John Taylor
Foto: Kajsa Sjölander

Tjolöholms trädgård är Johns happy place

I scouterna lärde han sig att man ska göra en god gärning om dagen. Men även om han gör det så säger han att han inte kan imponera på sig själv. Och han har mängder av gärningar igång.

Skrivet av Rina Ratell
Rina Ratell

”Jag har blivit cideräppelbonde! Importerat 1400 cideräppelträd från England, har dem på en hektar mark i Skåne. Vi har en spännande produkt nästa vår.”

Efter en konstpaus säger han:

”Man ska inte sitta på rumpan. Man ska vara på en åker. Eller ligga i trädgårdslandet. Trädgård är harmlöst, det är ett happy place, mest positivt.”

Det slinker in lite engelska uttryck här och var. Inte som från någon som sett mycket på engelska tv-serier. Utan någon som är uppvuxen i trädgårdslandet England.

John Taylor i trädgården på Tjolöholms slott.
En spade i näven är Johns lyckaFoto: Sara Brodén

”Kom hit och gör oss mer brittiska” sa Tjolöholm till John för två år sedan. Och så fick det bli.

John sade upp sig från Slottsträdgården i Malmö, och numera tror malmöiterna att Mr Taylor bebor självaste Tjolöholms slott! Sanningen är att John inte blivit slottsherre, men dock en älskad deltidshallänning. 

Text mot bakgrundsplatta

Tjolöholm, denna mäktiga Art and Crafts-anläggning. Ett slott i engelsk tudorstil. Med en konstnärlig ledare i enastående trivsam stil.

”Det finns en enda växt jag inte tycker om, Spikklubba! Har mått så illa av den doften!” utbrister John. ”Fast som växt har jag respekt för den” tillägger han.

Berättelsen är ivrig och sansad samtidigt. Faktaspäckad och finurlig.

John sitter med skisser runt sig. Rutigt papper. Han håller på att rita en rosenträdgård. Mängder av franska blomnamn. Vilka uttalas med bravur av denne man som inte drar sig för att trädgårdsguida för franska grupper. På franska.

”Varenda sak som vi gör ska vara så vacker som möjligt, så länge som möjligt. Med de resurserna vi har. Det är en ständig drivkraft”

Att jobba med trädgård är ett kall, varm jord mellan fingrarna.

För tillfället håller han på med det han benämner som ”Sveriges lätt största trädgårdsprojekt just nu.” Att vid slottet återskapa den förlorade köksträdgården. ”Tjolöholm är fullt av överraskningar, här vill vi att gästerna ska få massvis av idéer!”

Flygbild över Tjolöholms slott.

Slottsparken sträcker sig ner till havet, och även utan båt tycks John vara en person som tar livet med ro. Verkar se sådär tryggt på livet som enbart specialister kan göra.

Rösten är lugn, tanken är snabb och blicken pigg. 

På Tjolöholm är John en guidande hjälpande hand. Det är vad en konstnärlig ledare gör. Och han är kunnig som ett levande uppslagsverk.

Han är även din trädgårdskompis i tv-rutan för dig som i mändger av sköna säsonger haft lyckan att sitta bänkad framför ”Trädgårdstider”. Och handla om hälsa ska det göra i kommande säsong, som nu är i full inspelnings-gång.

För övrigt är John Taylor och tv-kollegan Tareq Taylor inte släkt. ”Vi har bara samma efternamn”, skrattar John. ”Men däremot är jag nummer 8 i en syskonskara av 9. Och nu är jag svensk medborgare! Det är det inte många som vet!”

Fotbollsintresset är stort och egna kolonilotten där hemmavid likaså. 370 kvadratmeter. Den sistnämnda alltså.

Som man bäddar får man ligga, som man sår får man skörda.

Skördearrangemang.
Tjolöholm pyntas i skördetid.

Skördetiden för John doftar jord, och den konstiga doften du får från tomatbladen. Därtill kanske en flaska cider som öppnas, som han har bryggt själv.

Två rader palsternacka odlar han varje år. ”Jag har gjort som min mamma och skurit ugnsbakad palsternacka som potatis och smugglat in på mina tre barns tallrikar.” När han säger det ser han ut som din trädgårdsmentor. 

I Malmö bor han och sambon kvar, men han gillar att turista i Halland. ”Stedsands in the Woods! Originellt, nästan one of a kind i världen”, utbrister John plötsligt. De gör häftiga saker.

”Och om du gör fem extra saker i din egen trädgård nu till hösten, kan de förändra din värld. Fem små saker, blir tillsammans en god gärning!”

Text på platta
Tips från artikeln
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.