En kvinna i vinterjacka och mössa är ute på stranden och plockar skräp.
Foto: Anders Andersson

Tavaha - Ta vara på havet

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

I Halland älskar vi havet, kusten, det salta vattnet och hela den kustnära livsstilen. Hit vallfärdas människor för att uppleva kustkulturen, fånga vågorna på en surfbräda, ta morgonpromenaden på stranden eller bada längs de milslånga stränderna. Här har Linn Ekberg spenderat sina somrar tillsammans med familjen sedan barnsben och fått med sig en fascination för havet.

Havet tog henne till surfen via Australien, Bali och Sri Lanka där hennes engagemang för strandstäd tog sin början. Via surfen och nyfunna vänner stötte hon på Nordic Ocean Watch i Norge och tog sedan med sig engagemanget till Sverige och Steninge där hon numera bor.

På bilden syns dörren på en container där det hänger färgglada fiskenät och utanför står en träskylt med texten Tavaha, ta vara på havet lutad mot containern.
Tavaha betyder Ta vara på havet. Foto: Agneta Kristiansson

Tavaha är Nordens ”Aloha” och betyder ”ta vara på havet”. Havet har alltid tagit vara på oss, och det är på tiden att vi ger något tillbaka.

Tillsammans med de lokala surfarna har Linn och Nordic Ocean Watch skapat uppmärksamhet och gjort skillnad via olika strandstäd på stränderna runt Halmstad och även tillsammans med Greenpeace på Hallifornia i Varberg. Numera finns medlemmar i miljökollektivet utspridda lite varstans i Sverige och tanken är att det i framtiden ska finnas lokala havsambassadörer längs hela Sveriges kustlinje som ansvarar för sina stränder med strandstäd och spridning av information. Kollektivets värderingar har även flyttat vidare till Danmark och Finland via engagerade miljöhjältar och lokala havsambassadörer.

Det lilla du gör har betydelse. Var tredje havsfågel har plast i magen och stormfåglarna i Nordsjön har i snitt 33 plastbitar i magen, så tänk att om du plockar 33 bitar plast i naturen så har du faktiskt räddat en fågel.

En blå container som står upptälld på en parkering i Steninge, på containern står det Tavaha.
På en strandparkering i Steninge står en skräpcontainer uppställd dit man kan lämna allt skräp som hittats på stranden. Foto: Anders Andersson

På en parkering precis invid stranden i Steninge står en blåmålad container prydligt uppställd som Linn och Steninge natur- och miljöförening fått dit tillsammans. Utanför hänger fisknät i glada färger och väcker uppmärksamhet och innanför dörrarna hänger små träskyltar, hinkar, sorteringskärl och små berättelser om havet och engagemanget. Från taket hänger färgglada ballonger med glada plastsnören och ger ett kreativt intryck.

Närbild på påsar i containern att lämna skräp som hittats på stranden.
I containern är det lätt att sortera upp skräpet som plockats på stranden via små träskyltar och sorteringskärl. Foto: Anders Andersson

Alla saker, ballonger, nät, flaskor och plastgrejer är upphittade och bortstädade från stranden precis jämte. Hit lämnas skräpet som plockats upp på de planerade strandstäden, tanken är att människor även i sin vardag lätt ska kunna lämna av skräpet de plockat upp på stranden i Steninge. Går man sedan in i containern och tittar sig omkring så blir skräpet en stark påminnelse om att vi alla måste hjälpas åt att städa upp i naturen. Vi är nog många som känner oss små mot de stora miljöproblemen, men visst kan vi alla skapa ringar på vattnet av goda gärningar.

Börja förändringen i din vardag. Plocka ett skräp om dagen, skippa sugröret till drickan, köp second hand eller ta matvarorna i ryggsäcken. Och peppa varandra istället för att komma med pekpinnar.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.