Andreas Forsberg & Daniel Eriksson på Halmstad Brygghus

2013 var året som entusiasterna Andreas och Daniel startade upp Halmstad Brygghus. Sedan starten huserar de i rustika tegelstenslokaler på Slottsmöllan med Nissans forsande i bakgrunden och flera andra företag vid sidan om. Här driver de sitt mikrobryggeri där hjärtat ligger i hantverket och bryggeriarvet som de stolt förvaltar.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Andreas Forsberg är Ölänningen som flyttade till Halmstad för att plugga till utvecklingsingenjör och som via sin utbildning träffade på Daniel Eriksson från Svenljunga på Högskolan. Daniel som har jobbat i bryggeribranschen sedan 1991 var den som väckte intresset hos Andreas via sitt hängivna hembryggeri hemma i pannrummet och ja, resten är ju redan historia. Att vara ölproducenter just i Halland verkar vara en fullträff.

Halland är ett härligt matlän att verka i. Här finns Sveriges spannmålsmagasin och mjukt vatten som är bra för produktionen. Hallänningarna är intresserade av mat och dryck och här samarbetar vi livsmedelsproducenter med varandra.

Porträttbild av Andreas Forsberg och Daniel Eriksson på Halmstad brygghus framför Nissan och höstgula träd.
Andreas Forsberg och Daniel Eriksson driver Halmstad Brygghus sedan starten 2013. Foto: Agneta Kristiansson

I Halland finns många mikrobryggerier varav ett tiotal träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter och via olika aktiviteter lära känna varandra bättre. Genom hela kedjan samarbetar Halmstad brygghus med andra livsmedelsproducenter. Från Slöinge kafferosteri får de kaffe som används som spännande smaksättning till ölen Slöinge Imperial Kaffe Stout. Till Ulvereds hjorthägn lämnas sedan den överblivna draven som används som uppskattat djurfoder till hjortarna och tillsammans med Kvibille mejeri anordnas välbesökta öl- och ostprovningar inne i bryggeriet.

I den mån det går använder vi oss av lokalproducerade och ekologiska råvaror. Vi är stolta över Halmstad och Halland och känner oss bortskämda av regionen.

Att den hantverksmässigt bryggda ölen blir mer och mer populär kan ses på såväl systembolaget, som numera har ett imponerande brett sortiment, till restauranger som jämte vinet, även rekommenderar vilken ölsort som passar bäst till maten. En spännande utveckling som följer helt i linje med livsmedelsindustrin i övrigt såväl inom surdegsbagerier som glassproducenter eller andra som jobbar med mathantverk.

På Halmstad brygghus erbjuds både ett standardsortiment och tillfälliga lanseringar. Vid jul släpps varje år en ny smak och julölen är så populära att de i år kommer brygga 10 000 liter. Upptill öl bereds även julmust och läsken Sodapop med smak av äppel, vindruva och ingefära.

Det bästa med Halland är havet, det vackra landskapet och närheten till kontinenten. Danska fallen, Tylösand och Prins Bertils Stig är ställen man inte får missa på sitt besök i Halland

Att använda lokala namn såsom gatunamn och stadsdelar till ölen var en självklarhet för duon, för att vara tydliga med ursprunget och stoltheten de känner över Halland. Och visst har de båda en favorit att rekommendera ur det spännande sortimentet, Daniel slår ett slag för Vallgatans Pale Ale medan Andreas väljer Nissastrands IPA.

Dela artikeln med en vän.

Pin på pinterest
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel