Fyra personer promenerar ner mot havet med varsin surfbräda under armen.
Foto: Kristin Lagerqvist

Din guide till Hallands bästa surfspots

Halland har några av Sveriges mest populära ställen för surf och det är inte mycket som slår en strand fylld av liv, rörelse och massa surf. Men ibland vill man hitta till den där hemliga surfviken eller den undangömda sandstranden, där förutsättningarna för att surfa är något utöver det vanliga. Här är din guide till var du kan surfa längs Hallandskusten - från norr till söder.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Om du är surfare har du säkert redan koll på att Apelviken och Läjet i Varberg är några av Sveriges absolut bästa ställen för vindsurfing. Här finns mängder av restauranger, surfbutiker och surfskolor. Men ibland vill man ta sig bortom de populäraste stränderna och istället upptäcka de mer okända spotsen där du delar vindar och vågor med rutinerade surfare. Och det finns allt ifrån breda stränder till okända vikar längs hela Hallandskusten där vissa passar för vindsurf och kite medan andra passar bättre för vågsurf eller Stand up Paddleboard. Spänn fast brädorna på taket eller släng in dem i surfbussen och ge dig av på en surfresa genom Halland.

På Onsalahalvön, söder om Göteborg, finns flera bra ställen för surf. I Gottskär finns surfbutiken Surfskjulet där du kan hyra brädor, ta surflektioner eller köpa utrustningen du behöver. Både Gottskär och Draget, som också ligger på Onsalahalvön, passar bäst vid nordostliga och ostliga vindar. Medan Lerkil är bäst vid västliga vindar.

Det blåser mycket och en person hoppar i vågorna med sin vindsurfingbräda.
Längs Hallandskusten finns många fina ställen för vindsurf.Foto: Mikael Pilstrand

Ett av de mer populära och nybörjarvänliga ställena för vind- och kitesurf är Torkelstorp. Det ligger söder om Kungsbacka och är allra bäst i syd- eller sydvästlig vind. Och här finns det plats för många, vilket är tur. För när vinden ligger rätt samlas mängder av både kite- och vindsurfare här. Vattnet inne i viken är ofta platt, vilket gör att det passar extra bra för speedseglare.

Omkring Frillesås och Åsa ligger två populära surf-spots, Rågelund-Åsa och Stråvalla. Rågelund-Åsa ligger norr om Frillesås och passar extra bra för kite, eftersom det är plattvatten och långgrunt. Särskilt om man tar sig en bit söderut. Här funkar det bäst att kitea om vinden ligger i sydväst eller västlig riktning. Söder om Frillesås ligger Stråvalla som funkar bäst i nordvästlig vind.

Norra näs är perfekt om du vill lära dig vindsurfa. Ute vid den närmaste ön västerut, Bonnholmen, finns ett stort område där vatten inte går djupare än till knäna, vilket gör det perfekt för träning.

Strax norr om Varberg ligger den lilla sandstranden vid Getterön. Här kan du vindsurfa utan att bli störd av brytande vågor och du surfar i sundet Lessegapet som ligger mellan Getterön och Skrivareklippan. Under sommaren trafikeras sundet av både fritidsbåtar och segelbåtar, så det gäller att se upp och visa hänsyn när du surfar här.

Vid Kåsa kan du surfa med Varbergs fästning i ryggen och här är det lugnare än vid Apelviken som inte ligger så långt därifrån. Vinden bör komma från väst eller nordväst för att du ska få så bra surf som möjligt.

Fyra personer promenerar ner mot havet med varsin surfbräda under armen.
Variera kite och vindsurf med lite stand up paddleboard längs kusten.Foto: Kristin Lagerqvist

Björkäng är en stor strand som har plats för alla som vill kitea. Stranden är långgrund och vattnet är platt, så det är bästa förutsättningarna för att komma igång och lära sig kitesurfa. När andra stränder är fulla av badgäster finns det fortfarande plats på Björkängs havsbad. Tänk på att det är området söder om badplatsen som är avsedd för vattensport, så håll dig söder om bojarna.

Vid Stranninge kan du vågsurfa om det är nordlig vind och det friskar i ordentligt. Annars är det ett bra freeride-ställe för dig som inte vill ha vågor.

En person tar en våg på en surfingbräda.
Vid perfekta förhållanden kan du vågsurfa vid Stranninge.

Norr om Falkenberg ligger Olofsbo, som bjuder på en stor sandstrand där vattnet är djupt och har plats för många. I norra delen av viken finns ett stenrev som ger platt och fint vatten och ibland, vid fina förhållanden, kan det ge fina hoppramper. Det finns en del stenar i vattnet, så var uppmärksam på dessa.

Många av tipsen är hämtade från webben Surfa i Varberg, så om du vill ha mer information om vindar och annat så kan du gå in där. Och om du har koll på fler fina surfspots får du gärna skicka ett mail till: info@visithalland.com, så vi kan utveckla listan till att bli ännu mer komplett.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.