Familj på strand i varberg
Foto: Philip Liljenberg

Höstlov i Halland

På hösten är tempot lite lugnare i Halland och det är lätt för både vuxna och barn att njuta av stillheten, naturen, havets och skogens lugnande kraft. Samtidigt finns det gott om roliga upptåg, spännande äventyr och mängder med god fika. Lämna vardagen och njut av höstlov i Halland – en skön blandning av gemenskap, värme, mys och bus, både inne och ute, för hela familjen.

Skrivet av Sara Torgé
Sara Torgé Skribent
Bild på gammal timmerstuga i Äskhult
I Äskhults by har tiden stått stilla.Foto: Äskhults by

Rys, mys och våfflor i (L)Äskhults by

I Äskhult utanför Kungsbacka kliver du rakt in i en genuin 1800-talsby med rötter i 1600- och 1700-talen. När du lämnat parkeringsplatsen och trampat den vackra fägatan fram till byn finns inte längre mycket som påminner om vår egen tid. Just på höstlovet bjuds du in till en resa bakåt i tiden med rys och mys i perfekt mix. Vättar och väsen, spökhistorier och sagor, varma soppor och nygräddade våfflor… Välkommen till (L)Äskhult!

Översiktsbild på Naturum Getterön
Naturum Getterön är ett av Hallands mest besökta resmål.Foto: Mikael Johansson

Spindelguidning, pyssel och fika på Naturum Getterön

Att fågelskådning är populärt på Getterön i Varberg visste du kanske. Men spindelskådning? På höstlovet visar och berättar Naturum Getteröns naturguider om spindlarnas spännande värld och alla barn får gå på spindeljakt, undersöka spindlar och spindelnät i naturen kring Naturum. Dessutom blir det ansiktsmålning, pyssel och skattjakt. Andra dagar på höstlovet kan du ta chansen att följa en ringmärkare under en dag, och även testa på att ringmärka en fågel alldeles själv. Så vad väljer du – spindlar eller fåglar? 

Eldshow på Ljusfesten i Morup

Ljusfesten i Morup – en väldigt mysig kväll

När det är som allra mörkast, mellan sommaren och julen, lördagen den 2 november, tänds eldar och ljus upp strax norr om Falkenberg i Morup med omnejd. Samla vänner och familj och ge er ut på en runda där ni utmed vägen får uppleva musik, mat, happenings, öppna ateljéer, trädgårdsinstallationer, pumpor – och massor av ljus, eld och mys!

Illustration på Hallands konstmuseum
Äntligen är det dags för nyinvigning av Hallands konstmuseum.Illustration: White Arkitekter

Spökar det på nyöppnade Hallands konstmuséum?

Sprillans nyrenoverade Hallands Konstmuseum i Halmstad öppnar med skräckblandad förtjusning upp dörrarna för alla höstlovslediga barn från 7 år. På workshops inspirerade av 1800-talets andefotografering skapas med enkla medel och digital teknik en (lagom) hårresande bild. Ta med egen digitalkamera, mobiltelefon eller surfplatta. Det finns också chans att gå på en helt ofarlig familjeanpassad husesyn i nya museet som passar alla från 0 till 100 år. Begränsat antal platser, så se till att förboka och kolla själv om det spökar på muséet.

Vildmarkssafari i Unnarum

Det är stilla skymning. Ett rådjur står och ser sig om i skogsbrynet, omedveten om att fascinerade människoögon följer dess minsta rörelse… Skogarna kring Hylte kallas ofta för den sydligaste vildmarken i Sverige. På vildmarkssafarin får ni åka terränggående bilar på de allra minsta skogsvägarna, över stock och sten till annars otillgängliga platser. Tack vare bilarna känner djuren inte doften av er och ni får nästan helt säkert se rådjur, men kanske också älg, hare, tjäder och lodjuret som har sitt revir här i den uråldriga skogen.

Teckningsmuséet i Laholm
I Laholm ligger nordens enda museum för teckningskonst.Foto: Agneta Kristiansson

Släpp loss kreativiteten på Laholms teckningsmuseum

Nordens enda museum för teckningskonst har inte bara spännande utställningar utan också en populär och inbjudande ateljé, helt fri att använda och proppfull med konstnärsmaterial för både stora och små. På höstlovet blir ateljén en höstlovsverkstad där alla barn får göra sin egen handdocka med inspiration från dockteaterns värld. Passa på att kolla in aktuella utställningar och ta en fika.

Kristin står vid en badbrygga. Vädret är grått och hon har en blå badkappa på sig.
Kallbad kan ge hela familjen en skön mix av endorfinkick och lugn. Foto: Magasin Varberg 

Sandslott och endorfinkickar på på stränder och bryggor

Att leka i sanddynerna, jogga, göra storslagna sandslottsbyggen, leta vackra snäckor, dricka kaffe eller varm choklad, lyssna på vågornas skvalp och spana surfare är inte något som hallänningarna bara ägnar sig åt sommartid. Våra stränder ger en massa energi – året runt, oavsett väder. Varför inte ge kroppen en riktig endorfinkick? Unna dig ett kallbad i en sjö, från en brygga eller på en sandstrand. Kanske vill du basta först på Kallbadhuset i Varberg? Oavsett vad: glöm inte varma kläder och peppa med mantrat ”man ångrar aldrig ett bad”. Sisten i är en badkruka!

En vuxen och två barn promenerar i skogen.
Naturen är en härlig plats för lek, äventyr och återhämtning.Foto: Oskar Albrektson

FAmiljevänliga vandringar

Med barnens fantasi blir skogen och ängarna magiska sagolandskap, de krokiga träden perfekta klätterställningar och vid de små åarna släpps barkbåtarna fria. Naturen är spännande att upptäcka tillsammans och i Halland finns det vandringsstigar i olika längd, svårighetsgrad och i vilt skiftande landskap. Här hittar du tips från oss på familjevänliga vandringar.

Bild på en stilla havsvattenpool med tomma råttingfåtöljer
På Varbergs Kusthotell i Halland finns en havsvattenpool.Foto: Varbergs kusthotell

Spamys för både stora och små

Lämna vardagen och njut av avkoppling – och lite lagom mycket höstlovsbus – för hela familjen. Många av Hallands spaanläggningar öppnar upp för barnfamiljer på höstlovet och erbjuder allt från simskolepaket till myspaket.

  • Höstlovspaket som passar olika familjekonstellationer, exempelvis singelförälder med ett barn, på Lögnäs gård i den allra sydligaste delen av Halland.
  • Bada i poolerna, kolla på swim in-film, spela pingis, pyssla och gå på konstvandring på hotell Tylösand. 
  • Under höst- och sportlov har Falkenbergs Strandbad utöver sitt vanliga beach resort-mys också ett populärt simskolepaket för familjer med barn i åldern 3-13 år. Simskolan håller till vägg i vägg med spahotellet, på Klitterbadet där du plaskar runt i Sveriges enda 50 meters saltvattensbassäng.
  • Thalassospa, basturitual, ansiktsmask och bodyscrub, filmmys med popcorn och en massa annat erbjuds på Varbergs Kusthotell.
  • Säröhus i Kungsbackatrakterna kan barn och vuxna koppla av på en minisemester med allt från ansiktsmasker, varma bad och salta fotbad till trerättersmenyer och snacksbufféer.
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.