En vuxen och två barn promenerar i skogen.
Foto: Oskar Albrektson

Familjevänliga vandringar

Den halländska naturen är verkligen fantastisk. Här finns djupa skogar, häftiga vattenfall, trolsk strandskog och öppna ängar. Dessutom är den lättillgänglig, har dygnetruntöppet och är alldeles gratis. Att ta med hela familjen ut på lättare vandringar på semestern är ett lagom äventyr som uppskattas av alla. 

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Med barnens fantasi blir skogen och ängarna magiska sagolandskap, de krokiga träder perfekta klätterställningar och vid de små åarna släpps barkbåtarna fria. Naturen är spännande att upptäcka tillsammans och i Halland finns det vandringsstigar i olika längd, svårighetsgrad och i vilt skiftande landskap. Här kommer några tips från oss på familjevänliga vandringar.

vattenfall och vandring vid Danska fall

Vill man väva in spännande historia och ett mäktigt vattenfall i sin vandring med barnen så är Danska Fall strax utanför Simlångsdalen ett perfekt utflyktsmål. Här finns flera vandringsstigar att välja på och Hallandsleden löper genom reservatet. För den som har barnvagn med sig är det perfekt att stanna vid parkeringen som ligger c:a en km från Danska Fall, därifrån finns det en fin grusväg som leder fram till vattenfallet. Är barnen lite större med spring i benen finns det längre stigar att skutta fram på genom de gamla bokskogarna, bergsbranter och nötta gångstigar. Då lederna går i historisk miljö finns här mycket spännande att berätta för barnen om sägner som sägs härröra ända från slaget vid Fyllebro i kriget mellan Sverige och Danmark 1676.

Bestig Sverige högsta sanddyn i Haverdals naturreservat

Strandskogen i Haverdals naturreservat är fylld av myllrande stigar som lämpar sig väldigt bra för både längre och kortare vandring med familjen. Här är träden vindpinade och böjda av vinden med slingrande stammar, en slags trollskog som med sin märkliga form och lustiga utseende är en perfekt spelplats för barnens fantasivärldar. Här flyter även ån Skintan fram och om du tar följe med den så tar den dig ner till det brusande havet och den flera kilometer långa sandstranden. Avsluta gärna promenaden med att vandra upp till Sveriges högsta sanddyn som på toppen erbjuder ett perfekt picknickställe och en fin utsikt över skogen, havet och stranden.

En person är på väg ner för den branta trappan som leder upp till Lynga Sanddyna.
Lynga sanddyn är, med sina 36 meter över havet, Sveriges högsta sanddyn.Foto: Robin Söderholm

Kustnära vandring längs Prins Bertils stig

En av Hallands kanske finaste vandringar är Prins Bertils stig. En 18 kilometer lång vandringsled som börjar vid det 400 år gamla slottet mitt inne i Halmstad. Stigen bjuder på en härlig blandning av natur, kultur, spektakulära vyer, vackra badvikar och mäktiga naturupplevelser. Leden är lättvandrad vilket gör att den passar hela familjen.  Stigen slingrar sig längs med kusten, hela vägen ut till Möllegård. Här i Möllegårds naturreservat ligger Riccardos glassfabrik, ett charmigt och mysigt glasskafé som tillverkar och serverar italiensk glass efter traditionella familjerecept. Ett perfekt avslut på en härlig familjedag.

En vuxen och ett barn går längs Prins Bertils stig. Lila små blommor växer i kanten av leden och havet finns på andra sidan. Lite länge ut i havet syns Tylön med dess fyr tydligt.
Längs kusten i Halmstad går vandringsleden Prins Bertils Stig. Från Halmstad slott, via Tylösand och till Riccardos glasscafé i Möllegård.

Hallandsleden bjuder på vandring i hallands inland

Hela Hallandsleden är mer än 43 mil lång, men den är uppdelad i 25 del-etapper så det är enkelt att själv bestämma hur långt du vill vandra. Landskapet är omväxlande och varierat och ena stunden vandrar du genom djupa skogar och i nästa befinner du dig i ett öppet landskap med hästhagar och röda, små stugor. Oavsett om du har äldre barn som vill gå en lite längre sträcka med spännande övernattning i vindskydd och matlagning över öppen eld eller om du vill gå en lättare och betydligt kortare promenad med dina mindre barn för några timmar härligt skogsäventyr så passar Hallandsleden perfekt.

Ett barn hoppar bland mossan i skogen
Njut av magin i skogen.Foto: Oskar Albrektson

Havsnära natur i Särö Västerskog

I nordvästra delen av Kungsbacka kommun ligger Särö Västerskog, ett reservat med ett myller av stigar där du vandrar bland hundraåriga ekar och tallar. Förutom att upptäcka den spännande skogen så finns här bergsknallar med ett bra utsiktsläge över skogen och skärgården. För familjens badsugna finns här många olika badmöjligheter där ni kan välja mellan sandstrand, klippor eller stenblock.

En familjevänlig vandring upp till Smörkullen

Strax söder om Falkenberg ligger Smörkullen. Det finns tre stigar att välja på upp till toppen och de är väl upptrampade och lätta att följa. Det här är en promenad som lämpar sig för de lite större barnen då man sista biten får ta hjälp av trästegar för att ta sig upp på berget. Smörkullen bjuder inte bara på vacker utsikt över havet utan på berget finns också skålgropar vilket är en typ av hällristningar.

Skogar, sjöar och stigar i Åkulla Bokskogar

Magisk bokskog och ljuvlig natur. Utanför Varberg ligger Åkulla bokskogar som bjuder på fina möjligheter för vandring. Området består av 12 olika naturreservat, ett 20-tal sjöar och sammanlagt 66 km vandringsleder. Bokskogarna ligger i Hallands inre mellan Varberg, Falkenberg och Ullared och här finns något för alla. Förutom böljande landskap, mängder av sjöar och trolsk skog är Åkulla även fyndplats för en av modern tids mest spektakulära mordgåtor, Bockstensmannen.

Virsehatt

Berget Virsehatt ligger i Hallands äldsta naturreservat och sträcker sig 70 meter över havet. Här finns både fina leder och vackra vyer. För den som vågar sig på en lite tuffare vandring med barnen så tar du trapporna upp till berget där ni kan uppleva den fantastiska utsikten. I reservatet hittar du även en spännande digital skattjakt anpassad för barn där ni får följa karaktären Virse som berättar en spännande historia om några bröder som har gömt tre skatter. Du lyssnar på de spännande historierna via QR-koder, så ta med telefonen och följ berättelsen. Har du tur så lyckas du även hitta både Virse och ett troll uppe på berget.

En person håller upp en mobiltelefon för att läsa av en QR-kod i en digital skattjakt på Virsehatt.
Följ med på spännande digital skattjakt och leta upp de tre skatterna som är gömde i reservatet. Foto: Agneta Kristiansson

Biskopstorp

Biskopstorps naturreservat ligger nordost om Kvibille och söder om Slättåkra och är med sina 900 hektar ett av Sydsveriges allra största och dessutom ett av Halland mest tillgängliga. I områdets många sluttningar och branter växer några av Hallands äldsta och mest värdefulla gammelskogar av bok och ek och det finns många markerade och välpreparerade leder att välja på. Här finns mycket spännande för barnen att upptäcka såsom porlande bäckar, sjöar, skogsbetande får, nötdjur och hästar och mäktiga gamla träd. Har du barnvagn med dig finns här lättillgängliga stigar att gå på och även mysiga grillplatser att stanna ta på för att kalasa på medhavda matsäcken.

Steninge Sagostig

Utmed havet, norr om Halmstad hittar du den lilla orten Steninge som verkligen är en pärla vid havet, lugnt och vackert. Här hittar du Steninge sagostig som är inspirerad av Alf Hambes dikter, visor och boken Sagan om Ingeland med sin värld av alver, troll och magiska stenar. Vandrar du i lagom tempo så har du ungefär en timmes promenad framför dig  där du med kartans hjälp letar upp speciella platser som har små sagor skrivna till sig, som du antingen kan lyssna på via telefonen eller själv läsa sagorna tillsammans med barnen. Stigen börjar och slutar på Steninge Kuststation, här hämtar du ut kartan över stigen när du kommer och förslagsvis avslutar du promenaden med ett besök på Kuststationens plätteri, fik eller restaurang, där det serveras lokalproducerad, klimatsmart mat som garanteras uppskattas av alla efter en äventyrlig vandring. Kuststationen har öppet från 15.e april till 15:e oktober och här serveras mat mellan 23/6 till 11/8.

Stättareds Gård och friluftsområde

Mitt på den halländska landsbygden hittar du Stättareds 4H-gård, här finns det mängder av glada hästar, grisar och getter att hälsa på. Här kan du njuta av omgivningarna och hälsa på djuren året om och du kan, när du vill, gå runt och kolla på djuren i både ladugården och ute i hagarna. På sommaren anordnas mängder av aktiviteter som ponnyridning, djurguidning, grismatning och getyoga. På gården finns också vandrarhem, helgöppet gårdscafé och Kungsbackas största friluftsområde som bjuder in till vandring, fiske och kanot. Lederna är i olika längd på alltifrån barnvänliga slingor på 2,5 km upptill 2 mil.

Tre barn står och matar tre getter
Mata getter på Stättareds gård.Foto: Stättareds 4H-gård
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.