Naturnära matupplevelser i Halland

Halland är landskapet för alla smaker. Här värderas de närodlade grönsakerna högt och gårdsbutikerna, de lokala matproducenterna och naturen som skafferi, ligger oss varmt om hjärtat.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Smaken av Halland hittar du överallt, den finns mitt i havet av de gula kantarellerna i skogen, på tallriken hos våra prisbelönta krogar eller i de djupa sjöarna i vårt inland. Salt som blandas med sött och smaken av böljande åkrar som blandas med den från stormande hav. Det är smakerna av kärleken till jorden, havet och till den äkta maten. Något som har gjort att Halland är på god väg att bli Sveriges nya matmecka med många olika måltidsupplevelser att upptäcka. Här kommer några av våra tips till naturnära måltidsupplevelser.

 

Det halländska bordet – ”The edible country”

Genom konceptet ”The Edible Country” har Visit Sweden förvandlat Sverige till världens största gourmetrestaurang . Det bokningsbara halländska bordet står havsnära på stranden i Ugglarp, här kan du laga härliga DIY måltider med naturen som utgångspunkt och inspirationskälla. Att äta och laga mat ute i naturen är så nära den svenska folksjälen du kan komma. I naturens skafferi finns precis allt det du behöver, den nyttiga maten som blandas med det välgörande lugnet och som tillsammans skapar hållbara måltidsupplevelser.

Ett gäng personer skålar runt ett bord
Edible country Halland och FalkenbergFoto Simon Lautrup

Stedsans in the woods

Mitt ute i djupaste hallandsskogen ligger Stedsans in the woods. Här lagas den vilda maten mitt ute i naturen över öppen eld och gästerna kan bo i beduintält eller i trähyddor vid sjön. Hos Stedsans in the Woods är smakerna, råvarorna och det ekologiskt hållbara i fokus. Kärnan är odling baserad på platsens förutsättningar, ekologi, energieffektivitet och ett etiskt förhållningssätt. I matlagningen används skogens och sjöns råvaror, såsom svamp, bär, vilt och fisk och de råvaror som inte kommer från gården är odlade i närområdet.

Steninge kuststation

Steninge Kuststation ligger med både Kattegattleden och havet utanför dörren. Med närhet till både Falkenberg och Halmstad är det perfekt att stanna för en fika, lunch eller övernattning. Här serveras all mat med omsorg till naturen och det mesta är närproducerat, klimatsmart och vegetariskt. Många rätter innehåller spännande och klimatsmarta ingredienser som grönkål, alger och tång direkt från havet. Här serveras matiga lunchbowls, spännande gröträtter, lokalproducerade drycker och hembakad gofika. Under sommaren håller även det välbesökta plätteriet öppet. Utöver spännande mat finns här även ett härligt utbud av naturnära aktiviteter såsom Stand Up Paddleboard (SUP), guidade kustvandringar, MTB-turer på egen hand eller med lokala guider, kajakturer och yoga.

Bild på plättar, sallas och annan mat som står på ett bord med blå/vit duk .
På Steninge kuststation är maten som serveras närproducerat, klimatsmart och vegetariskt. Foto: Agneta Kristiansson

Tiraholms fisk

Tiraholms fisk är Sveriges enda insjöfiske-restaurang och ligger vid Bolmens västra strand och här fiskas fisken med miljövänliga fiskeredskap. Genom finaste mathantverk blir insjöfisken till delikatesser av färsk, rökt, gravad och filead fisk som går att köpa i gårdsbutiken. I den sommaröppna fiskrestaurangen serveras hemlagade rätter av gös, regnbåge, gädda, ål och lake och restaurangen ligger i gårdens gamla tröskloge och bjuder på en härlig och genuin atmosfär.

Bild på en person som håller fram en bricka med fisk.
Tiraholm är Sveriges enda insjöfisk-restaurang.Foto: Tiraholms fisk

Äskhults by

I Äskhults by har tiden stått stilla i över 200 år. De timrade stugorna står tätt ihop och är omgivna av uråldriga stengärdsgårdar. Här finns en kaffestuga som serverar hembakade godsaker gjorda på gamla recept från trakten och bakade med lokala råvaror. Ta med den goda fikan för en picknick vid sjön eller stanna kvar för en fika i historisk miljö.

En familj med två barn och två vuxna fikar vid en sjö.
I Äskhults by kan du köpa med dig en fikakorg för picknick vid stranden. Foto: G Assner

Ästad vingård & Restaurang Äng

Ästad är Hallands största vingård där matglädje och förstklassigt vin är några av grundpelarna. Här skapas rätterna av svenska råvaror och de får gärna vara handplockade från odlare i trakten. Menyerna växlar mellan årstiderna och tillagas omsorgsfullt på säsongens bästa råvaror. På nya restaurang Äng serveras en avsmakningsmeny med det bästa från Hallands skogar, gårdar, vatten och ängar. Örterna odlas runt husknuten, vilda växter plockas från området runt Ästad och de egna lammen springer runt på gården.

Närbild på mat från restaurang Äng.

Ulvereds hjorthägn

Längs med den krokiga vägen mot Ulvered ligger gårdsbutiken och restaurangen Ulvereds Hjorthägn. Restaurangen ligger precis jämte hjorthägnet och de stora fönsterna skänker en häftig känsla av skogsupplevelse till din måltid. Hela året finns möjlighet att handla färskt eller fruset kött och förädlade delikatesser av hjort och annat vilt. Här får du en helhetsupplevelse av djur, natur och mat. Framåt sensommaren anordnas här även svampplockning med vandring i skogen.

 

 

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.