Bild på Hanna när hon håller upp en bukett blommor
Foto: Hanna Wendelbo

Hållbara blomstertips från Hanna Wendelbo-Hansson

I mörkaste vintern besökte vi Hanna Wendelbo i hennes personliga, kreativa hem en bit utanför Kungsbacka. Förutom att vara en stolt hallänning är Hanna även mönsterdesigner med förkärlek för blommor, hållbarhet och trädgård. En spännande kombination av intresseområden som gjorde oss nyfikna på tips och trix i vardagen för att bli mer hållbar inom området blommor och trädgård.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Innan ljuset, värmen och våren lockar fram grönskan och blommorna i vårt kustnära Halland så längtar nog de allra flesta av oss efter krispiga tulpaner i glada färger att ställa på köksbordet när vårlängtan blir för stor. Här utmanar Hanna oss med sitt kreativa tänk och inspirerar till att tänka utanför de givna ramarna.

Även de kalla vårvintermånaderna erbjuder trädgården och naturen härliga buketter att njuta utav. Hanna tipsar om att driva olika sorters kvistar i blom, att helt enkelt ta in en kvist från trädgården och sätta i vatten så att den börjar blomma. Perfekt för detta är bland annat Vinbär, Kornell och Blåbärsris som är både vackra och lätta att få fart på. Andra riktigt färgglada kvistar att plocka in är Forsythia med sin pigga gula färg och Rhododendron i härligt pastelliga färger som piggar upp de kalla vårvintermånaderna, en spretig bukett kvistar är dessutom en perfekt gå-bort-bukett. Att driva kvistar i blom är ett enkelt sätt att få in lite grönt i hemmet tidigt på våren.

För den som vill ha en krispig bukett tulpaner på köksbordet och samtidigt tänka hållbart så tipsar Hanna om att fråga i den lokala blomsterbutiken var blommorna kommer från? Är de svenskodlade? Ekologiska? Eller har de fraktats långt för att hamna i din blomsterbutik? Hållbarhetstänket har inte riktigt nått handeln med blommor, lökar och växter ännu och här menar Hanna att vi alla behöver hjälpas åt för att efterfrågan på närodlade, ekologiska blommor ska öka. För ökad efterfråga ger ju också som vi vet ett större utbud av just det som efterfrågas.

När sedan våren gör sitt intåg och jorden blir varm igen är det härligt att själv kunna odla en skön blandning av olika blommor i sin egen trädgård, att njuta av på plats, ta in i stora fång eller som en uppskattad gåbortpresent. Att odla blommor själv är både kreativt och miljösnällt. Några lättodlade blommor för trädgården som Hanna tipsar om är bland annat Blåklint, Malva, Prästkrage, Pioner och Syrener.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.