Tre personer paddlar Stand up paddleboard
Foto: Johan Adermalm

Lugna äventyr

Längtar du efter att kombinera semestern med lite civiliserat äventyr såsom vandring, ridning, cykling, SUP eller att paddla kanot? I Halland kan du skapa dig ditt alldeles egna äventyr genom att utforska våra cykelleder, små sjöar, öppna hav och karga strandskogar.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Halland med sin kust och sitt grönskande inland erbjuder en perfekt miljö för lite lugnare äventyr både till havs och på land. Att nästan ljudlöst glida fram över öppet insjövatten i en kanot ger dig en helt annan upplevelse av Halland jämfört med att susa fram på cykel utmed ett grönskande landskap eller att vandra längs havet med saltstänk i ansiktet och frihetskänslan dunkandes i bröstet. Det är det som är så charmigt med den här typen av naturnära äventyr, de ger dig helt olika upplevelser av naturen och den plats du semestrar på.

På cykel genom halland

Om du är på jakt efter unika cykelupplevelser så är Halland rätt plats för dig med sitt digra utbud av cykelleder. Längs Hallandskusten ringlar sig Kattegattleden hela vägen från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och bjuder på 395 kilometer cykling där havet alltid är närvarande. Kattegattleden är uppdelad i 8 etapper och längs den fina sträckningen finns något för alla.

Önskar du cykla inåt landet i lite mer kuperat landskap är det till Hallandsåsens sluttningar du ska bege dig, här finns många olika rundor i olika svårighetsgrad att välja mellan. Cykelvänliga Hylteslingan med sina 165 km erbjuder ett omväxlande inlandslandskap och en levande landsbygd med röda stugor, öppna hagar med betande djur och mäktiga skogar men också små charmiga byar.

En person i blå tröja cyklar längs havet.
I Ugglarp går Kattegattleden precis vid havet.

Upptäck Halland från hästryggen

Att upptäcka naturen på hästryggen är både rofyllt och spännande på samma gång. Här i Halland kan hästupplevelsen vara från en timme upp till flera dagar och utspela sig antingen kustnära, på de öppna landskapen eller till skogs. Bland annat vackra Olofsbo strax norr om Falkenberg erbjuder turridning på islandshästar längs stranden, i skogen eller i hamnen. Här kan du även kombinera ridning med övernattning, champangeprovning eller varför inte vinprovning. På Lögnäs gård utanför Laholm går ridturen på islandshäst inåt land bland bokskogar, stengärdsgårdar och via öppna gläntor. Vill du kan du även kombinera ridäventyret med mysig övernattning på gården med tillgång till ett härligt litet gårdsspa.

Vandra längs Hallandsleden

Upplev Hallands vackra natur till fots. Oavsett om du är erfaren vandrare som vill bo i vindskydd, laga mat över öppen eld och vandra i flera dagar, eller om du hellre känner för ett lagom dagsäventyr i naturen passar Hallandsleden perfekt. Landskapet är omväxlande och varierat och ena stunden vandrar du genom djupa skogar och i nästa befinner du dig i ett öppet landskap med hästhagar och röda, små stugor. Hela Hallandsleden är mer än 43 mil lång, men den är uppdelad i 25 del-etapper så det är enkelt att själv bestämma hur långt du vill vandra.

Bild på tre personer som vandrar i en skog
Foto: Oskar Albrektson

Havsnära vandring

Den havsnära naturen i Halland är speciell och slående vacker. Påverkad av havets starka vindar är den karg med öppna ljunghedar, höga sanddynor, klippor och spännande trollskog med vindpinade träd. Den öppna havshorisonten är med dig på din vandring utmed stranden och här blåser vinden tag i dig med frihetskänsla och lugn samtidigt. Här finns havsnära naturreservat, långa sandstränder och en stig uppkallad efter prins Bertil , du väljer själv plats efter önskad vandringslängd.

3 vuxna och 3 barn promenerar längs havet.
Promenera längs havet i Påarp.Foto: Philip Liljenberg

testa stand up paddle

Önskar du testa på den oerhört populära surfgrenen SUP eller Stand Up Paddling på din semester så har Halland flera olika upplevelser att erbjuda dig. Kanske vill du paddla en sväng med familjen på havet, ge dig ut på långtur längs någon av Hallands åar eller surfa i småvågorna utmed stranden. Träna styrka, koordination, rörlighet och balans samtidigt som du får ett härligt och okomplicerat äventyr på SUP-brädan.

Ett gäng tjejer paddlar Sup på Fylleån, omgivna med grönskande träd.
Fylleån är perfekt att köra Stand Up Paddleboard på.

På kanotäventyr i hallands inland

Det är en härlig känsla av frihet att sakta glida iväg med en kanot bort från land mot öppet vatten. Kanske vill du bara vara iväg i någon timme med familjen eller väljer du att ge dig iväg på ett flera dagar långt paddeläventyr där du badar vid strandkanten, lagar mat över öppen eld och sover i tält eller vindskydd. Vallnäs camping i Unnaryd har ett tjugotal kanoter till uthyrning och härifrån kan du ge dig iväg på ett flera dagar lång kanotäventyr längs Lagaleden eller längs sjöarna Unnen, Bolmen och Slättensjöarna, vill du hellre hyra kanot per timme går det också bra. Ett annat populärt besöksmål för just paddling är Fegen med sitt naturreservat och lugna natur.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.