På den vita fasaden är det målat en pizzabagare.
Foto: Lisa Söderholm

Lilla Napoli - jakten på den perfekta pizzan

Om du inte visste att Lilla Napoli är en av Sveriges bästa pizzerior hade du antagligen kört förbi. Den vita byggnaden är anspråkslös och fungerade tidigare som bensinmack. Men innanför de medfarna väggarna med italienska reklamaffischer serveras äkta napolitansk pizza. Här är det enkelt, opretentiöst och avskalat. Men råvarorna, hantverket och pizzan tar de på största allvar.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Direkt när du kommer innanför dörren slår pizzadoften emot dig. Det är trångt och mysigt och bakom disken, där den röda mosaikprydda pizzaugnen står, råder det febril aktivitet.

Lilla Napoli är onekligen populärt och för att vara säker på att få en pizza gör du bäst i att boka din deg i förväg. Jäsningsprocessen tar lång tid och det finns bara ett visst antal degar. När de är slut så är de slut.

Dörren står öppen till Lilla Napoli och ovanför entrén står Lilla Napoli textat med svart tusch.
I den gamla bensinmacken i Falkenberg serveras några av Sveriges bästa pizzor.Foto: Lisa Söderholm

Besmir Balaj och Ville Illola har drivit Lilla Napoli sedan 2015 och det var jakten på den perfekta pizzan som tog dem till pizzans födelseort Neapel. Där fick de lära sig av proffsen, knyta kontakter och hitta de bästa ingredienserna.

De har lagt tusen och åter tusen timmar på att lära sig göra napolitansk pizza på rätt sätt och det är ingen slump att Lilla Napoli är en av Sveriges bästa pizzerior.

Två runda pizzor är serverade på ett träbord.
På Lilla Napoli i Falkenberg är pizzorna fluffiga, spartanska och ljuvliga.Foto: Robin Söderholm

Besmir och Ville lämnar inget åt slumpen och råvarorna är valda med omsorg. Så långt det är möjligt är ingredienserna svenska och närproducerade, men det speciella mjölet och mozzarellaosten kommer direkt från Neapel.

De napolitanska pizzorna skiljer sig en hel del från de som brukar serveras i Sverige och pizzan från Neapel är fluffig, lättsmält och har få, men noga utvalda, ingredienser.

En hylla fylld med italienska råvaror och i högra hörnet står en röd stor pizzaugn.
Förutom pizza så säljs även italienska delikatesser på Lilla Napoli.Foto: Lisa Söderholm

På borden ute i restaurangen står en lapp med det mesta man behöver veta. Att ugnen kommer upp i omkring 600 grader och att pizzan bakas i knappt 1 minut. Att råvarorna är de bästa tänkbara och om du inte får din pizza samtidigt som resten av ditt sällskap har du förmodligen glömts bort. Det är lite så det är på Lilla Napoli – enkelt och okomplicerat.

Bild på efterrättspizza med nutella, bär och glass.
Nutellapizzan med glass, bär och nötter är en klassiker på menyn.Foto: Robin Söderholm

Själva restaurangen är anspråkslös och pizzorna görs med mängder av glädje och passion. Du beställer pizzan direkt innanför dörren och betalningen sker på egen hand på vägen ut. Fokus ligger helt enkelt på att servera en pizza utöver det vanliga. Och på väggen bredvid den svarta menytavlan hänger beviset på att man lyckats. Ett intyg, direkt från Neapel, som visar att det här, i den gamla oansenliga bensinmacken i Falkenberg, serveras äkta napolitansk pizza.

Tips från artikeln
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.