Tips på sköna upplevelser i Halland

Halland är en perfekt tillflykt för en höstig getaway med uppfriskande kallbad, härliga vandringsleder, ett stort utbud av sköna spa-upplevelser samt en kust och ett hav som är lika mäktigt, uppfriskande och närvarande oavsett årstid.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Hoppa på tåget och lämna vardagen en helg för att njuta av några sköna, avslappnade dagar i ett Halland i höstskrud. Här är allting nära och du kan enkelt ta dig mellan olika stopp med tåg, buss eller bil.

Vandra i hösthalland

Finns det något bättre än att ge sig ut på vandring i ett dramatiskt höstlandskap. Luften är krispig, löven är ett glädjeskutt i färgprakt och marken är full av svampar. I Halland har vi ett digert utbud av härliga vandringsleder som passar för såväl en tur på några timmar som en dagsetapp. Eller varför inte testa på en vandring på flera dagar med övernattning i vindskydd, medhavt tält eller annat boende. Att vandra vid havet är något väldigt speciellt på hösten när stränderna är folktomma och luften ren och klar och kanske vågar du dig på ett dopp under turen? Vill du uppleva lite vyer och härliga utsikter så kan du hitta inspiration i vår artikel om Hallands vackraste vyer eller så kan du välja att utforska Hallands inland via Hallandsleden.

En kvinna går längs sanddynerna i Haverdal och tittar ut över havet.
Vid havet i Halland finns många fina vandringsstigarFoto: Robin Sandberg

Boosta kroppen med ett kallbad

Att bada kallbad är trendigare nu än någonsin. I dag finns mycket forskning som styrker hälsofördelarna med att bada kallbad då det sätter igång kroppen, gör oss piggare och på bättre humör. Här i Halland har vi badat kallt sedan början av 1800-talet, kanske är det därför vi faktiskt lever längst i Sverige? Det är inte bara själva badet som ger hälsofördelar utan även hela naturupplevelsen. I Halland hittar du Sveriges finaste stränder där du med fördel kan ta ett äkta kallbad och samtidigt få en härlig naturupplevelse på köpet.  Eller så besöker du Varbergs magnifika kallbadhus, där du har möjlighet att först njuta av ett energigivande dopp för att sedan slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt.

Bild på bryggan som leder ut till Varbergs kallbadhus
Kallbadhuset i Varberg har en lång historia.Foto: Natalie Greppi

Njut av lugnet på ett spa

Om du längtar efter avkoppling och återhämtning är en eller några dagar på ett spa en bra investering. I Halland har vi en lång historia av hälsa och välmående och längs Hallandskusten ligger några av Sveriges bästa spa-hotell.

I Hallands inland ligger en av Sveriges största vingårdar, Ästad vingård. Här kan du njuta av spännande viner, hitta lugnet på sinnenas spa, prova på världens enda undervattensbastu och äta närodlat på prisbelönta restaurang Äng.

Två personer sitter i varsin fåtölj vid poolkanten och en person befinner sig i polen.
På Varbergs kusthotell finns Sveriges enda Thalasso-spa.Foto: Varbergs kusthotell

Ta ett fikastopp

Ett fikastopp är aldrig fel och nästintill ett måste en mysig höstdag. Du väljer själv om du tar med dig de nybakta bullarna ut i naturen eller stannar kvar inne i cafévärmen och njuter av sorlet. I Halland hittar du många fina fik som brinner lite extra för bra råvaror och där sortimentet är bakat med lokala ingredienser och mycket kärlek. I Halland är du aldrig långt ifrån en fantastisk fikaupplevelse och här finns många prisbelönta ställen att besöka när fikasuget sätter in. White guide gör det enkelt för dig att hitta till Sveriges bästa caféer och i Halland finns inte mindre än åtta caféer med på listan.

Uppdukad fika ute i naturen, en grå filt på en stenhäll med fyra bullar och två träkåsor med kaffe i och en person som häller upp mjölk från en flaska.

Det är aldrig fel med en fika. Foto: Agneta Kristiansson

upplev kusten på en bräda

Halland består av hela 250 kilometer kust, från de nordligaste delarna som innehar en klippkustkaraktär med drag av Bohuslän till de södra delarna som består av sandstränder och stenstränder. På hösten drar det starkare vindar in över kusten vilket skapar högsäsong för surf i Halland. Fånga kustvindarna på en kitekurs i Halmstad, Falkenberg eller Varberg hela året om. Eller testa på den betydligt enklare och lugnare SUP:en med antingen egen bräda eller hyr en på plats. Stand up paddleboard passar lika bra på havet, som i åar eller på sjöar. Mer info om surf i Halland hittar du här.

Tre personer paddlar Stand up paddleboard
Att SUP:a på Fylleån är en riktig upplevelse.Foto: Johan Adermalm
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.