Foto: Skovdal Nordic

Hallands restauranger i White Guide

Ett bra restaurangbesök är mer än bara mat. Det handlar lika mycket om stämningen, råvarorna, atmosfären och personligheten. White Guide är Nordens största restaurangguide och i Halland är inte mindre än 12 restauranger med på listan över Sveriges bästa 2019.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Varje år listar White guide Sveriges bästa restauranger och det är lika bra att du ger dig ut i restaurang-Halland direkt för att hinna med alla ställen på listan. Frågan är bara vad du ska börja med. Spännande pizza i Falkenberg, Gött kött på John’s Place i Apelviken, Mat tillagad över öppen eld på Stedsans in the woods, eller mysiga lilla Söderfamiljen i Halmstad? Det är helt enkelt bara att börja bocka av den ena fantastiska matupplevelsen efter den andra.

Spännande kombinationer på Prostens Pizza, Falkenberg

På prästgården i Skrea Backe utanför Falkenberg bor Lisa Lemke, Marcus Nordgren och resten av familjen och de kallar Prostens pizza för sitt andra vardagsrum. Här dukas det upp fantastisk pizza i mysig miljö där bra råvaror och goda drycker står i centrum. Menyn består av handplockade godsaker och rustika pizzor i romersk stil och ett par gånger i månaden eldar de igång ugnen, dukar upp långborden och ställer ut skylten till Prostens pizza på Skrea Backe.

Ett par personer sitter utomhus runt ett bord och äter pizza.
Hälsa på hos Lisa Lemke på Prostens Pizza.Foto: Destination Falkenberg

MEd havet som granne på Ocean Hotel, Falkenberg

Restaurangen på Ocean Hotel är både prisbelönt och populär. Här har du havet som närmsta granne och menyerna är anpassade efter säsong. Sommar som vinter kan du se solen gå ner i havet samtidigt som du njuter av vällagade rätter där råvarorna är lokalt producerade. På sommaren öppnas terrassen upp och fylls av sommarglada gäster som skapar en härlig atmosfär som måste upplevas.

Naturnära matupplevelse på Stedsans in the Woods, Hyltebruk

New york times och Wall street journal och många andra världsmagasin har hyllat satsningen och det är inte svårt att förstå varför. Mitt ute i djupaste hallandsskogen ligger Stedsans in the woods. Maten lagas över öppen eld och gästerna bor i beduintält eller i trähyttor vid sjön. Stedsans in the woods är onekligen något alldeles extra. Stedsans låg tidigare i Köpenhamn och var en av Danmarks populäraste restauranger. Men nu har de alltså flyttat till Halländska Hyltebruk och erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.

Tre personer ställer iordning maten inför servering.
På Stedsans in the woods lagas all mat över öppen eld.Foto: Skovdal Nordic

Förstklassig mat i klassisk miljö på Pio matsal & bar, Halmstad

Pio är en riktig klassiker där köksmästarna jobbar med närproducerade och ekologiska råvaror. Huset där restaurangen huserar är från mitten av 1800-talet och traditionen sitter i väggarna. I nästan 50 år har de serverat den klassiska plankan, som var lika populär då som nu. Men trots gamla anor är Pio inte rädda för förändringar och trender utan gillar utveckling och nya smaker.

Ät på Gastrobaren Rådhustorget No:1A, Falkenberg

På Rådhustorget No:1A kretsar allt kring den givna platsen – baren. Rådhustorget är nämligen en gastrobar som kombinerar klassisk barkultur med ett finaste utbud av maträtter och drycker. Det går inte att boka bord så det är bara att svänga förbi. Om du behöver vänta på ett ledigt bord är det bara att slå sig ner i baren med ett gott glas bubbel, en kall öl eller ett mustigt rödvin.

Uteserveringen är fylld.
Gastropuben Rådhustorget är opretentiöst och avslappnat i en härlig miljö. Foto: Destination Falkenberg

Restaurang Gustaf Bratt, Falkenberg

På restaurang Gustaf Bratt i Falkenberg erbjuds inte bara utsökt mat utan även nattklubb, spelningar med liveband samt grillbufféer på utegården. Här finns alltifrån klassiska grillrätter, färska skaldjur till mer moderna och nytänkande alternativ. Stort fokus läggs på bra råvaror som helst ska vara så närproducerade som möjligt. Här är du välkommen oavsett om du vill äta charkuterier, en vällagad middag eller bara hänga i baren.

Bild på tegelstensfasaden till restaurang Gustaf Bratt i Falkenberg.
Till Gustaf Bratt är du välkommen oavsett om du vill äta enkla smårätter, en avsmakningsmeny eller bara hänga i baren.Foto: Destination Falkenberg

Ät insjöfisk på Tiraholms fisk, Unnaryd

På Tiraholms Fisk kan du njuta av färsk och rökt fisk från Bolmens rena vatten och fisken fiskas med miljövänliga fiskeredskap. Genom finaste mathantverk blir insjöfisken till delikatesser av färsk, rökt gravad och filead fisk som går att köpa i gårdsbutiken eller njuta av i den sommaröppna fiskrestaurangen.  Här serveras hemlagade rätter av gös, regnbåge, gädda, ål och lake och restaurangen ligger i gårdens gamla tröskloge och bjuder på en härlig och genuin atmosfär.

Bild på en person som håller fram en bricka med fisk.
Tiraholm är Sveriges enda insjöfisk-restaurang.Foto: Tiraholms fisk

Middag mitt på stranden på John’s Place, Varberg

Det är något speciellt med Johns Place. Med maten, läget och engagemanget är det inte svårt att förstå varför restaurangen blivit så populär. Restaurangen har ett fantastiskt läge, mitt på Apelvikens strand och maten tillagas över öppen eld. Menyerna är säsongsbaserade så råvarorna tas tillvara när de är som allra bäst. På sommaren bjuder terrassen in till härligt häng och brasan värmer gott när vinden viner utanför fönstret.

Bild på entrén till restaurangen. Ovanför dörren står Johns Place med stora bokstäver.
Johns Place ligger precis vid stranden och är mysigt att besöka oavsett väder.Foto: Kristin Lagerqvist

Mat och musik på Majas vid Havet, Varberg

Bra musik och ännu bättre mat. Lite så är det på Majas vid Havet där kombinationen musik och mat är ett vinnande koncept. Kända och okända artister spelar och atmosfären beskrivs ofta som magisk.

Mängder av färsk fisk och skaldjur på Joels brygga, Träslövsläge

I fiskeläget Träslövsläge, strax utanför Varberg, ligger fisk- och skaldjursrestaurangen Joels brygga. Mer havsnära än så blir det inte. Fisken är färskfångad, fiskad lokalt och tillagad med både hjärta och själ. Även tillbehören – allt ifrån tång till grönsaker – kommer från trakten. På Joels brygga brinner man för miljön, havet, bra råvaror och för att gästerna ska få njuta av riktigt god mat med havet som närmsta granne.

Restaurang Äng på Ästad vingård

Upplev spännande smaker på restaurang Äng där råvarorna kommer från skogarna, ängarna, sjöarna och gårdarna runtomkring. De kreativa avsmakningsmenyerna tas fram i harmoni med naturen och förändras i takt med årstidernas skiftningar.

Spännande upplevelse på Köket, Falkenberg

På Falkenbergs Strandbad ligger den lilla restaurangen Köket som serverar avsmakningsmenyer med hemma-hos-känsla. Man kallar det: Damn Fine Social Dine. Råvarorna står i fokus och är noga utvalda och maten håller högsta internationella klass. Förbered dig på en matupplevelse utöver det vanliga.

Medarbetarna i Köket har fullt upp i köket.
Köket i Falkenberg bjuder minst sagt på en spännande matupplevelse.Foto: Köket

Kärlek till mat på Söderfamiljen, Halmstad

På Söderfamiljen är det tätt mellan borden och miljön bjuder in till sköna samtal med bordsgrannarna. Maten som serveras varierar efter säsong och humör, men det finns alltid flera goda rätter att välja på. Fikat är hembakat och spännande drycker finns det gott om. På Söderfamiljen är kärlek till varandra och till mat det allra viktigaste.

Solen lyser in genom fönstret och restaurang Söderfamiljen är fylld med människor.
På Söderfamiljen serveras mat gjord med kärlek.Foto: Lisa Söderholm
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.