand eller klippor och stenblock att bada ifrån och från bergsknallarna får du en fin utsikt över både skog och hav.

Bland ljunghedar och klapperstensfält

Precis utmed havet några kilometer utanför Åsa ligger naturreservatet Näsbokrok. Här har havets vindar format ett karg och vackert landskap med vackra ljunghedar, klippor och klapperstensfält. Här finns en härlig, lättvandrad slinga på 1,4 kilometer som passar bra för barnvagnar, rullstolar och rullatorer med flera rastplatser längs vägen. Vill man vandra mer fritt över klapperstensfälten så finns det andra, lite tuffare stigar att välja.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.