Husbil på semester utmed hallands vackra kust.
Foto: Philip Liljenberg

Campa havsnära i Halland

I Halland finns en uppsjö med havsnära campingar som alla ger dig möjligheten till att ta ett uppiggande bad innan frukosten eller ett svalkande dopp innan solen sakta sänker sig i fjärran. Att campa havsnära är en upplevelse som lägger sig extra nära hjärtat.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Här kan du välja en camping med direkt utsikt över den mäktiga havslinjen eller en camping som ligger en slingrande sandstig bort ifrån sanddynor och havsvindar. Utbudet är digert och valet är ditt eget. Oavsett vilken campingplats du väljer så kommer du garanterat att få ett minne för livet.

På första parkett

Kommer du till Halland söderifrån är Laholm den halländska staden som dyker upp först på din färd. Laholm är staden med Hallands äldsta stadskärna och Sveriges längsta sandstrand. I norra Mellbystrand, nio minuters bilväg ifrån Laholm, ligger Marias Camping på allra första parkett i direkt anslutning till 12 km ändlös sandstrand och Laholmsbuktens svalkande vågor. Här råder ett behagligt lugn och hela campingplatsen är omsluten av frodiga björkhäckar som skänker en härlig lummighet till hela området.

Foto: Philip Liljenberg

Med nöjeslivet nära

I Halmstad, staden med tre hjärtan, finns flera havsnära campingar värda namnet. Vill du ha nöjeslivet nära och Per Gessles stjärnglitter strösslat över semestern så är det First Camp Tylösand du ska välja på ditt campingäventyr i Halmstad. Med 300 meter till en av Sveriges populäraste stränder ligger First Camp Tylösand på ett exceptionellt häftigt läge. Sandstranden som är 7 km lång är ett paradis för alla havsälskare, vindarna är perfekta för vågsurfing och området runtomkring för golfspel.

Familjeägd campingidyll

Nästa camping utmed kusten är familjeägda Vilshärads camping som ligger på promenadavstånd från havet och bara en mil in till Halmstads stadskärna. Här är det lätt att koppla av, njuta av lugnet och den vackra omgivande naturen med barnvänlig sandstrand och ett magiskt naturreservat. Inom gång eller cykelavstånd från campingen finns även Tapasrestaurang med trubadurkvällar och Afterbeach, padelbanor, ett flertal golfbanor och Kattegattleden som slingrar förbi precis utanför.

Foto: Philip Liljenberg

Populär familjecamping

Tar du kustvägen norrut från Halmstad dyker snart Haverdals Camping upp på din vänstra sida. Detta är en populär familjecamping en lagom morgonpromenad bort från flera kilometers mjuk sandstrand omringad av höga sanddynor och långgrunt blått vatten. Med närheten till den populära Kattegattleden och Lynga naturreservat med magisk trolsk havsskog och Skandinaviens högsta sanddyna, är detta en perfekt camping för den aktiva barnfamiljen som älskar skog, hav och natur.

På allra bästa läge

Även Ugglarps Camping ligger längst kustvägen mellan Halmstad och Falkenberg. På allra bästa läge med utsikt över havet kan du här campa eller bo i stuga med fantastiskt läge högt över havet. Här möts hav och land i ett spännande landskap som blandar strandängar med blandskog och böljande åkrar. Havet möter du antingen upp på de karga klipporna eller den fina sandstranden och glöm inte att ta med dig fikakorgen, maten smakar aldrig så bra som när den kryddas med havsluft.

Foto: Philip Liljenberg

Sedan början av 1900-talet har folk vallfärdat till Falkenberg för stärkande havsbad, miljöombyte och för att finna lugnet. Utöver den vackra naturen och det livfulla havet är Falkenberg en matdestination du inte vill missa. 2018 kammade Falkenberg som första destination någonsin hem priset ”årets värt en resa” av restaurangguiden White guide. Här sjuder det av kreativ matglädje och utbudet av mat är både spännande och bra.

Havet som närmsta granne

Fyra kilometer söder om Falkenberg ligger Hansagårds Camping med havet som närmsta granne. Här är det lätt att ta ett morgondopp innan frukosten eller låta en lugnande kvällspromenad sätta punkt för dagen. En av Sveriges bästa krabbfiskeplaster, bastuholmen, ligger precis intill och är ett populärt tillhåll för äventyrliga barn.

En av de mest välbesökta

Inte långt ifrån Falkenberg centrum ligger Skrea Camping som är en av de mest välbesökta längst hela västkusten. Här bor du bara ett stenkast från populära Skrea strand, vilket gör läget perfekt för den som vill ha närhet till både stadens puls och havets lugn. Skrea strand är kantad av höga sanddynor smyckade med nyponbuskar och ut i havet sträcker sig en badbrygga som bjuder till svalkande hopp ut i vågorna. Härifrån är det även nära till Gekås shoppingområde i Ullared, till Vallarnas mysiga friluftsteater och till Kålle Gunnarssons årliga Astrid Lindgren uppsättningar i Nya Teatergläntan.

Camping med anor från 60-talet

Mellan Falkenberg och Varberg ligger Olofsbos camping som är en familjecamping med anor från 60-talet. Här campar du havsnära bara en kort promenad från av Sveriges finaste stränder. På Olofsbo strand är sanden mjuk, sanddynorna höga och bland de klippiga stenarna i strandens ände är krabbfisket perfekt, en lyckad kombination för barnfamiljen. Är du extra spontan är detta campingen för dig då det utöver vanliga platser även erbjuds ställplatser med drop in.

Foto: Philip Liljenberg

Varberg är en vacker kuststad med mycket att upptäcka på behändigt avstånd. Detta är staden du inte kan besöka utan ett dopp om dagen oavsett årstid, tycker du ett vinterbad är lite väl magstarkt tar du ett värmande bad inomhus på någon av stadens välbesökta spa.

Femstjärnigt på Apelviken

Precis invid havet och inte långt ifrån Varbergs centrum hittar du Apelvikens Camping. Denna 5-stjärniga camping erbjuder förutom havsnära miljö även ett spännande poolområde med vattenaktiviteter och vindsurfingkurser. Här finns även två restauranger som erbjuder ett brett utbud av både mat, karaokekvällar och livemusik.

3-minuter till stranden

1 mil Norr om Varberg och med 200 meter till havet ligger First Camp Kärradal på ett härligt läge mellan hav och stad. Bara en kort promenad bort breder de långgrunda stränderna ut sig och bjuder på slående vyer. För den med lite extra spring i benen finns det alltid något att göra då campingen innehar pingisbord, boulebana och fotbollsplan men även lekplats för barnen och en studsmatta som kan tillföra både skratt och glädje.

Foto: Philip Liljenberg

Både poolhäng och salta bad

Mellan Varberg och Kungsbacka ligger Stråvalla Camping nära natur och med endast 1,5 km till hav och strand. Här kan du välja mellan att bada i havets salta vågor eller i områdets egen pool. På Stråvalla Camping är alla platser vardera på minst 100 kvm och innehar ett eget badrum med både toalett och dusch. Härifrån är det nära till både shoppingmeckat Gekås i Ullared samt de vackra halländska städerna Varberg och Kungsbacka. Hallands nordligaste stad Kungsbacka är känd för sin schysta shopping och här kan du göra klipp antingen du är ute efter kläder, inredning, närproducerat eller något annat.

Där mjuk strand möter karga klippor

Åsa Camping ligger mitt i det lilla samhället Åsa och har samtidigt bara 150 meter till havet. En härlig kombination som gör närheten till både affär, bageri, café, hav och strand extra behaglig. Här möter södra Hallands mjuka sandstränder norra Hallands karga klippor, en härlig mix där du själv kan välja vilken typ av havsupplevelse du vill att den halländska kusten skall bjuda dig på.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.