Vacker sommarvy över sjö med en kanotist i Jällunden.
Foto: Åse Ahlberg

Din guide till Hylte - 10 finfina tips

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Hylte som är Hallands enda inlandskommun har ett fantastiskt vackert landskap med små sjöar, finfina fiskevatten, goa vandringsleder och vackra cykelturer. Här blandas aktivt friluftsliv med ett härligt lugn och oslagbart vacker natur med genuin mat såsom hemlagade delikatesser av insjöfisk, gofika på närproducerade råvaror och rustikt vedugnsbakat bröd.  Här finns även en spännande inredningsbutik, en ekologisk livsstilsbutik och ett nationellt kulturarv. Dessa små tips är bara några på din resa att upptäcka Hylte, fler hittar du på hylte.se. Glöm inte att kika in på varje aktörs hemsida för att hålla er uppdaterade om öppettiderna som kan skiljas åt en del mellan sommar- och vinterhalvåret.

Njut färsk fisk hos Tiraholm

På en udde i Bolmen ligger Tiraholms fisk. Här kan du njuta av färsk och rökt fisk från Bolmens rena vatten, både i fiskrestaurangen och i gårdsbutiken. Genom finaste mathantverk blir insjöfisken till delikatesser av färsk, rökt, gravad och filead fisk som går att köpa i gårdsbutiken. I den sommaröppna fiskrestaurangen serveras hemlagade rätter av gös, regnbågslax, gädda, ål och lake. Restaurangen ligger i gårdens gamla tröskloge och bjuder på en härlig och genuin atmosfär. För den som vill bo över i den natursköna miljön så finns här även ett hotell med 18 rum som är rymliga och bekväma.

Bild på Tiraholms fisk-restaurang. Byggnaden är röd och framför ingången finns en uteservering i trä.
På Tiraholms fisk i Unnaryd kan du njuta av färsk och rökt fisk från Bolmens rena vatten.

Närproducerat & hemlagat hos Skafferiet

På Gamla Nissastigen i Hyltebruk ligger caféet och konditoriet Skafferiet. Här bakas och tillagas allt från grunden med så stor andel närproducerade råvaror som möjligt. Frallorna är nybakta, tårtorna är gjorda med omsorg och kärlek och wienerbröden är frasiga. Till de hemlagade luncherna serveras en härlig salladsbuffé och kaffe med något sött till efterrätt för den som önskar, och vem gör inte det?

På cykel genom Hyltebygden

Att upptäcka en bygd via cykel är ett perfekt sätt till motion, frisk luft och oslagbara naturupplevelser. Om du vill tar dig Hylteslingan på en 165 km lång cykeltur genom vackra Hyltebygden där du tar dig fram längs små ringlande vägar i ett härligt omväxlande landskap genom både Hylte och Halmstad kommun. På vägen kommer du upptäcka och uppleva ett omväxlande landskap och en levande landsbygd med röda stugor, öppna hagar med betande djur och mäktiga skogar men också små charmiga byar och tätorter som erbjuder det du kan behöva i form av logi och hemlagad mat.

Två kvinnor är ute och cycklar på Hylteslingan i vackert sommarväder med ett gult trähus i bakgrunden och en röd lada.
Hylteslingan är en cykelvänlig tur på 165 km som tar dig runt Hyltebygden.Foto: Hg Karlsson

finfint konsthantverk och mängder av inredning

Mitt på torget i Unnaryd hittat du inredningsbutiken UnnaRum och Långholmen café och bar. Här i den gamla lanthandeln med knarrande trägolv, kakelugnar och köpmansdisk finns förutom en härlig atmosfären även mängder av inredning, konsthantverk, presenter och kuriosa. Du hittar också finfint hantverk från duktiga hantverkare inom både keramik, smide och textil. I huset ute på gården finns också Långholmens café och bar där det serveras hemgjord mat och fika.

Bild på entrén till UnnaRum
På torget i Unnaryd ligger inredningsbutiken UnnaRum.Foto: UnnaRum

Vacker sjöutsikt hos Alebo pensionat

Längtar man efter ett idylliskt lantligt boende med vacker utsikt över sjö och vatten så är det till Alebo Pensionat man ska ta sig. Till detta gamla kurhotell har människor åkt sedan slutet av 1800-talet för att njuta hälsobad och dricka mineralrikt vatten. Numera åker många hit för den vackra utsikten, den fridfulla naturen och den härliga maten gjord på årstidens råvaror.

vedugnsbakat bröd och maffiga mackor

På gränsen mellan Halland och Småland ligger Bäckhästens Bageri & Café där bröd och bakverk bakas med ekologiska råvaror och i vedeldad stenugn. På menyn som ändras från dag till dag samsas morotskaka, lyxchokladpajer, prickiskakor och chokladbollar med maffiga mackor i spännande smaker som du kan njuta av i det nybyggda caféet som är öppet på sommarhalvåret, resten av året har bageriet öppet några dagar i veckan.

I växthuset är det uppdukat flera runda bord. Växthuset är täckt med grönskande växter.
Fika i Bäckhästens växthus där det serveras vedugnsbröd och annat gott.

Butik Paletti

På Torget mitt i centrala Unnaryd ligger livsstilsbutiken Paletti, en butik som värnar om både människor och miljö. I den charmiga lilla butiken hittar du bland annat naturliga kläder, giftfria träleksaker och svensktillverkade hudvårdsprodukter. Detta är butiken som gör det enkelt att för dig att bli en medveten konsument.

till fots genom halland

Hallandsleden är ett perfekt äventyr för dig som vill upptäcka Hallands vackra natur till fots. Genom Hylte kommun tar dig Hallandsleden från Simlångsdalen till Rydöbruk och vidare mot Kinnared. Oavsett om du är erfaren vandrare som vill bo i vindskydd, laga mat över öppen eld och vandra i flera dagar, eller om du hellre känner för ett lagom dagsäventyr i naturen passar Hallandsleden perfekt. Hela Hallandsleden är mer än 43 mil lång, men den är uppdelad i 25 del-etapper så det är enkelt att själv bestämma hur långt du vill vandra.

Bild på tre personer som vandrar i en skog

Yabergsaffären – ett mysigt café i historisk miljö

I den gamla affären i Yaberg ligger numera ett kafé där du både kan fika och luncha på godsaker som är bakade på plats. Yaberg Affären är ett mysigt café i historisk miljö som bjuder på allt ifrån afternoon tea till enklare lunch. Förr i tiden var Yaberg ett sprudlande samhälle med diversehandel, egen kvarn och sågverk. Och för den som inte får nog av de vackra kulturhistoriska miljöerna finns också ett gästrummen i affären, som du kan bo över i.

Besök ett nationellt kulturarv

I Unnaryds hembygdspark ligger Sveriges enda Bonadsmuseum, bonadsmålningarna är välbevarade och tillhör en del av Sveriges nationella kulturarv. Målningarna ger en inblick i hur dåtidens bönder levde och tänkte. Hembygdsparken är omgiven av vacker natur och fina promenadstråk och i parken finns också flera andra spännande byggnader.

I bilden syns en gammal spinnrock och på väggarna hänger massor av gamla bonader.
I Unnaryd ligger Sveriges enda bondasmuseum.
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.