Person som cyklar på en skogsväg när solen är på väg ner.
Foto: Robin Söderholm

Fina skogar för mtb

Flowiga stigar, fina grusvägar, krävande stigningar och fartfyllda utförskörningar. I Halland finns mountainbike-cykling för alla. Naturen är varierad och bjuder på öppna fält, djupa skogar, sjöar, strandskog och vackra vyer över havet. Oavsett vilken nivå du är på - nybörjare, eller inbiten mtb-cyklist - finns här något för alla.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Intresset för mountainbike växer så det knakar och allt fler ger sig ut i skogen för att uppleva den där härliga kombinationen av natur och fysisk aktivitet. Och det bästa är att du själv kan välja hur svårt, tekniskt och fort du vill cykla. Njut av fina, breda grusvägar, eller utmana dig själv på tekniska små stigar. Cykla precis vid havet, eller ge dig ut i de djupa skogarna – upptäck mountainbike i Halland.

Myllrande stigar i Haverdals naturreservat

Haverdalsreservatet kallas ibland för Kronoskogen och är ett av Hallands äldsta naturreservat. Med havet precis intill har naturen fått en säregen prägel där krokiga tallar och barrbeklädda stigar blandas med sanddyner och strandhed. Reservatet myllrar av stigar som går kors och tvärs genom skogen. Här finns även Sveriges högsta sanddyn, Lynga Sanddyna, som är 36 meter hög och bjuder på spektakulär utsikt över skog och hav. Ställ cykeln nedanför och promenera upp för trapporna och njut av utsikten från toppen.

En person cykla längs en stig.
Haverdals strandskog myllrar av små fina stigar.Foto: Mikael Strand

Bokskog och ängar i Skipås

Naturreservatet Skipås bjuder på böljande betesmarker, gröna ängar, fin bokskog och utsikt över havet. På det som kallas Guds gröna ängar går fåren på bete och gräset är härligt grönt. Ängarna omges av vacker bokskog med fina stigar, tekniska utmaningar och många fina utkiksplatser över havet.

Två personer cyklar på varsin cykel.
Det är inte svårt att första varför Skipås ibland kallas för Guds gröna ängar.Foto: Robin Söderholm

Gamla träd och backar i Biskopstorps

Öster om Kvibille utanför Halmstad ligger Biskopstorps naturreservat som är ett av de största i södra Sverige. De lövskogsbeklädda bergen passar perfekt för cykling och vandring och i områdets många sluttningar och branter växer några av Hallands äldsta ek- och bokskogar.

Person som cyklar på en skogsväg när solen är på väg ner.
I Biskopstorp finns många fina cykelstigarFoto: Robin Söderholm

Magisk MTB I Åkulla Bokskogar

Åkulla är klassisk mark för många MTB-cyklister tack vare långloppet Bockstensturen som varje år lockar över 2000 cyklister. Åkulla, med sina lummiga skogar och slingrande stigar, är perfekt för Mtb och här finns stora möjligheter för härlig stigcykling. Men på vissa ställen där marken är extra känslig eller där det blir för trångt att möta vandrare bör du undvika att cykla. Det finns bra information om var man får och inte får cykla finns väl angivet vid Åkulla Friluftsgård. Men tänk på att dela stigen och ta hänsyn till djuren, naturen och andra som rör sig i skogarna.

En cyklist kommer cyklande på en lövbeklädd stig. Omgiven av grönskande bokskog.
I Åkulla finns mängder av leder att vandra eller cykla på.Foto: Robin Söderholm

 

Högt tempo i Vallåsen Bikepark

På gränsen mellan Halland och Skåne ligger Vallåsen Bike Park, en av Sveriges bästa parker för downhillcykling. På norra sluttningen av Hallandsåsen slingrar sig mängder av leder i varierande svårighetsgrad ner för berget och de passar allt ifrån barnfamiljen och nybörjare till experter och nyfikna crosscountry-cyklister. En sittlift tar dig upp till toppen, men om du vill ge dig på en extra utmaning är det fullt möjligt att cykla upp till toppen på egen hand, om du har lite energi över. Kring åsen finns också fina singeltracks för den som vill cykla mountainbike.

En person med röd tröja gör ett hopp i downhillbanan.
Ta med cykeln och kör downhill på Vallåsen Bikepark i HallandFoto: Kristoffer Hilmersson
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.