Två barn sparkar boll på stranden.
Foto: Philip Liljenberg

Tips på barnvänliga aktiviteter vid stranden

Något av det absolut härligaste med sommaren är att ligga raklång på en handduk i den mjuka sanden, lyssna på havets vågor som sakta rullar in och låta kroppen bli mjuk och varm av solens strålar. Efter ett tag är det dock precis lika härligt med lite aktiviteter och då är stranden en utmärkt plats för lite livligare lekar.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

För den som semestrar med barn är det bra att ha några ess i rockärmen när lugnet efter en stund kräver aktivitet. Då är alla typer utav strandlekar ett perfekt sätt att sysselsätta hela familjen på. Här kommer några tips från oss på lekar, aktiviteter och annat skoj som sätter fart på både kroppen, fantasin och upptäckarglädjen i såväl liten som stor.

Bygg sandslott

Ta med ett gäng med hinkar och spadar till stranden och låt kreativiteten få fritt utrymme. Hallands långa, härliga sandstränder är den perfekta scenen för att bygga upp en hel slottsby. Bygg tillsammans, tävla om vem som bygger högst sandslott, gräv dammar och vallgravar och smycka slotten vackra med snäckor, tång, vass och stenar. Eller varför inte bygga en sandgubbe istället för en snögubbe. Här är det bara fantasin som sätter gränsen.

Tre vuxna och två barn är på väg ner till stranden.

Vem kan hoppa längst

Stranden är verkligen ett perfekt ställe för längdhoppstävlingar familjemedlemmar emellan. Sanden är mjuk och varm och det är lätt att dra streck som markerar hopplängden. Håll bara koll på så att du inte stör grannen som ligger och solar precis jämte.

Fiska krabbor

Att fiska krabba är lika enkelt som det är roligt. Det enda du behöver är en hink med vatten, ett snöre, en klädnypa, en mussla och kanske en håv. Bästa stället att fiska krabbor brukar vara från bryggor eller mellan stenar och tång där de har sina gömställen. Leta upp en blåmussla, som är krabbornas absoluta favoritkäk, knäck den med en sten och agna fast den på klädnypan som du sedan firar ner i vattnet med hjälp av snöret. Tänk på att göra upp reglerna innan krabbfisket börjar, så att ni vet om det är den med flest krabbor i spannen som vinner eller om det är den med störst krabbor. När ni har fiskat färdigt så släpper ni försiktigt tillbaka krabborna i havet igen så att de hittar tillbaka till sina gömställen.

Två barn som fiskar krabbor vid havet.
Krabbfiske är en rolig och barnvänlig aktivitet för dagar på stranden. Foto: Agneta Kristiansson

prova Vattenstafett

Den här leken kräver vatten, vilket gör stranden och havet till den perfekta platsen att vara på. Reglerna är enkla, det enda som behövs är ett gäng barn (eller vuxna för den delen), fyra muggar och vatten. En perfekt lek för barn som vill lära känna andra barn på stranden. 2 barn sitter på stranden med varsin mugg på huvudet undertiden som deras lagkamrat springer ner till havet, fyller sina muggar med vatten och häller över i kamratens mugg. Det lag som först lyckas fylla muggen med vatten vinner.

Två barn springer ut i havet så att vattnet skvätter.
Lekar i havet är alltid kul. Foto: Philip Liljenberg

Kasta Frisbee

Tar du med dig en frisbee på semestern så har du garanterat en aktivitet som passar alla. Att kasta frisbee är lika roligt på stranden, som ute på ängen, på fotbollsplanen eller i havet och engagerar lätt familjen, kompisgänget och alla andra barn och leksugna vuxna som är i närheten.

Leta snäckor

Längs strandkanten finns många små fynd att göra för den lilla upptäckaren. Här går det att hitta snäckor och musslor i många olika färger, storlekar och mönster vilket är spännande för såväl liten som stor. Vem kan hitta den häftigaste snäckan, den största musslan och kommer verkligen allting från havet? Strandfynden och snäckupptäckterna är härliga underlag för nya upptäckter, spännande diskussioner och raska familjepromenader längs Hallands långa sandstränder.

Ett barn sitter och leker med snäckorna vid vattenbrynet
Stranden är världens bästa lekplatsFoto: Philip Liljenberg

Tävla i Strandstäd

Låter kanske otroligt tråkigt och präktigt att städa på semestern, men faktum är att barn älskar att vara snälla mot naturen, vara sakletare och tävla mot varandra. Ta för vana att ta med två påsar till stranden och när alla känner för en strandpromenad så delar ni upp er i två lag, tar med er varsin påse, ställer klockan på en halvtimme och tävlar om vem som då samlat på sig mest skräp i påsen. Bästa blandningen av aktivitet, tävling och lärdomen att ta vara på naturen.

Utöva Bollsporter

De allra flesta bollsporter passar sig bra på stranden, så länge du respekterar dina strandgrannar och håller dig där du inte stör andra. Här är ytorna stora, sanden mjuk och varm vilket gör det lätt att slänga sig efter en boll när detta behövs. Ta med tennisbollar, en fotboll, en uppblåsbar boll att ta med ut i vattnet eller varför inte en volleyboll om det är det du har hemma, lite skön strandvolley hör verkligen västkustsommaren till.

Två barn kastar boll till varandra på stranden.
Stranden är perfekt för alla typer av bollsporter med stora ytor att springa på. Foto: Ron Johansson

Spela Minigolf

När springet i benen blir för påtagligt och timmarna på stranden går mot sitt slut finns det ofta möjlighet till att spela minigolf i närheten av de största stränderna i Halland. Minigolf är ett nöje som oftast passar de flesta i familjen, det är enkelt att lära sig, lite klurigt att utföra och en bra utmaning i såväl tålamod som teknik.

Utforska sanddynerna

Sanddynerna på västkusten är ofta ganska höga och därmed spännande för barnen att utforska, springa i och mjukt glida nerför. Dessutom blir det ett perfekt tillfälle att prata med barnen om att vi alla måste vara försiktiga med sanddynerna då de är känsliga och inte får skadas. Här får man gärna busa och leka så länge man gör det med respekt för naturen och växterna som lever där.

Två barn leker i sanddynorna.
Sanddynorna är spännande att utforska och leka i. Foto: Ron Johansson

Upptäck surfen

På många platser utmed Hallands kust kan både vuxna och barn prova på surf och SUP. Här går det att hyra surfbräda, boka in sig på en kurs eller hyra utrustning. Ett spännande äventyr för den rastlösa tonåringen, det modiga barnet eller för den vuxna som vill testa något nytt. Ett äventyr utöver det vanliga som garanterat blir ett oförglömligt sommarminne eller kanske upptäckten av en ny favoritsport.

Picknik på stranden

Finns det något mysigare än att picknika ute i naturen? Allting smakar lite extra bra ute i den friska luften och på sommaren när sanden är varm och vindarna mjuka så är stranden en alldeles ypperlig plats för en picknik. Ta med dig en filt, fyll ryggsäcken med lokalproducerad flädersaft på glasflaska, stanna vid närmsta gårdsbutik för lite solvarma jordgubbar och köp med dig färdigberedda mackor i pappåse från närmsta bageri. Stranden är en lika mysig matplats oavsett tid på dagen men vill du ha en oförglömlig upplevelse så rekommenderar vi en picknik i solnedgången.

Två barn äter varsin bulle på stranden.
Det är något visst med att äta mat på stranden.Foto: Philip Liljenberg
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.