Närbild på kräftor, hummer och ostron samt stora citroner och tända stearinljus på Bettans Bar.

Unika Julbord i Halland

I slutet av November börjar julens smaker hitta in på restaurangernas menyer och ett dignande julbord får alltid julstämningen att lägga sig behaglig tillrätta i kroppen. Halland har många riktigt bra klassiska julbord att bjuda på men även några som tar fram andra smaker och bjuder in nya anrättningar att ta plats på julbordet. Vad sägs om ett julbord med inslag av havets läckerheter, eller ett med skogens mustiga smaker eller kanske ett som är helt vegetariskt, visst låter det spännande? Här kommer våra tips till unika julbord runt om i Halland.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

En skön blandning av skog och insjö

Tänk ett julbord med en skön blandning av insjö och skog, just den här unika mixen erbjuder Tiraholms fisk med delikatesser både från Bolmen och skogarna runt omkring. Rökt regnbåge, gäddpaté och stekt gös och inläggningar på bla. mört, sik och brax varvas med vildsvinsskinka, kallskuret rådjurskött och älgcharkuterier. Här behöver du inte välja utan får det allra bästa från två världar. Dessutom hemlagat gottebord med exempelvis ostkaka och mandelmusslor

Julbord på Tiraholms fisk med delikatesser från både skogen och Bolmen.
På Tiraholms fisk serveras ett julbord med en härlig blandning med delikatesser från skogen och Bolmen. Foto: Tiraholms Fisk

tradition blandas med inspiration från havet

Precis vid vattenbrynet i vackra Läjet ligger Joels brygga i drömsk miljö, med havet som allra närmsta granne serveras ett julbord med smak och inspiration från det salta havet och de traditionella julrätterna blandas upp med färskfångade läckerheter från havet.

Fisk och skaldjur i mängder på bETTANS BAR

På Bettans bar i Tylösand erbjuds ett spännande julbordsalternativ för den som älskar fisk och skaldjur. Här erbjuds det mesta ifrån havet i form av sushi, ostron, pilgrimsmusslor, räkor, havskräftor och hummer. Ett julbord med havets läckerheter för en riktig gourmetupplevelse.

Närbild på kräftor, hummer och ostron samt stora citroner och tända stearinljus på Bettans Bar.
På Bettans bar erbjuds ett julbord för alla som älskar havets delikatesser. Foto: Hotel Tylösand

havets läckerheter i fokus

Precis innanför valvet på Varbergs fästning ligger Restaurangen Happy Fish med mestadels fisk på menyn. Här erbjud ett härligt julbord där fokus ligger på just havets läckerheter i form av fisk och skaldjur.

vegetariskt på Vallåsens värdshus

Vid Hallandsåsens norra sluttning ligger Vallåsens Värdshus lummigt inbäddad mitt bland skog och stillhet. I Jaktvillan dukas det sista helgen innan jul upp ett helt vegetariskt julbord där julens alla smaker finns representerade i en tillfälligt grön kostym.

helgrönt julbord på Skårs Gård

En bit utanför Fjärås ligger Skårs Gård som för första gången i år kommer att servera ett helgrönt julbord. Här ersätts sillen med aubergin, krämig portabello och tofuskagen som sedan följs upp av svampaté, långkokt rödkål, griljerad rotselleri och mycket mer. På dessertbordet står raw Malta jämte veganska tryfflar, fudge och en hel del annat vällagat och sött.

vilda smaker i ULVERED

På Ulvereds hjorthägn blandas det traditionella julbordet upp med vilda smaker från skog och mark. I festladan med högt i tak och rustik inredning värmer brasan upp gästerna som samlas runt det dignande almbordet där vildsvinskinkan står i centrum. Det klassiska sillbordet startar upp kvällen och följs sedan upp av ett kallt viltbord och sedan ett varmt sådant varvat med halländska klassiker som grönkål och Jansson tillsammans med bär, svamp, fågel och vilt. Här är skogen och naturen närvarande i smakerna vilket gör matupplevelsen extra spännande.

Interiör bild från Ulvereds hjorthägn fullt med människor som äter julmat, en röd hyacint finns i förgrunden samt ett antal tända steranljus.
På Ulvereds hjorthägn blandas det traditionella julbordet upp med vilda smaker från skog och markFoto: Ulvereds hjorthägn

 

Dela artikeln med en vän.

Pin på pinterest
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel