Gammal annons där det står Lättmetallcykeln.

Sveriges cykelhistoria börjar i Halland

I Halland finns inte bara Sveriges första nationella cykelled, Kattegattleden. I över hundra år har Halland dessutom varit navet för Svensk cykeltillverkning.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Med en övertygelse om att alla svenskar skulle ha råd att färdas kungligt startade Birger Svensson ”Svenska Cykeldepoten” i Varberg 1908. Den lilla cykelfirman växte sig allt större och när det senare blev Monark var det en av Europas största tillverkare av cyklar, mopeder och motorcyklar. 1939 tillverkades cirka 1000 tvåhjulingar per dag i fabriken i Varberg.

Gammal bild på två män som står utanför den gamla cykelfabriken från 1940.
Under 40-talet tillverkades omkring 1000 tvåhjulingar per dag i fabriken i Varberg.

Samma år som Birger Svensson startade sin partihandel för cyklar lät stockholmarna Eli Pettersson & August Lindblad tillverka den första svenska Crescentcykeln. I mitten av 30-talet gjorde den karaktäristiska orangea färgen entré och 1948 vann Harry Snell VM på en Crescent och begreppet världsmästarcykeln var fött. Drygt 10 år senare gick Crescent ihop med Monark och flyttade tillverkning till Varberg.

På det lilla Monarkmuseet i Falkenberg visas allt det Monark tillverkat genom åren. Cyklar, mopeder, motorcyklar och radioapparater. Här finns också mängder av andra nostalgiska prylar, originalaffischer och annonser från Monark och Crescent.

Tidningsbild på en gammal monarkcykel
På Monarkmuseet i Falkenberg finns mängder av annonser och bilder på gamla cyklar som tillverkats i Monarkfabriken.

Idag ser cykeltillverkningen annorlunda ut, men det utvecklas fortfarande cyklar på Birger Svenssons väg i Varberg och förutom landsvägs- & vardagscyklar görs också mountainbikes och el-cyklar. Med slingrande landsvägar, stigrika skogar och fina cykelvägar kombinerat med ett vackert kustlandskap och fantastisk landsbygd är Halland perfekt att uppleva på cykel. Ta med din egen cykel och njut av friheten, hyr din cykel på plats eller välj en färdigpaketerad lösning där det enda du behöver ägna dig åt är att cykla och njuta.

Gammal bild på en person som cyklar på en blå damcykel.
Grundidén för Monark är att alla svenskar ska ha råd att färdas kungligt.
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.