Foto: Visit Varberg

Härliga skidspår i Halland

Dra på er ordentligt med vinterkläder, packa ryggsäcken med en termos full av rykande het dryck och nybakta bullar och ge er ut i skidspåren. När längtan efter snö, skidåkning och frostbitna kinder blir för stor är det en lycka för oss Hallänningar att det erbjuds skidspår med konstsnö på ett par ställen runt om i länet.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Oftast bjuder de halländska vintrarna på ganska blygsamma snömängder och kanske gör det att längtan efter snö, vinterlandskap och vinteraktiviteter blir extra stor på våra sydliga breddgrader. Detta sug efter vinteraktiviteter har fångats upp på ett par ställen i länet och har gjort att både Åkulla skidallians, Halmstad skidarena och Ätrans skidcenter har införskaffat riktigt bra snömaskiner som kan ge oss goa skidspår att skida fram i.

skidspår, pulkabacke och lekplats i Åkulla bokskogar

Två mil öster om Varberg ligger Åkulla som några goa vintermånader varje år har åkbara skidspår av konstsnö. Mellan december och Mars kan du räkna med minst 30 dagars skidåkning på minst 700 meter, är vintern bra finns här 3.1 km skidspår att svischa fram på. Barnen har en egen pulkbacke, en lekplats med karusell och skidspår för nybörjare. För en tjuga kan du hyra en komplett skidutrustning i Åkulla Alliansstuga och behöver du värma dig kryper du in i värmestugan, tänder upp en eld och kopplar av till eldens sprakande efter en skön dag i skidspåren. Blir du hungrig finns det mat att äta på friluftsgården eller så mumsar du i dig av medhavd fika i stationshuset.

Flera skidåkare står i spåren och åker skidor.
I Åkulla finns finfina konstsnöspår för längdskidåkningFoto: Visit Varberg

skidåkning med havsutsikt i Halmstad

Utanför Halmstad, med häftig utsikt över havet, ligger Halmstad skidarena som på vintertid slänger av sig sin sommarskrud som golfarena för att istället erbjuda skidåkning på schemat. Här finns då ett skidspår på 1,5-2 kilometer i konstsnö som passar såväl Vasaloppsåkaren som den glada amatören och när det finns gott om snö så går det även att åka skate. Halmstad skidarena är officiell vasaloppscenter.

Elbelyst skidspår och skidskyttebanor på Ätrans skidcenter

Är du sugen på att testa lite olika vinteraktiviteter är det till Ätrans skidcenter du ska bege dig. Här finns ett 3 km långt elbelyst konstsnöspår, skidskyttebanor med 12 skjutplatser, pulkabacke och möjlighet till skridskoåkning. När vintern bjuder på natursnö öppnas här även upp tre slingor på 5 km, 7 km och 10 km. Skidutrustning går att låna alldeles gratis. Packa gärna väskan med grillkorv, bröd och någon go dricka, grilla gör du på grillplatsen och inget smakar väll så gott som en nygrillad korv efter en hel dag i skidspåren.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.