Interiörbild från en trähydda med stora panoramafönster ut mot skogen och
Foto: Stine Christiansen

Unika boenden i Halland

Bo som i en Carl Larssonmålning, somna i samklang med naturen eller njut av havsutsikt i alla väderstreck på ön Nidingen. Våra unika boenden hittar du över hela Halland och varje boende är i sig ett alldeles eget litet äventyr. Vissa når du med bil andra nås enbart med båt och ett tredje kräver en oförglömlig skogspromenad. 

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Ett semesterboende är så mycket mer än bara ett ställe att sova på, det är en del av själva upplevelsen och ibland semesterns stora höjdpunkt. Något som sätter avtryck och som skapar mervärde. Botanisera bland våra tips till unika boenden och låt dem vara startskottet för en oförglömlig hallandssemester.

1. Bo som i en saga på Tjolöholms allmogeby

På fantastiskt läge mellan pampiga Tjolöholms slott och Kungsbackafjorden ligger Allmogebyns sex pittoreska parhus.  Varje hus består av två lägenheter med egen ingång och trädgård. När man stiger in i lägenheterna är det som att komma rakt in i en Carl Larssonmålning med himmelssängar, kakelugnar, vedspis, rustika köksbord och vackert målade snickerier. Här, mitt i det vackra jordbrukslandskapet med utsikt över Kungsbackafjorden, strandängar och havsvikar, har du möjlighet att uppleva riktigt svensk nationalromantik med ett av Sveriges märkligaste slott bara en promenadstig bort.

2. Kom nära naturen på riktigt hos Stedsans in the woods

Mitt ute i djupaste hallandsskogen ligger Stedsans in the woods. Med en restaurang under stjärnorna där maten lagas över öppen eld och ett boende i trähyttor vid sjön, kommer du nära naturen på riktigt. Inredningen är enkel, mysig och genomtänkt med stora panoramafönster som ger full utsikt över naturen och den närliggande sjön, hyttorna är inredda med dubbelsäng bäddad med ekologiska sängkläder och massor med filtar. Här lever du enkelt, nära naturen och de människor som du träffar genom de gemensamma måltiderna. En lika unik som oförglömlig upplevelse där det enkla blir till det storslagna.

3. bo i en fyrvaktarbostad på ön Nidingen

Fem sjömil sydväst om Onsalahalvön ligger Nidingen som är Sveriges första fyrplats. Här finns en unik natur och 3 km dolda undervattensrev. Det är också en av Sveriges allra finaste fågelöar. 1 juni – 31 augusti arrangerar Destination Gottskär-Nidingen paketresor med båt-transport och logi i de fina gamla stugorna. Dagsutflykter är också möjligt. Man kan också boka plaster på de schemalagda turerna vecka 29-32. Du får uppleva skärgård under båtresan genom säl- & tumlar-rika vatten, dramatisk natur och historiska fyrtorn på Nidingen.

4. Upplev en halländsk vingård

Mitt i hjärtat av Halland ligger Ästad Vingård som är en av Sveriges största vingårdar, vackert belägen i Åkulla Bokskogar. Vingården består av 4 hektar där vinstockarna står i vackra rader på en solig sluttning och i området ligger spa, hotell och restauranger. På nya restaurang Äng serveras en avsmakningsmeny med det bästa från Hallands skogar, gårdar, vatten och ängar. Örterna odlas runt husknuten, vilda växter plockas från området runt Ästad och de egna lammen springer runt på gården. Mitt i denna idyll, som andas rustik elegans och jordnära njutning, har nya hotell Kvarnbäcksgården vuxit fram med sina 24 rum av hög standard med egen bastu på alla rum och 4 sviter med badkar i natursten och fantastiska vyer ut genom panoramafönster.

Utsikt över grönskande fält från hotellrummen på Ästad vingård.
Foto: Ästad vingård

5. bo på en äkta ranch i westernstil hos Eddylou Ranch

I Asiges vackra omgivningar kan du uppleva en äkta ranch i westernstil. Här bor du i avslappnad cowboy-stämning med storslagen natur inpå knuten. Det finns två gäststugor med kök och badrum, Billy Cabin med sex bäddar och Indiana Villa med fyra bäddar och du har tillgång till stora umgängesytor utomhus med grillplats. Oavsett om du är en van ryttare eller inte erbjuder Eddylou Ranch spännande aktiviteter på hästryggen, här finns även fiske från båt och andra turer i omgivningarna. Bokar du ”Cowboy Spa area” kan du och dina vänner ha en riktigt trevlig stund i jacuzzin i ranchmiljö med fin utsikt.

En villavagn i westernstil med betande hästar i hagarna precis bredvid.
Foto: Caroline Andersson

6. äkta flower power-känsla hos Flip flop

Mitt på stranden i Olofsbo ligger ett hus som det är lätt att trivas i.  Här, med havet som närmsta granne blir du serverad härligt käk med karibisk twist. Vill du njuta extra länge bokar du in dig i ett av de färgstarka, flower power-rummen. Här finns gott om roliga detaljer som direkt blir snackisar, hur ser ditt rum ut? Alla har olika teman där du kommer lära dig om olika historiska händelser. Ett exempel är Woodstock-rummet – här hittar du också musikförslag som antingen tar dig tillbaka eller ger dig nya upptäckter, allt beroende på hur gammal du är.

7. vakna och somna med naturen på Bengtzelis Glamping

Bengtzelis Glamping ligger vackert inbäddad mitt i bokskogen i Steninge utanför Halmstad. Här både somnar och vaknar du med naturen, långt ifrån stadens stress och bara några minuter från havet. Kvällsmaten tillagas vid lägerelden och den som vill kan boka den vedeldade badtunnan för en extra avkopplande upplevelse. Glampingtältet är nästintill helt inrett med fynd ifrån lokala vintagebutiker, auktioner och loppisar. Allt med naturens bästa i åtanke. Hit kommer framförallt par för en romantisk getaway med tid för varandra utan teknikens distraktioner, men även barnfamiljer njuter av en spännande upplevelse med vilda djur inpå knuten.

Ett stort inrett tält, s.k glamping i en grönskande trädgård.
Foto: Helena Bengtsson

8. Mixa aktivitet med vila på Villa surfgarden

Villa Surfgarden ligger på bästa läge utmed kusten mellan Falkenberg och Halmstad. I den lilla charmiga byn Ugglarp hittar du en härlig oas som är så mycket mer än ett bed and breakfast. Det är en skön miljö med pool och jacuzzi, bastu och utedusch. Havet och naturen har du alldeles intill – välj själv om du vill få upp adrenalinet i fartfyllda aktiviteter eller bara ta det riktigt lugnt med bad och bastu. Några av Skandinaviens bästa kitesurfingspots ligger i närheten och området är ett mecka för kitesurfare. Eller varför inte prova på SUP, Yoga, wakeboard, RAW-bikes, padel, golf eller kanske en vandring i strandskogen. Möjligheterna är många och valet är ditt.

9. Bo i ett gammalt fängelse mitt i Varberg

Innanför murarna till Varbergs fästning hittar du Fästningens B&B/Vandrarhem. Här kan du välja ett bekvämt Bed & Breakfastboende i charmiga hus med anor från 1700-talet, där det förr var bageri och lasarett. Vill du har ett mer fängslande boende kan du välja att övernatta i en cell i det gamla kronohäktet från 1856, som idag fungerar som vandrarhem. Boendet är beläget nära både småstadens myller och havets salta stänk. Nedanför fästningen slingrar sig strandpromenaden och bjuder på klippbad och sandstränder. Längre upp på Borggården ligger Hallands kulturhistoriska museum där Bockstensmannen alltid är på plats.

Solen lyser över Varbergs fästning.
Bo i ett gammalt fängelse i Varberg

10. Bo lantligt på Lögnäs gård

Lögnäs gård har ett charmigt lantligt läge på den halländska landsbygden i närheten av Laholm. Här hittar du ett personligt och annorlunda boende för hela familjen där de djurälskande barnen trivs lite extra bra bland kaniner, getter, minigrisar, får och höns. På gården finns 34 rum och du väljer själv om du vill bo på själva lanthotellet, i det mysiga B&B eller varför inte hyra en hel villa med glasveranda och egen trädgård. Oavsett vilken boendeform du väljer så har du djur och natur inpå knuten, havet några kilometer bort, 7 golfbanor, spa, shopping och aktiviteter inom nära räckhåll.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.