Ett fat är fyllt av kanel- & kardemummabullar.
Foto: Oskar Albrektson

Fyra fina fik

Det är aldrig fel med en fika. Och när du vet att bullarna bakats med kärlek till både människor och naturen smakar det om möjligt ännu godare.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Visst är det skillnad när kanelbullen är bakad med mjöl från bygden, vaniljsåsen är hemkokt på äkta vanilj, kaffet är bryggt på riktigt fina bönor och surdegsbrödet fått jäsa extra länge. Runt om i Halland finns många fina fik som brinner lite extra för bra råvaror och att servera hembakad fika – på riktigt.

1. Bullar, hemkokt kola och surdegsbröd på Feldts

På Feldt’s Bröd & Konfekt är kärlek den viktigaste ingrediensen och allt görs från grunden med naturliga ingredienser och ekologiska råvaror. Direkt när du kliver in genom dörren till det mysiga lilla hantverksbageriet i Halmstad slår doften av nybakat emot dig. Bullar, surdegsbröd, glass och hemkokt kola fyller hyllor och väggar och bageriet är omåttligt populärt. Så passa på att kila hit redan på förmiddagen så du är säker på att både kanelbullar och surdegsbröd finns kvar.

Bild på entrén till Feldts bageri
På Feldts bageri är allt bakat med kärlek.Foto: Agneta Kristiansson

2. Idylliskt på Solhaga stenugnsbageri

I det röda trähuset i hjärtat av Slöinge ligger Solhaga stenugnsbageri. Här ser du inte skymten av halvfabrikat eller konstiga tillsatser utan här är det äkta råvaror som gäller. Det lilla bageriet är fyllt av bröd, bullar, croissanter, kakor och andra söta bakverk och kaffet kommer från grannarna på Slöinge kafferosteri. På sommaren förvandlas bageriet till ett trädgårdscafé där du kan njuta i den lummiga trädgården.

Det står en bricka med bullar, kaffekanna och koppar på ett bord.
På sommaren förvandlas Solhaga till ett trädgårdscafé där bullar, croissanter och pain au chocolat med fördel äts på den härliga verandan.Foto: Solhaga stenugnsbageri ugn 

3. Ett kustbageri fyllt av bröd och croissanter

På Skeppsgatan 10, nere i Varbergs hamn, ligger det populära Kustbageriet. Här är croissanterna frasiga, bullarna saftiga och surdegen får jäsa så länge den behöver. Mjölet kommer från Limabacka kvarn i Väröbacka och utbudet består av allt ifrån baguetter och frukostfrallor till levain och danska rågbröd.

En person står och håller en papperspåse som är fylld med baguetter.
Råvarorna är viktiga på Kustbageriet.Foto: Kustbageriet

4. Kakor, bullar och människor på Borgmästargården

I den gamla borgmästarvillan mitt i Falkenberg skapas en härlig mix av goda bullar, fina kakor, människor, gedigna möbler och vackert porslin. Här bakar man utifrån säsong så vad som erbjuds är olika från dag till dag beroende på vilka råvaror som finns för. Men oavsett vad som ligger på tallriken kan du vara säker på att det bakats med omtanke, kärlek och passion.

Bild på bullar, kaffe och en bit paj.
Borgmästargården kombinerar goda bakverk och fin miljö.Foto: Borgmästargården
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.