Disken på Borgmästargården är fylld av bullar, kakor och bröd.
Foto: Marie Hidvi

Hallands caféer i White Guide

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

White guide gör det enkelt för dig att hitta till Sveriges bästa caféer. Och i Halland finns inte mindre än åtta caféer med på listan. Allt från lilla, mysiga Feldts bröd & konfekt och klassiska Stålboms till sommaröppna Strömma Farmlodge. Och visst smakar bullarna och bröden extra gott när du vet att bullarna bakats med kärlek till både människor och naturen.

Prisbelönta Borgmästargården

Trots att det bara varit igång i ett par år har Borgmästargården blivit prisat av White guide flera gånger om. Och direkt när man kliver innanför dörrarna förstår man varför. I den gamla borgmästarvillan mitt i Falkenberg skapas en härlig mix av goda bullar, fina kakor, människor, gedigna möbler och vackert porslin. Utbudet varierar efter säsong och vilka råvaror som finns för dagen och du kan förvänta dig en upplevelse för alla sinnen.

Bild på bullar, kaffe och en bit paj.
Borgmästargården kombinerar goda bakverk och fin miljö.Foto: Borgmästargården

Kaffe i världsklass på Cortado coffee shop

På Cortados i Halmstad vet man att det är skillnad på kaffe och kaffe. Egentligen är det inte konstigare än att bra bönor ger bra kaffe – om de bryggs på rätt sätt. Och det gör det på Cortados. Men det är minst lika viktigt att kaffebönorna odlas på ett sätt som är snällt för både människor och naturen. SÅ kom in och känn skillnaden.

 

Mängder av kärlek på Feldts Bröd & konfekt

De är inte svårt att förstå varför folk vallfärdar från hela Sverige för att äta bullar, bröd och kolor från Feldts bröd & konfekt. Direkt när du kliver in genom dörren till det mysiga lilla hantverksbageriet i Halmstad slår doften av nybakat emot dig. Kanelbullar, surdegsbröd, biskvier, glass och hemkokt kola fyller hyllor och väggar och bageriet är omåttligt populärt. Så kila hit redan på förmiddagen så du är säker på att det finns något kvar.

Bild inne i Feldts Bageri
På Feldts är allt bakat med kärlek. Foto: Agneta Kristiansson

Feldts socker & cykel Blandas Kaffe, Bullar och cyklar

Feldts har fått ett systercafé! På socker & cykel fikar du gott samtidigt som du kan meka, handla cykelkläder eller mötas upp för en cykeltur tillsammans med ett gott gäng likasinnade. Eller så skippar du allt som har med cykling att göra och går direkt på bullar och kaffe. Här är det enkelt att både äta och handla med hjärtat, då maten och fikat är tillverkat av närproducerade och ekologiska ingredienser.

 

Surdegsbröd på Gårdsbageriet i Idala

I en ombyggd lada i Idala, strax utanför Kungsbacka, ligger det mysiga gårdsbageriet. Här får brödet och bullarna jäsa så länge de behöver och allt görs såklart från grunden. Det mesta är ekologiskt och om du inte får nog av alla godsaker på plats går det alldeles utmärkt att även köpa med sig hem.

 

Kaffe, inredning och choklad på Kassett kaffe etc

I en lokal från slutet av 1700-talet, mitt på gågatan i centrala Varberg hittar du caféet Kassett kaffe etc. Kom in på en fika, njut av en god kopp kaffe eller botanisera bland mängder av choklad, inredning och kläder.

Bild på person som står bakom serveringsdisken
På Kassett kaffe etc i Varberg hittar man inte bara utsökt fika utan även inredning, kläder och härliga gå-bort-presenter.Foto: Oskar Albrektson

Bland bullar, kaffe och söta lamm på Öströö fårfarm

Mitt i den vackra bokskogen i Tvååker ligger Öströö Fårfarm som är ett härligt utflyktsmål för hela familjen. I café Fårhagen får du korgen fylld med smörgåsar, hembakat kaffebröd och ekologiskt kaffe som du kan ta med ut på guidad lammsafari bland skuttande lamm och lurviga kossor.

Strömma farmlodge påminner om barndomssomrar

Strömma är något alldeles extra. Mitt ute på landet utanför Varberg ligget denna idyll där du kan dricka finfin saft och lemonad och fika hembakat som påminner om barndomssomrar på landet. Allt är såklart hembakat och om du inte vill fika ute i den vackra trädgården är den gamla kvarnen perfekt för en fika för hela familjen.

Myller inne på caféet på Strömma Farmlodge
Caféet på Strömma Farmlodge

Äkta råvaror på Solhaga Stenugnsbageri

I det röda trähuset i hjärtat av Slöinge ligger Solhaga stenugnsbageri. Här ser du inte skymten av halvfabrikat eller konstiga tillsatser utan här är det äkta råvaror som gäller. Här kavlas pain au chocolat med riktigt smör, bullar bakas med mjöl från halländska kvarnar, och sylten och vaniljkräm kokas från grunden. Det lilla bageriet är fyllt av bröd, bullar, croissanter, kakor och andra söta bakverk och kaffet kommer från grannarna på Slöinge kafferosteri. På sommaren förvandlas bageriet till ett trädgårdscafé där du kan njuta i den lummiga trädgården.

Ett fat är fyllt av kanel- & kardemummabullar.
Hos Solhaga hittar du bullar och bakverk bakat på lokalproducerat mjöl. Foto: Oskar Albrektson

Våfflor och historia på Charleston & kaffe

På Charleston & kaffe serveras belgiska våfflor så det står härliga till och i det snart 200 år gamla huset på Storgatan i Falkenberg kan du också njuta av nybryggt kaffe av bästa kvalité. De belgiska våfflorna serveras med mängder av olika tillbehör och miljön är en charmig blandning av 1800-tal och 50- & 60-tal.  Hit är förresten fyrfota vänner mer än välkomna!

 

Bullar & Bång på Stålboms konditori

Stålboms konditori har funnits i över 60 år och är en klassiker för alla Falkenbergsbor. Men trots att det på många sätt är ett klassiskt konditori är det ett ställe som är fullt av överraskningar. Under sommarsäsongen kan du kombinera goda bakverk med bra musik när några av Sveriges främsta artister uppträder under konceptet Bullar & Bång.

Bild på två tårtbitar och en kaffekopp.
Stålboms är mycket mer än ett klassiskt konditori.Foto: Destination Falkenberg
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.