foto Mårten Wikner

Margaretha har Sveriges största pepparrotsodling

Skrivet av Lovisa
Lovisa Redaktör

I Fjärås i Norra Halland hittar man Sveriges största pepparrotsodling hos Margaretha och Mikael Jönsson. Här har man odlat pepparrot kommersiellt i över 100 år eftersom pepparroten trivs bra i lerjorden som finns här. Odlingstraditionerna har förts vidare inom familjen från generation till generation.

Foto Mårten Wikner

Margarethas farfars far, Carl Andersson, kom till Fjärås som mejerist i slutet av 1800-talet. Han var en av de första i Fjärås som började odla pepparrot som ”extraknäck”. Carls son, Axel Andersson, började på 1920-talet att handla med pepparrot. Han kom senare att kallas pepparrotskungen. Axels son Inge Andersson övertog verksamheten 1968 och började tillsammans med sin fru Gudrun att utöka pepparrotsodlingen. På 1970-talet blev Inge störst i Sverige på odling. Inge och Gudrun startade upp gårdsbutiken i liten skala under 1990-talet, och har sedan lagt ner mycket arbete på att utöka butiken med t ex egna KRAV-odlade tomater, massor av frilandsgrönsaker, färskost och inläggningar. Idag för Inges dotter, Margaretha tillsammans med sin man Mikael Jonsson traditionen vidare i fjärde generationen.

foto Mårten Wikner

“Jag tycker det är viktigt att människor lär sig att odla sin egen mat och dessutom förstår att man måste jobba med naturen och inte emot den.”

I gårdsbutiken säljer de pepparrot och andra KRAV-grönsaker tillsammans med blommor som de odlar själva. Margaretha arrangerar varje säsong populära blomsterbindningskurser. Är man nyfiken på hantverket bakom pepparrotsodling kan man alltid prata med Margaretha eller Mikael. Flera moment i odlingen engagerar många i bygden och har gjort så i många år.

“När det gäller pepparroten så har vi ett kulturarv här i norra Halland att föra vidare.”

När Margaretha inte är i odlingarna är butiken tycker hon om att besöka arbetarbyn på Tjolöholms ägor med den fina slottskyrkan och Hemtrefnadens trädgård.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.