En person med ryggsäck sitter på klippan och tittar ut över skogarna.
Foto: Agneta Kristiansson

Hitta till Hallands vackraste vyer

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Snöra på dig skorna och packa ner termos och ett par bullar och ge dig ut i naturen. Vi har guiden till några av Hallands vackraste vyer.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Att fika är såklart aldrig fel och man behöver inte gå särskilt långt för att det ska bli ett mysigt litet äventyr. Men ibland vill man ut på en lite längre upptäcktsfärd och då finns det några ställen som passar lite extra bra för picknick. Halland bjuder på många fina utkiksplatser där det öppna landskapet gör att man ser långt bort i horisonten.

Milsvid utsikt från Virsehatt

Med sina 70 meter över havet är Virsehatt ett perfekt utsiktsberg. Det finns trappor som tar dig till toppen, så du behöver inte vara inbiten vandrare för att kunna njuta av den härliga utsikten mot Halmstad. En annan spännande grej med Virsehatt är att det finns lämningar efter en fornborg från järnåldern och att berget ligger i Hallands allra första naturreservat som invigdes redan 1936.

En person med ryggsäck sitter på klippan och tittar ut över skogarna.
Utsikten från Virsehatt är slående. Foto: Agneta Kristiansson

Familjevänlig vandring till Smörkullen

Att bestiga smörkullen är ett spännande äventyr för hela familjen och naturreservatet är en perfekt kombination av naturupplevelse och vardagsäventyr. För att komma upp på berget finns tre stigar att välja på och de är väl upptrampade och lätta att följa. Det är lite brant på sina ställen och sista biten blir det extra spännande då en får ta hjälp av trästegar för att ta sig upp på berget. Men det är mödan värd – från toppen har du storslagen utsikt över både Falkenberg och Kattegatt.

Fyra personer står och tittar ut över havet
Söder om Falkenberg ligger Smörkullen där du har utsikt över både hav, skog och ängar.Foto: Lisa Söderholm

Sveriges högsta sanddyn är Lynga Sanddyna

Vem vill inte bestiga Sveriges högsta sanddyn? Mitt i Haverdals naturreservat ligger den – Lynga Sanddyn – som reser sig 36 meter över havet. En smal, brant trappa leder upp till toppen och på den sandiga höjden finns både bord och bänkar som är perfekta för lite picknick.

En person är på väg ner för den branta trappan som leder upp till Lynga Sanddyna.
Lynga sanddyna är, med sina 36 meter över havet, Sveriges högsta sanddyn.Foto: Robin Söderholm

bokskogar och utsikt i Skipås naturreservat

Det är inte svårt att förstå varför Skipås ibland kallas för Guds gröna ängar. Här blandas böljande betesmarker och härliga ängar med grönskande bokskog och slingrande stigar. Naturen är omväxlande och på ängarna står fåren och tittar nyfiket på alla som tar sig fram i naturreservatet. Det finns lite olika vandringsleder men bästa stället för picknick är utkiksplatsen Klippekull där du ser långt ut över havet.

Från Skipås ser du både fält och hav
Från Skipås naturreservat har du utsikt över Kattegatt.Foto: Robin Söderholm

Utsikt över hallandsåsen från Hjörnered

Naturen runt Hjörneredssjöarna bjuder på fin och variationsrik natur och längs den gröna leden ligger Spishall som är området högsta punkt. Här finns både eldstad, vindskydd och toalett och om du har tur kan du se ända till Hallandsås. Gör upp en eld och grilla lite korv innan du fortsätter längs vandringsleden.

Bild med utsikt över en sjö.
Hjörnereds högsta punkt kallas Spishall och har utsikt ända till Hallandsåsen. Foto: Lisa Söderholm

Hiaklitten är en av Hallands tuffaste vandringar

Även om vägen upp till Hiaklitten är tuff så är utsikten från toppen mödan värd. Här hittar du den perfekta picknickplatsen med utsikt över både Byasjön och Åkulla Bokskogar. Hiaklitt ligger längs med en av Hallands tuffaste vandringsleder, Skogsbostigen, så när du kommer upp på toppen passar det perfekt med en liten fikapaus. Både för att hämta andan och för att vila benen lite.

Hela rundan är 5,5 km lång och har en total stigning på 250 höjdmeter. Du kommer vandra upp för totalt 5 kullar så kom ihåg vattenflaskan! Hiaklitten och Skogsbostigen är ett mycket populärt utflyktsmål och när det är många besökare kan det vara svårt att hitta parkering.

En vuxen och ett barn sitter på en kulle och blickar ut.
Från Hiaklitten har du utsikt över både sjö och skog.Foto: Kristin Lagerqvist

Fjärås bräcka passar hela familjen

60 meter över havet ligger Fjärås Bräcka. Härifrån har du en fantastisk utsikt över både havet och Hallands största sjö, Lygnern och det finns många fina vandrings- och promenadstigar. Uppe på höjden ligger också Naturum Fjärås Bräcka med fina utställning och ekologiskt café.

Tre personer med färgglada jackor vandrar på Fjärås Bräcka.
Uppe på Fjärås Bräcka har du fantastisk utsikt över Kungsbackafjorden. Foto: Göran Assner
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.