Illustration på Hallands konstmuseum
Illustration: White Arkitekter

Din guide till Hallands museer

Halland är fullt av spännande museer och intressanta utställningar där du får uppleva allt ifrån konst och design till natur och historia. Varför inte börja bocka av listan redan idag?

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Stilla nyfikenheten på något av Hallands alla museum. Upplev nyskapande design och folkkär formgivning, försök lösa en av Sveriges mest fascinerande mordgåtor, lär dig mer om konstpionjärerna i Halmstadgruppen eller besök Nordens enda teckningsmuseum.

Premiär för nya Hallands konstmuseum

Äntligen har Hallands konstmuseum slagit upp portarna igen. Det helt nya museet i Halmstad sjuder av liv i form av utställningar och evenemang. Fika eller ät lunch på det trevliga caféet med utsikt över Nissan, handla i den fina museibutiken eller njut av spännande konst i vackra miljöer.

Illustration på Hallands konstmuseum
Välkommen till sprillans nya Hallands konstmuseum.Illustration: White Arkitekter

Upptäck Halmstadgruppen på Mjellby konstmuseum

På Mjellby konstmuseum utanför Halmstad finns en stor, permanent samling av den uppmärksammade Halmstadgruppen som var pionjärer inom svensk konst på 20- & 30-talet. Det finns en härlig kreativ verkstad för barnen och flera gånger per år kommer nya tillfälliga utställningar som ofta utgår från viktiga och intressanta ämnen som genus, samhälle, normer och politik.

Ett barn står och kollar på ett konstverk.
Mjellby konstmuseum har en stor samling av Halmstadgruppens konst.Foto: Patrik Leonardsson

Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs Fästning

Inne på borggården till Varbergs fästning finns ingången till Hallands kulturhistoriska museum. Här sitter historian i väggarna och det finns spännande utställningar för alla åldrar. Förutom att lära dig mer om Hallands historia kan du också kolla på en av Europas bäst bevarade medeltidsmän, Bockstensmannen. Se skelettet, kläderna och ekpålen som han mördades med för 650 år sedan.

Solen lyser, sommarklädda människor promenerar på vägen upp mot Varbergs Fästning. Långt bort i horisonten syns havet.
I Varbergs fästning finns Hallands kulturhistoriska museum och här kan du kolla på medeltidsmannen Bockstensmannen.

Mode, konst och Arkitektur Rian designmuseum

På Hallands designmuseum i Falkenberg visas industridesign, arkitektur, modedesign och konsthantverk. Nyskapande design blandas med folkkär formgivning och i den tillhörande designbutiken säljs böcker, presentartiklar, affischer och vykort. I anslutning till designmuseet finns Café Rekommenderas där du kan äta den populära Falkenbergssmörgåsen med lokala råvaror från producenter som Gudmundsgården, Korshags och Skrea ost.

En designutställning på Rian museum visar lampor, kuddar och andra interiördetaljer.
På Rian designmuseum i Falkenberg hittar du nytänkande konst och folkkär formgivning.Foto: Rian designmuseum

Var kreativ på Teckningsmuseet i Laholm

Teckningsmuseet i Laholm är nordens enda museum för teckningskonst och här visas tillfälliga utställningar med nordiska och internationella konstnärer. Museet ligger i Laholms gamla brandstation från 1910 som fått en modern och spännande tillbyggnad med mäktig utsikt mot Lagan. Och det bästa är att det är helt gratis! I Teckningsmuseet i Laholm finns också en populär ateljé där hela familjen kan vara kreativa i flera timmar.Här finns också Café Lagan, en butik med presentartiklar och Laholms keramikmuseum.

Laholms teckningsmuseum ligger på en liten höjd med utsikt över Lagan.
I Laholm ligger nordens enda museum för teckningskonst.Foto: Linus Lundberg

Res tillbaka i tiden till Äskhults by

I Äskhults by har tiden stått stilla i över 200 år. De timrade stugorna står tätt ihop och är omgiva av uråldriga stengärdsgårdar. Här kan du kärna smör, säga hej till en Linderödsgris, träffa en bonde från 1800-talet eller ha picknick nere vid sjön. Här finns starka arbetshästar och Bengts Kaffestuga där du hälsas välkommen av de gästfria pigorna.

Bild på gammal timmerstuga i Äskhult
I Äskhults by har tiden stått stilla.Foto: Äskhults by

Upptäck naturen på Naturum Fjärås Bräcka

Mitt på bräckan utanför Kungsbacka ligger det populära naturum Fjärås Bräcka med en vidsträckt utsikt över Fjäråsslätten, sjön Lygnern och Kungsbackafjorden. Det vackra hedlandskapet och naturen runt omkring bjuder in till promenader, fiske och bad. På utställningen på naturum kan du lära dig mer om bland annat Fjärås Bräckas bildning och naturen i närheten. Här ligger också café Bräckan som serverar ekologiskt och närodlat året om.

översiktsbild över naturum fjärås Bräcka
Naturum Fjärås Bräcka är ett populärt utflyktsmål för hela familjen.Foto: Visit Kungsbacka

Titta på fåglar på Naturum Getterön

Naturum Getterön är ett av Hallands mest besökta resmål. Men det är inte bara människor som gillar de vackra omgivningarna utan varje år kommer även tusentals fåglar som också tycker att det är något alldeles extra med Getterön. Här får du lära dig om djuren, naturen, växter och massa annat spännande – det blir som en port till naturen.

Kikare och fågelbok finns att låna, så utmana familjen och se vem som kan upptäcka flest Sädesärlor, Tofsvipor och Strandskator. Ta med dig lite matsäck eller köp en smörgås i Naturums egna café och ge dig ut på upptäcktsfärd.

Översiktsbild på Naturum Getterön
Naturum Getterön är ett av Hallands mest besökta resmål.Foto: Mikael Johansson

 

Svedinos Bil- och Flygmuseum

På Svedinos Bil- och Flygmuseum hittar du en av Europas största samlingar av gamla bilar och flygplan. Samlingen som du kan ta del av på museet omfattar ca 130 bilar, 40 flygplan, motorcyklar, motorer, bruksföremål och mycket annat. Du kan också fika i det trevliga sommarcaféet.

Närbild på ett grönt flygplan inne på Svedinos Bil & Flygmuseum
På Svedionas Flyg & Bilmuseum finns en av Europas största samling av gamla bilar och flygplan. Foto: Destination Falkenberg

Grimeton är Hallands världsarv

Grimeton radiostation är ett levande kulturarv och den tekniska utvecklingen har utvecklats otroligt mycket sedan anläggningen byggdes 1924. På världsarvet får du, på ett spännande sätt, ta del av radiostationens historia men också se vad den tekniska utvecklingen betytt för dagens trådlösa kommunikationssamhälle. Om du gillar höjder kan du också passa på att boka in dig på ett riktigt höjdaräventyr. Nu kan du nämligen klättra 127 meter upp i luften, till toppen av en av radiomasterna, och blicka ut över ängarna, byarna och se ända till havet.

Översiktsbild på Grimeton
Besök Hallands enda världsarv i Grimeton.Foto: Grimeton
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.