En person håller en korg fylld med gurkor, tomater och sallad.
Foto: Ron Johansson

Gårdsbutiker i Halland

Halland är landskapet där hav möter sjö och böljande åkrar möter djupa skogar. Överallt myllrar det av gårdsbutiker med frukt, grönsaker, ost, kött, must, rotfrukter, fisk och andra lokalproducerade varor.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Halland bjuder på mängder av smaker och dofter som inspirerar till matlagning där bara det bästa är gott nog. Att handla lokalt, där du själv har möjligheten att se grönsakerna växa sig starka ur jorden, känna den söta doften av solvarma jordgubbar i landet eller se de gula rapsfälten som oljan kommer ifrån, gör att du att maten smakar så mycket bättre.

Dönardalens delikatess

Kommer du till Halland söderifrån och har passerat Hallandsåsen så är Dönardalens delikatess den gårdsbutik som dyker upp först där den ligger vackert belägen I Våxtorp, mellan Laholm och Örkelljunga. Här finns det mesta du kan tänka dig i lamm-väg och du kan handla alltifrån lammkött, lammburgare och lammkorvar till salami, ölkorv och fårskinka. Man är helt enkelt experter på lamm. Det säljs också sillinläggningar, gårdens egen honung, lammskinn, rapsolja, äppelmust och mängder av andra goda grejer. Gör en utflykt till Dönardalens delikatesser där du hittar allt ifrån lammkött och lammfällar till sillinläggningar och honung.

Bild på korvar på galler.
Inget går upp mot att grilla korv ute i det fria.Foto: Kirsty TG

Månstorps gård

Vackert belägen mellan Laholm och Mellbystrand ligger Månstorps Gård. Gården har anor från tidigt 1800-tal och har funnits i familjen Pålssons ägo sedan 2008. Idag finns här Bed & Breakfast, gårdsbutik, café och fantastisk miljö att bara slappna av i. I gårdsbutiken kan du i säsong köpa gårdens egna saft, äppeljuice och äppelmos, resten av året finns här rapsolja, äkta stearinljus, gårdschips, potatis och en mängd olika slags grönsaker.

 

Ahlamossens vilthägn

På den sydhalländska landsbygden ligger gemytliga Ahla mossens vilthägn. I gårdsbutiken säljs delikatesser och egna råvaror tillsammans med varor från grannarna runt omkring. I frysarna hittar du frysta styckdetaljer av kronhjort och dovhjort från det egna hägnet samt mufflon, älg, vildsvin, rådjur och småvilt från jägare i närområdet efter säsong.  Under sommaren finns här också en utomhusrestaurang mitt i vilhägnet där du kan få sällskap av nyfikna hjortar som strosar förbi.

En hjort i Ahlamossens vilthägn
Gårdsbutiken ligger i direkt anslutning till vilthägnet.Foto: Agneta Kristiansson

Ugglarps Grönt

Precis utmed kusten, mellan Halmstad och Falkenberg ligger Ugglarps Grönt. Här är gårdsbutiken fylld med jordärtskockor, rödbetor och andra härliga rovor. Utbudet varierar såklart efter säsong men butiken är öppen varje dag, året om. På Ugglarps Grönt är det självbetjäning som gäller, så du har gott om tid att botanisera bland välkända grönsaker och spännande primörer. Gården drivs av bröderna Mikael Jidenholm och Martin Larsson och deras fina råvaror passar lika bra till vardagsmiddagen hemma runt köksbordet som till stjärnkockarnas restauranger.

Bild på lådor fyllda med grönsaker och grödor.
Ugglarps grönt är öppet året om.Foto: Oskar Albrektson

Hafi Gårdsbutik

I 80 år har Hallands fruktindustri haft sin fabrik i Brännarp, ett litet samhälle mellan Harplinge och Getinge på den halländska landsbygden. Numera är det inte bara syltfabrik utan även en gårdsbutik fylld av sylt, saft, marmelad och annat gott. Du hittar också kryddor, choklad, oljor och te.

Interiörbild från gårdsbutiken
Köp sylt, saft och marmelad i Hafis gårdsbutikFoto: Johan Persson

Gudmundsgården

Strax utanför Slöinge finns Hallands äldsta gårdscharkuteri. På Gudmundsgården hittar du korvar, kött och charkuterier utan massa onödiga tillsatser. Här görs allt för hand efter gamla recept och traditionella metoder och hemligheten till den goda smaken är, förutom glada grisar, gårdens egna blandning av kryddor. På det gamla höloftet ovanför gårdsbutiken finns numera ett mysigt gårdscafé som serverar egentillverkade och vällagade delikatesser.

En kvinna med svart handväska är på väg in i Gudmundsgårdens gårdsbutik. Utanför hänger Hallands landskapsflagga.
På Gudmundsgården finns en gårdsbutik där du kan köpa kött, kryddor och massa annat gott.

Ulvereds hjorthägn

Mitt inne i Hallands vackra inland hittar du Ulvereds Hjorthägn som har både gårdsbutik och restaurang. Längs med den krokiga vägen mot Ulvered ligger gårdsbutiken och restaurangen Ulvereds Hjorthägn. Hela året finns möjlighet att handla färskt eller fruset kött och förädlade delikatesser av hjort och annat vilt. Här får du en helhetsupplevelse av djur, natur och mat.

Översiktsbild över byggnaden.
På Ulvereds Hjorthägn är viltkött i fokus.Foto: Ulvereds Hjorthägn

Tiraholms fisk

På Tiraholms Fisk kan du njuta av färsk och rökt fisk från Bolmens rena vatten, både i fiskrestaurangen och i gårdsbutiken. Ett par hundra meter utanför bryggan odlas dessutom regnbågslax.Tiraholms fisk är ett familjeföretag vid Bolmens västra strand och fisken fiskas med miljövänliga fiskeredskap. Genom finaste mathantverk blir insjöfisken till delikatesser av färsk, rökt gravad och filead fisk som går att köpa i gårdsbutiken. I den sommaröppna fiskrestaurangen serveras hemlagade rätter av gös, regnbåge, gädda, ål och lake och restaurangen ligger i gårdens gamla tröskloge och bjuder på en härlig och genuin atmosfär.

Skrea ost

På mot Falkenberg, i det lilla samhället Skrea hittar du Gårdsmejeriet Skrea ost. Här har granngårdarna Kullagård och Kullsgärde gått samman och driver tillsammans mejeriet Skrea Ost. I gårdsmejeriet på Kullagård tillverkas krämiga dessertostar, hårdostar, färskost och grillost på ekologisk ko-mjölk från Kullsgärde. I den lilla gårdsbutiken säljs mängder av ost men också KRAV-certifierad yoghurt och mjölk i lösvikt.

Fem olika ostsorter serveras på en rund ostbricka där det även finns kex, paprika, fikon och marmelad.
På Skrea Ost tillverkas många olika sorters ost.

Gårdsbutiken Thuresson

Strax norr om Falkenberg finns ett paradis för dig som gillar kött av högsta kvalité. På Gårdsbutik Thuresson handlar du detaljer från gris, nöt, kalv och lamm direkt över disk och alla råvaror kommer från gårdarna runt omkring. Gårdsbutiken är också fylld av köttiga grillkorvar, egentillverkade charkuterier, goda marinader, lufttorkad skinka och leverpastej.

Två personer står i en gårdsbutik och håller upp varsitt fat med kött.
Gårdsbutik Thuresson erbjuder kött och delikatesser av högsta kvalité

Tångagård

På den halländska landsbygden, mellan Falkenberg och Varberg ligger Tångagård. Här hittar du grönsaker och potatis från den egna odlingen och ute på åkern kan du själv välja ut just dina exemplar av grönsaker. Tångagård erbjuder självplock av allt i från bönor, broccoli och blomkål till grönkål, gurkor och potatis. Vad som finns att plocka varierar såklart under året men du kan vara säker på att du får tag i förstklassiga grönsaker ute från åkern. Allt odlas helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och gårdens har drivits av samma familj i 13 generationer.

Bild på ett av landen på Tångagård. Löken har börjat växa
På Tångagård odlas bland annat lök.

Öströö fårfarm

Mitt i den vackra bokskogen i Tvååker ligger Öströö Fårfarm. Gården har anor från 1300-talet men är idag en modern fårfarm med ekologisk fåruppfödning och mysig gårdsbutik.I köttboden kan du strosa omkring och njuta av alla smaker och dofter: korvar, patéer, lammkött, nykokt marmelad, kryddblandningar och hembakta skorpor. I den lilla röda stugan bredvid hittar du ulliga och värmande saker i fårskinn och på farmen finns också brännvinskällaren från 1700-talet där det serveras mat och kaffe. I café Fårhagen får du korgen fylld med smörgåsar, hembakat kaffebröd och ekologiskt kaffe som du kan ta med ut på guidad lammsafari bland skuttande lamm och lurviga kossor.

Två får står på en äng och kollar in i kameran. I bakgrunden åker ett turist-tåg som dras av en traktor.
På Öströö Fårfarm kan du åka på LammsafariFotograf Adde 

Regnér Garden

I gårdsbutiken Regnér Garden hittar du ekologiska produkter, marmelader och dryck av bland annat äpplen, päron och havtorn. Men det används även mer ovanliga ingredienser som saskatoorn, aronia och rosenkvitten. Här finns också ett mysigt äppelcafé som bjuder in till härliga fikastunder året om. I musteriet används äpplen och päron från odlingarna, men det finns även tillfälle för privatpersoner att boka in sig och få must på sin egen frukt.

 

Hamragård

I Åsa, mellan Varberg och Kungsbacka, ligger HamraGård. En lite, hållbar gård som med stor kunskap och varsam hand förädlar gårdens resurser till råvaror som finns att köpa i gårdsbutiken.I butiken på HamraGård hittar du både lammkött, charkvaror och griskött från gården, men också ull, garn och fårfällar. Oavsett om det är egentillverkat eller producerat av andra lokala mathantverkare är småskalighet och hållbarhet alltid i fokus.

Bild på en flock med får.
På HamraGård finns både får och grisar.Foto: HamraGård
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.