Närbild på surdegsbröd.
Foto: Oskar Albretson

Drömbagaren i Slöinge

När varje deg skapas med passion och tid, och varje bröd och bulle blir ett konstverk, då kan det inte bli annat än succé. Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge har på bara några få år hittat vägen rakt in i hallänningarnas hjärta.

Skrivet av Destination Falkenberg
Destination Falkenberg

När du kliver in genom dörren doftar det så där bekant varmt och härligt som det gör i ett bageri. Bröd och bullar ligger på fat på disken eller uppradade på hyllan. Precis som det ska. Men tittar du noggrant är inte detta ett vanligt bageri. Hos Solhaga får brödet ta tid och resultatet är smått otroligt, varje bröd är ett konstverk.

– Vi jobbar med långsamma processer, med surdeg eller kalljäsning över natten. Gott bröd ska få ta tid. Vi vill bjuda våra gäster på en upplevelse, berättar Sara Wennerström, som startat och driver Solhaga Stenugnsbageri.Porträttbild på Sara Wennerström med en svart bagarmössa.

Smaken är inte heller den vanliga. När råvarorna är producerade med samma passion och kärlek för bra mat, då känns det i smaken. Solhaga använder lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Mjölet kommer från Berte Qvarn som har producerat mjöl med hög kvalitet i Slöinge sedan 1569. Grönsaker inhandlas från Ugglarps grönt, kött och ost från gårdar i området.

Vi använder inte heller några halvfabrikat eller tillsatser, vi kokar både sylt och vaniljkräm från grunden

– Vi använder inte heller några halvfabrikat eller tillsatser, vi kokar både sylt och vaniljkräm från grunden, berättar Sara.

Saras resa till bagare började med surdegstrenden i början av 2000-talet. På den tiden jobbade hon på en byrå i Göteborg och bodde i bostadsrätt på en trendig adress i centrum. Hon var mitt i karriären och trivdes, men så blev hon alltmer fascinerad av bakandet samtidigt som hon och hennes man hittade ett vackert hus i Halland som de köpte som sommarstuga. I uthuset fanns en stenugn och när Sara började renovera den fick hon idén att kanske börja baka bröd för fler än nära och kära.

Utanför den röda cafébyggnaden står trädgården i full blom och många sitter vid borden och fikar.

Hon anmälde sig till en utbildning hos stjärnbagaren Jan Hedh där hon förutom att lära sig mer om hantverket kom i kontakt med andra bagare. Ett nätverk med matentreprenörer som jobbade på det viset hon hade tänk sig, småskaligt, med hög kvalité i fokus och med lokalt producerade råvaror. År 2010 bestämde hon sig för att starta bageriet, hon sade upp sig från jobbet, sålde lägenheten i Göteborg och satsade allt på Solhaga.

– I Halland finns det en stark tradition av mathantverk, jag tänkte att bröd skulle passa väldigt bra in där, som en pusselbit till. Det visade sig stämma bra och idag har vi ett nära samarbete med många andra matkreatörer, bland annat genom att vara en del av Falkenbergs Skafferi, men också för att vi levererar vårt bröd till dem.

Solhaga får en syster

Saras mål har inte varit att Solhaga ska växa utan hon vill gärna behålla den personliga känslan som bageriet har, så när affärerna gått så bra som de gjort, valde Sara att starta något nytt istället för att expandera Solhaga. Då föddes Borgmästargården på Storgatan i centrala Falkenberg.

Disken på Borgmästargården är fylld av bullar, kakor och bröd.

– Borgmästargården är ett bra komplement till Solhaga, dels är det roligt att ha något i stan, men framför allt för att vi är tre delägare. Tilda Lundahl, Ann-Sofie Lönnberg och jag hade tillsammans en dröm om att skapa ett nytt ställe och det blev caféet Borgmästargården. Solhaga har en mer rustik charm, bröd och bullar. Borgmästargården är mer ett fint konditori, med bakelser och tårtor och finare kallskänk där man också kan ta ett glas vin eller en öl från de lokala bryggerierna.

Gästerna trivs i Solhaga trädgård

Sara har nyss träffat arkitekten som ritat deras nya hem alldeles i närheten av bageriet, dit de planerar att flytta i framtiden. Det gamla och charmiga huset där Solhaga huserar är också familjens hem, men i takt med att bageriet blivit allt mer populärt, har det blivit svårare att bo mitt i jobbet.

– Det som en gång var vår alldeles egna sommarstuga har med åren blivit ett smultronställe för väldigt många, säger Sara med ett nöjt leende.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.