Bild på kallbadhuset i Varberg med vågorna runtom och med molning himmel.
Foto: Philip Liljenberg

Din guide till Varberg - 10 goa tips

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Varberg är kuststaden med nära till allt och med en härlig blandning av hav, kultur, shopping och stadsliv. På sommarhalvåret är Varberg något av ett surfmecka och ett ställe dit folk vallfärdar för att få uppleva det sköna livet runt surf, hav och kust. Men även årets andra månader har Varberg något spännande att erbjuda hela familjen. Här kommer några härliga Varbergs tips från oss, gå gärna in på visitvarberg.se för fler tips och mer inspiration.

Upplev vackra Kallbadhuset

Kallbadhuset är en ovanligt vacker byggnad där den dramatiskt tronar upp sig mot det oändligt blå havet mellan fästningen och hamnen i Varberg. Här kan du njuta året runt av uppiggande och svalkande havsdopp med efterföljande uppvärmning i bastun. Å andra sidan behöver man varken bada eller basta för att uppskatta kallbadhuset, utan detta är stället som är väl värt ett besök för att beundra utsikten, ta en söt våffelfika, hänföras av den fantastiska arkitekturen eller smälla av kameran för att fånga semesterns Instagrambild.

Spännande bild på kallbadhuset i Varberg med dramatisk moln och vecker träbro.
Varbergs kallbadhus är en av västkustens alla pärlor och något du inte får missa på ditt besök i Varberg. Foto: Philip Liljenberg

promenera längs Strandpromenaden

Är du i Varberg är det nästintill ett måste att ta en stärkande promenad längs strandpromenaden. Härifrån har du en fantastiskt utsikt över havslinjen oavsett årstid. Utgår du från Fästningen har du 2.5 km härlig promenad framför dig med sandstrand, klippor, nakenbad, bryggor och sköna caféer. Strandpromenaden är dessutom det perfekta stället att slå sig ner för lite medhavd fika eller lite strandbus.

Bild på personer som går längs strandpromenaden
Strandpromenaden i Varberg är ett populärt gångstråk längs havet.Foto: Natalie Greppi

Besök Fästningen och Hallands kulturhistoriska museum

Varbergs fästning står som en stolt beskyddare precis vid hamninloppet och är en mäktig byggnad som inte går någon besökare förbi. Här griper historiens vingslag tag i dig och för dig tillbaka till en tid när Varberg behövde strida för sin sak. Nuförtiden går det betydligt lugnare till även om medeltidsdagarna några dagar om året för medeltidsvindar med sig. Inne på borggården finns ingången till Hallands kulturhistoriska museum där bland annat Bockstensmannen, som är en av Europas bäst bevarade medeltidsmän, finns. Här finns också mörka fängelsehålor att besöka på guidade turer eller så kan man helt enkelt bara slå sig ner på ett krön högst upp och njuta av den magiska utsikten.

Vybild över Varbergs fästning
I Varbergs fästning finns Hallands kulturhistoriska museum och här kan du kolla på medeltidsmannen Bockstensmannen.Foto: Natalie Greppi 

strosa runt i socitétsparken

Mitt i socitétsparken ligger socitétshuset som byggde redan 1883 och som numera är byggnadsminnesmärkt. Huset har fått sitt namn ifrån sina tidiga år då detta var en klubb för välbärgade personer. Numera finns här två olika restauranger, nattklubb, utomhusscen och i resten av parken finns en rosenträdgård, en populär lekplats samt minigolfanläggning med två 18-hålsbanor. Detta är helt enkelt en park med något att upptäcka för alla.

Upplev torghandeln på Varbergs Torg

Varbergs torg är stadslivets bultande hjärta och precis som de flesta andra torg väl värt ett besök. Här frodas torghandeln och varje onsdag och lördag – året om – fyllt torget med färgsprakande blommor, frukt, grönt och ett myller av människor. Varbergs torg är vida känt över landet och är ett av Sveriges största till ytan och har dessutom flest torghandlare i Västsverige.

Torghandel på Varbergs torg med färgsprakande blommor.
Varbergs torg är ett av Sveriges största torg och den livfulla handeln är väl värt ett besök. Foto: Oskar Albrektsson

Mat lagad över öppen eld på Johns Place

Mitt på Apelvikens strand ligger Johns Place. Här tillagas maten över öppen eld och menyerna är säsongsbaserade så råvarorna tas tillvara när de är som allra bäst. På sommaren bjuder terrassen in till härligt häng och brasan värmer gott när vinden viner utanför fönstret. Här finns alla ingredienser för att nå en riktigt lyckad kuststadskänsla med havets vinande, öppen eld och äkta mat.

Bild på entrén till restaurangen. Ovanför dörren står Johns Place med stora bokstäver.
Johns Place ligger precis vid stranden och är mysigt att besöka oavsett väder.Foto: Kristin Lagerqvist

En karibisk pärla – Hotell Havanna kök & bar

Hotell Havanna är en helt unik upplevelse, en karibisk pärla mitt på västkusten. Här kan du blossa på cubanska handrullade cigaretter, provsmaka någon av de 120 olika sorters rom som finns att tillgå, njuta av vällagad mat eller slå dig ner för att läsa någon bok från den digra samlingen. I själva restaurangen blandas hotellgäster med spontanbesökare och även till vardagsrummet är alla som vill slå sig ner en stund och njuta av atmosfären, varmt välkomna.

slow fashion & unika produkter på FGL-showroom

På Birger Svensson väg i Varberg, i en nyrenoverad tegelstenslokal hittar du ett showroom och en mötesplats som går under namnet FGL-store – For good luck. Här säljs kläder, accessoarer och inredning som allt är noga utvalt, tillverkat i små upplagor för en hållbar garderob. Blandat med slow fashion och unika produkter hittar du också yogaevent, föreläsningar och ett brinnande engagemang för samhällets utsatta. Kvinnorna bakom butiken, Kristin och MirandaRebecca är numera välkända halländska ansikten med välbesökta sociala kanaler och med unika uttryck och vackra bilder.

Bild innifrån fglshowroom
I Varberg ligger showroomet Fgl Store. Här säljs kläder, accessoarer och inredning som allt är noga utvalt och tillverkat i små upplagor, en unik butik du inte får missa. Foto: Kristin Lagerqvist

Njut kurbad på Asia Spa

Inget besök i Varberg utan en härlig spa-upplevelse. På översta våningen på Varbergs stadshotell ligger Asia Spa med en 2300 kvm rogivande atmosfär med fantastisk utsikt över havet och fästningen. I denna unika asiatiska atmosfär kan du njuta av sköna kurbad, och välgörande behandlingar. Sjunk ner i de japanska källorna, vila blicken på horisonten och Varbergs fästning och njut av friden.

frasiga croissanter på Kustbageriet

På Skeppsgatan 10 nere vid hamnen i Varberg, ligger det numera välkända Kustbageriet. Det är hit du ska gå för att köpa frasiga croissanter, rustika surdegsbröd, saftigt fruktbröd och söta vaniljbullar med egenkokt vaniljkräm. Här bakas allt från grunden med kärlek och noggrannhet på ekologiskt mjöl från trakten.  Fyll en påse med godsaker att ta med till strandpromenaden eller parken för att uppleva Varberg med alla sinnen.

Bild på bullar och bröd.
På Kustbageriet kan du köpa bröd och bullar med ekologiskt mjöl från Halland.Foto: Lisa Söderholm
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.