Ett barn hoppar bland mossan i skogen
Foto: Oskar Albrektson

Semestra med Allemansrätten

Spring längs slingrande stigar, plocka vitsippor när våren nalkas, cykla på vackra skogsvägar och plocka litervis av svamp och bär. Slå upp ett tält i en skogsdunge och njut av en gnistrande stjärnhimmel innan det är dags att krypa ner i sovsäcken för natten. Naturen är full av upplevelser och det är vår alldeles egna Allemansrätt som gör det möjligt för oss att njuta av den.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

För oss i Sverige är allemansrätten en så naturlig del av vårt liv att vi knappt tänker på den. Men det är faktiskt bara i Sverige, Norge, Finland och Island som allemansrätten existerar. I resten av världens länder får man inte promenera omkring i skogen och naturen hur som helst. Men det får man i Sverige. Så ta vara på den möjligheten och ge dig ut i skogen och njut av lugnet, tystnaden och stillheten.

Var rädd om skogen

Den viktigaste grundregeln du ska ha med dig när du är ute i naturen är att du inte får störa och såklart inte heller förstöra. Om du ska tälja dig ett grillspett får du kolla efter nerfallna pinnar på marken, för du får inte ta grenar, mossa eller lav från levande träd. Om du ska grilla är det viktigt att du kollar så det inte är eldningsförbud, men annars är det fritt fram att göra upp en eld, så länge du är försiktigt och inte skadar naturen. Det allra bästa och säkraste är såklart att grilla på iordningställda eldplatser.

Bild på två korvar som grillas över öppen eld.
All mat smakar bättre ute i naturen.Foto: Lisa Söderholm

Campa ute i naturen

Allemansrätten säger också att du får tälta ett eller ett par dygn utan att du behöver fråga om lov. Men du får inte störa markägaren – så det bästa är att hitta en mysig, lite avskild plats i skogen som inte används som betesmark eller till jordbruk. Där kan du sen slå upp ditt tält i lugn och ro, tända stormköket och njuta lite extra av friheten att bo mitt ute i naturen.

Vi har en hel del naturreservat i Halland som vi gärna vill att du upptäcker. Men eftersom vi är lite extra rädda om just den naturen så kan det gälla andra regler när det kommer till övernattning och eldning. Men det finns information om vad som gäller i anslutning till reservaten. Så kolla på dem om du är osäker.

Länsstyrelsen kan du läsa mer om naturreservaten i Halland och hitta information om var det finns vindskydd, tältplats, eldstad, fiske och annat.

Tre personer sitter i skogen runt ett stormkök och fikar.
Ta med familjen ut i skogen, plocka svamp, tänd stormköket och gör i ordning en lyxig svampmacka mitt ute i skogen.Foto: Lisa Söderholm

Smaka på naturens skafferi

Något annat som är unikt med allemansrätten är att du kan ge dig ut i skogen och plocka så mycket svamp och bär du bara vill. Det är något visst med att komma hem med blåbärsfärgade fingrar och mängder av svamp att rensa innan det blir en härlig stuvning eller smakrik soppa. Skogen är fylld av fina råvaror som bara väntar på att få användas och allemansrätten säger faktiskt att du får plocka hur mycket du vill. Så ta med en rejäl hink nästa gång du går ut på blåbärsjakt, så du kan fylla frysen och göra blåbärspaj hela året om.

Och när du befinner dig där ute i skogen, på stranden eller i naturreservatet nästa gång. Stanna upp, se dig omkring och ta in känslan av att den här vackra naturen är till för alla.

Bild på tre personer som vandrar i en skog
I Halland finns många fina skogar att vandra i. Ge dig ut i naturen och hitta din favorit.Foto: Oskar Albrektson
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.