Foto: Visit Laholm

Din guide till Laholm - härliga tips från oss

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

I Laholm hittar du Hallands äldsta stadskärna som charmar sina besökare med kullerstensgator, slingrande gränder och små charmiga korsvirkeshus. Här finns en prisad stadspark och Nordens enda museum för teckningskonst. Här kan du promenera utmed Lagan, prova på fiskelyckan i de fiskrika vattnet eller njuta av nyfångad fisk på en bra restaurang. Laholm har mycket härligt att bjuda sina besökare på och dessa tips från oss är bara några i mängden, gå gärna in på visitlaholm.se för fler tips på saker att göra, hitta på och upptäcka.

den härliga Stadsparken

På den tidigare banvallen i centrala Laholm ståtar numera en stadspark som 2013 vann priset som Sveriges vackraste nyanlagda park, ett pris som såklart har lockat många turister som vill njuta av allt det härliga som parken har att erbjuda. Under sommaren och hösten anordnas öppna guidningarna som tar dig runt i parkens olika avdelningar och bland de olika träskulpturerna som står utställda på olika ställen i parken.

Blommande tulpaner i vitt ch lila i laholms stadspark.
Laholm har en härlig stadspark som årligen lockar många turister. Foto: Visit Laholm

återbrukat och ekologiskt hos Wilda ekologiskt

På Östertullsgatan 9 i Laholm ligger butiken Wildas Ekologiskt som brinner för det ekologiska, lokalt producerade och det som är återbrukat. Här finns ett helt rum fyllt med second-hand barnkläder, hyllor med spännande hudvårdsprodukter och bord som dignar av lokalt hantverk, böcker, kryddor och choklad. Här säljs nötter och frukt i lösvikt som är lätt att bära med sig i väskan om hungern skulle falla på.

teckningskonsten i centrum

Teckningsmuseet i Laholm är Nordens enda museum för teckningskonst och här har man både tillfälliga utställningar och verk ur den egna samlingen. Ambitionen är att lyfta fram teckningen som konstart samt erbjuda workshops, konserter och föredrag. I samma hus huserar även Café Lagan, en butik med presentartiklar och Laholms keramikmuseum.

Laholms teckningsmuseum ligger på en liten höjd med utsikt över Lagan.
I Laholm ligger nordens enda museum för teckningskonst.Foto: Linus Lundberg

Ät gott på AnnabellE

I centrala Laholm, precis invid hästtorget ligger ett av stadens absolut populäraste matställen, restaurang Annabelle. Menyn erbjuder en härlig blandning av pizza, grillbuffé och plankor i olika utföranden där både fisk och kött av olika slag serveras upptill smakrika såser.

Slingrande gränder och kullerstensgator i Gamleby

Laholms gamla stadskärna Gamleby charmerar sina besökare med kullerstensgator, slingrande gränder, små charmiga korsvirkeshus och idylliska trädgårdar. Den oregelbundna stadsplaneringen och det gamla gatunätet har kvar sin historia från medeltiden då södra Hallands småstäder levde av handel, genuint hantverk och det jorden gav.

Nybakat fikabröd på Conditori Cecil

Mitt på Stortorget ligger anrika Conditori Cecil i rustika tegelstenslokaler sedan starten 1946. Att detta är ett mycket poppis ställe bland både laholmare och turister är inte så svårt att förstå, här är det nybakta fikabrödet tillverkat med kärlek och lokala råvaror.

Laxfiske i Lagan

Efter en dag på stan kan det vara härligt med en promenad ner till Lagan för att testa på laxfisket där. Här har sportfisket sedan länge varit en populär fritidsaktivitet för såväl Laholmsbor som turister, fiskesträckan är på ungefär 8 km där en mindre sträcka är upplåten för flugfiske. Barn under 18-år fiskar gratis och för alla vuxna finns det fiskekort att köpa på bland annat Laholms turistbyrå.  Lagan erbjuder ett fantastiskt höstfiske med laxfångster på upp till 14 kg och där många fångster ligger på 7-8 kg.

Människor som står och fiskar utmed Lagan i Laholm.
Sedan länge har sportfiske längs Lagans stränder varit en populär fritidsaktivitetFoto: Visit Laholm

Njut färsk fisk på rökeriet

Är du i Laholm är det såklart ett måste att smaka av den färska, lokala fisken och ett perfekt ställe för just detta är Rökeriet som ligger vackert beläget utmed Lagan och Laholms småbåtshamn. Här finns både butik, servering och catering och allt beroende av säsong så erbjuds det rökta och gravade fiskar och skaldjur men även härliga röror, såser, sillinläggningar och även rökta köttprodukter av hjort och kyckling ifrån närliggande gårdar.

Närbild på en fisk och skaldjursplanka med räkor, ihoprullade lax bitar, musslor, fiskpaté, citronskivor o.s.v
På Rökeriet i Laholm serveras fisk och skaldjur i överflöd. Foto: Rökeriet i Laholm

Den centrala mötesplatsen

På Stortorget i Laholm har det vackra rådhuset en framträdande roll och bär på en historia som sträcker sig tillbaka till sent 1700-tal. Som i så många andra städer så är torget ett härligt ställe att mötas och umgås på, här ligger också många butiker och restauranger och mitt på torget tar Lagafontänen sin självklara plats.

Cykla Laholmsrundan

Laholmsrundan är en härlig cykelrunda på drygt 6 mil som både startar och slutar i Laholm. Från centrum cyklar du ut mot kusten för att njuta av kustlandskapet längs västkustens längsta sandstrand, rundan tar dig sedan vidare in i inlandet utmed Hallandsåsens norra sluttning för att sedan avsluta i Laholm. Och vad passar väll bättre efter en lång cykelrunda än att njuta en go fika eller en vällagad middag på något av Laholms alla schysta matställen.

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.