Bild på bullar och bröd.
Foto: Lisa Söderholm

Varbergs egna kustbageri

Det är tidig morgon på Skeppsgatan 10, men Kustbageriet har varit igång i flera timmar. Det doftar nybakat och på brödhyllan ligger allt i från Levain och Schwartzbrot till Strandråg och Kustbröd. Disken är fylld av nybakta bullar, frallor, baguetter och croissanter. Efter nästan åtta år har Kustbageriet blivit ett lika naturligt som älskat ställe för både Varbergare och sommargäster.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Niklas Gustafsson har alltid varit intresserad av mat och livsmedel och efter restauranggymnasiet i Varberg och ett par vändor utomlands var det dags att ta sig an Grythyttans restaurangskola. Efter flera år inom Stockholms restaurangvärld ville han testa att baka. Så han gick helt sonika in på det anrika Riddarbageriet i grannlokalen och frågade om han fick jobba där. Och det fick han.

”Jag kom in där med min knivväska första arbetsdagen och efter 2 minuter förstod jag att jag inte kunde någonting. Men 1,5 år senare var jag faktiskt bagerichef.”

En sommar, i mitten av 2000-talet, bestämde sig Niklas och hans sambo för att tillbringa sommaren nere i Varberg och de ville kombinera semestern med att baka bröd. De satte in en annons i lokaltidningen om att de var intresserade av att hyra en bagarstuga och de fick napp i Sällstorp utanför Varberg. Det första de gjorde var att ringa mjölnare Bengt på Limabacka kvarn för att få tag i riktigt bra mjöl och efter lite experimenterande med ugnen i stugan började de sälja bröd på Varbergs torg två dagar i veckan.

En person står och håller en papperspåse som är fylld med baguetter.
Baguetterna är en av favoriterna på Kustbageriet.Foto: Kustbageriet

”Det var skitkul och vi höll oss flytande hela sommaren. Vi bodde i en lägenhet precis vid torget, så vi gick ner och tog en plats vid 6 på morgonen. Sen gick vi upp och tog det lugnt till 9 då vi gick ner och började sälja brödet. Och vi sålde slut på 2 timmar. Så det var många som inte ens såg oss för vi var därifrån innan 11.”

Där någonstans föddes tankarna på ett eget bageri och med skräckblandad förtjusning flyttade de slutligen från Stockholm ner till Varberg. Utan varken boende eller bagerilokal.

”Vi var naiva på ett härligt sätt. Vi flyttade ner till mormors sommarstuga i Apelviken och bodde där i mörkret hela vintern. Vi åkte runt och kollade lokaler och tillslut hittade vi den här som tidigare var Karlssons sillimport.”

 

Lokalen var gammal och orenoverad, men de såg potentialen i den slitna gamla fiskfabriken och bestämde sig för att köra på. De hade inget stort kapital att sätta in, så de handlade alla plåtar och maskiner begagnat och har ägnat otaliga timmar åt att måla, skrapa och slita för att få i ordning lokalen till ett fungerande bageri.

”Det har varit tufft och slitigt så man får ge sig själv en klapp på axeln att vi faktiskt klarade det. Dessutom gjorde vi det utan att ta ett enda lån.”

Porträtt på Niklas Gustafsson
I nästan åtta år har Niklas Gustafsson drivit Kustbageriet.Foto: Kustbageriet

När Niklas öppnade Kustbageriet var det fortfarande ovanligt med hantverksbagerier i Halland. Att använda lokala och ekologiska råvaror, nymalt mjöl som bara innehåller spannmål och låta bröd och bullar långjäsa innebär också att priset blir lite högre. I början var det många som kom in och undrade hur en croissant kunde kosta 20 kronor på macken, medan de kostade 28 kronor på Kustbageriet.

”Det var väldigt tjatigt att behöva förklara varför det är dyrare hos oss än på macken, så tillslut började jag skicka med ett croissant och be dem att gå hem och jämföra. Och de som fick en croissant kom nästan alltid tillbaka, så till slut behövde jag inte förklara mer.”

Idag är Kustbageriet ett av de mest populära bagerierna i hela Halland och trots att det ligger lite avskilt, nere i Varbergs hamn, är det inga problem för brödsugna kunder att hitta hit. Från morgon till kväll kommer en strid ström av både stamgäster och nya kunder som vill köpa med sig bröd och bullar, eller slå sig ner och fika på någon av sittplatserna i bageriet.

Bröd på brödhylla
Bröden varierar från dag till dag med Kustbrödet är en av trotjänarna.Foto: Lisa Söderholm

Med tanke på att Niklas alltid haft en fascination för havet, kusten och framför allt för hamnar, så är det kanske inte så konstigt att det var just den ruffa, slita och gamla fiskefabriken nere i hamnen som han föll för när han skulle välja lokal till sitt kustbageri – åtta år tidigare.

”Det finns något romantiskt över hamnar – det är liksom sista utposten. Lämnar du där kan du ta dig var du vill.”

Och att man kan ta sig dit man vill gäller uppenbarligen även för en passionerad bagare som bestämde sig för att starta ett hantverksbageri i Varbergs hamn.

 

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.