En person kör vindsurf på ett stormigt hav.
Foto: Pilstrand

Surfa hur du vill i Halland

Oavsett om du vill ut i vågorna och surfa, fånga vinden med en kite, paddla på lugnt vatten med en Sup eller vindsurfa på ett stormande hav så finns det bra spots längs hela Hallandskusten. Så det är bara bestämma dig för vilken surfstil du vill testa, ta brädan under armen och ge dig ut i vågorna.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Halland har länge varit en av Sveriges bästa ställen för surf och butiken Surfers Paradise i Varberg är nordens största surfbutik. Det finns också många andra surfbutiker och surfskolor längs Hallandskusten, Surfskjulet i Gottskär, Surfskolan och Fahlen surf i Varberg. Ohana, Kitekalle och Namnasea i Halmstad är bara några exempel på ställen där du både kan lära dig surfa och köpa rätt utrustning. Så det är bara bestämma dig för vad du är sugen på att testa, ta brädan under armen och ge dig ut på havet.

En lång historia av Vindsurf

I början av 70-talet kom vindsurfingen till Sverige och Hallandskusten var tidigt ett nav för just vindsurf. Det beskrivs ofta som en blandning av surfing och segling. Själva brädan är ofta 2,5-3 meter lång och om du fångar vinden rätt kan du komma upp i höga hastigheter och nästan flyga fram över vattnet. I Varberg finns Sveriges enda gymnasieskola med vindsurf på schemat och det är många av Sveriges bästa surfare som gått där. Onsala, Åsa, Frillesås, Apelviken, Ringenäs och Mellbystrand är några ställen som passar sig extra bra för Vindsurf.

En person kör vindsurf på ett stormigt hav.
I Apelviken finns Sveriges enda gymnasieskola med Vindsurfing på schemat.Foto: Pilstrand

Starka vindar och Hög fart

Kitesurfing är en blanding av segling och wakeboard. Du står på en bräda och drivs fram genom att fånga vinden med en drake. Kitesurfing kräver mycket teknik och det är viktigt att en lär sig tekniken ordentligt innan en ger sig ut i vattnet på egen hand. Det är starka krafter som tar tag i seglet och vid rätt vind kan man komma upp i enorma hastigheter.

Bild på en strand där mängder av färgglada kite-drakar är i luften.
Hallands vidsträckta stränder passar extra bra för Kite-surfing.

På jakt efter den perfekta vågen

Vågsurf har sitt ursprung på Hawaii och spred sig i början av 1900-talet till USA och Australien. Men det dröjde ända till 70-talet innan vågsurfen kom till Sverige och längs den Svenska västkusten går det ibland hitta riktigt bra vågor. I vågsurf balanserar du på en bräda och surfar med hjälp av vågens kraft. Det är enkelt att komma igång men det krävs mycket träning för att bli riktigt bra. Vågsurfaren är alltid på jakt efter den perfekta vågen och chanserna är som störst i Träslövsläge, Apelviken och Kåsa.

En person tar en våg på en surfingbräda.
I Apelviken går det ibland hitta riktigt fina vågor.

Okomplicerat, enkelt och skonsamt

Stand up paddleboard är den snabbast växande vattensporten i världen och kom till Sverige omkring 2010. Sup är ett enkelt sätt att komma nära vattnet och naturen och du står upp på en stor bräda och paddlar med en paddel. Det är okomplicerat och kräver inga stora förberedelser och det passar lika bra i blåst som när när vinden har mojnat. Det är skonsamt för kroppen och passar perfekt som familjeutflykt på havet.

Ett gäng tjejer paddlar Sup på Fylleån, omgivna med grönskande träd.
Stand up paddleboard passar lika bra på havet, som i åar eller sjöar.
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.