En person med ryggsäck sitter på klippan och tittar ut över skogarna.

Hallands vackraste vyer

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Snöra på dig skorna och packa ner termos och ett par bullar och ge dig ut i naturen.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Att fika är såklart aldrig fel och man behöver inte gå särskilt långt för att det ska bli ett mysigt litet äventyr. Ibland räcker det med att sätta sig på en filt i trädgården, men ibland vill man ut på en lite längre upptäcktsfärd. Och då finns det några ställen som passar lite extra bra för picknick. Halland bjuder på många fina utkiksplatser där det öppna landskapet gör att man ser långt bort i horisonten. Och belöningen, när man tar sig upp för en klippa, berg eller kulle är stor. Fikat smakar bättre och utsikten är slående.

Virsehatt

Med sina 70 meter över havet är Virsehatt ett perfekt utsiktsberg. Det finns trappor som tar dig till toppen, så du behöver inte vara inbiten vandrare för att kunna njuta av den härliga utsikten mot Halmstad. En annan spännande grej med Virsehatt är att det finns lämningar efter en fornborg från järnåldern och att berget ligger i Hallands allra första naturreservat som invigdes redan 1936.

En ung person står och blickar ut över skogen.
Utsikten från Virsehatt är slående. Foto: Åse Ahlstrand

Smörkullen

Att bestiga smörkullen är ett spännande äventyr för hela familjen och naturreservatet är en perfekt kombination av naturupplevelse och vardagsäventyr. För att komma upp på berget finns tre stigar att välja på och de är väl upptrampade och lätta att följa. Det är lite brant på sina ställen och sista biten blir det extra spännande då en får ta hjälp av trästegar för att ta sig upp på berget. Men det är mödan värd – från toppen har du storslagen utsikt över både Falkenberg och Kattegatt.

Utsikt över havet från Smörkullen
Söder om Falkenberg ligger Smörkullen där du har utsikt över både hav, skog och ängar.Foto: Lisa Söderholm

Lynga Sanddyna

Vem vill inte bestiga Sveriges högsta sanddyna? Mitt i Haverdals naturreservat ligger den – Lynga Sanddyna – som reser sig 36 meter över havet. En smal, brant trappa leder upp till toppen och på den sandiga höjden finns både bord och bänkar som är perfekta för lite picknick.

En person är på väg ner för den branta trappan som leder upp till Lynga Sanddyna.
Lynga sanddyna är, med sina 36 meter över havet, Sveriges högsta sanddyn.Foto: Robin Söderholm

Skipås

Det är inte svårt att förstå varför Skipås ibland kallas för Guds gröna ängar. Här blandas böljande betesmarker och härliga ängar med grönskande bokskog och slingrande stigar. Naturen är omväxlande och på ängarna står fåren och tittar nyfiket på alla som tar sig fram i naturreservatet. Det finns lite olika vandringsleder men bästa stället för picknick är utkiksplatsen Klippekull där du ser långt ut över havet.

Från Skipås ser du både fält och hav
Från Skipås naturreservat har du utsikt över Kattegatt.Foto: Robin Söderholm

Hjörnered

Naturen runt Hjörneredssjöarna bjuder på fin och variationsrik natur och längs den gröna leden ligger Spishall som är området högsta punkt. Här finns både eldstad, vindskydd och toalett och om du har tur kan du se ända till Hallandsås. Gör upp en eld och grilla lite korv innan du fortsätter längs vandringsleden.

Bild med utsikt över en sjö.
Hjörnereds högsta punkt kallas Spishall och har utsikt ända till Hallandsås. Foto: Lisa Söderholm

Fjärås bräcka

60 meter över havet ligger Fjärås Bräcka. Härifrån har du en fantastisk utsikt över både havet och Hallands största sjö, Lygnern och det finns många fina vandrings- och promenadstigar. Uppe på höjden ligger också Naturum Fjärås Bräcka med fina utställning och ekologiskt café.

Tre personer med färgglada jackor vandrar på Fjärås Bräcka.
Uppe på Fjärås Bräcka har du fantastisk utsikt över Lygnern. Foto: Göran Assner

Dela artikeln med en vän.

Pin på pinterest
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel