Bild på bullar, kaffe och en bit paj.
Foto: Borgmästargården

Din guide till Falkenberg - 10 sköna tips

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Det senaste året har verkligen satt Falkenberg på kartan, som ett spännande, kreativt nytt matmecka du inte vill missa. Här sjuder det av matglädje och det finns många spännande matupptäckter att göra på stans caféer, restauranger och pizzerior. Här kommer några av våra tips på din upptäcktsresa till Falkenberg, fler hittar du på Falkenberg.se.

historisk oas mitt i stan

Gamla stan i Falkenberg är en historisk oas mitt i stan som ger en skön konstrast till stadens puls och kallas ibland av Falkenbergarna för stadens hjärta. Här vandra du kullerstensbelagda smågator fram kantade av sneda trähus och taggiga rosenbuskar som får historiens vingslag att gripa tag i en. Ett måste när du är i Falkenberg och glöm inte att ta med kameran, för dessa gulliga små gator kommer du vilja föreviga.

Falkenbergs hembygdsmuseum ligger i ett rött gammalt trähus. Jämte museet ligger ett gult trähus med grön dörr.
Falkenbergs hembygdsmuseum ligger i Gamla stan.

Falkenbergs äldsta konditori

Stålboms konditori är ett av Falkenbergs äldsta men är numera så mycket mer än så, förutom att vara ett konditor är det också en lunchservering, ett bageri och erbjuder även en spännande liten musikscen med stora artistnamn. Här är det lätt att bli sittande länge med söt fika, mättande lunch eller en riktigt god kopp kaffe antingen i den goa inomhusmiljön eller utomhus under bar himmel.

Grindarna står öppna och den lilla gångvägen leder fram till Stålboms konditori
Stålboms förvandlas på sommaren till musikscen genom konceptet Bullar & Bång

Historiska Tullbron

Sedan 1756 har Tullbron i Falkenberg tryggt böjt sig över Ätran och är numera Falkenbergs mest kända byggnadsverk. Då, i brons tidiga historia fick man betala tull för att passera, därav namnet. Numera är det ett gratis nöje att vandra upp på bron och titta ut över Ätrans glittrande vatten och känna historiens vingslag ta tag i en.

egentillverkat & handgjort på suseå choklad & deli

På Storgatan 38 mitt i centrala Falkenberg ligger butiken Suseå Choklad & Deli. Här säljs handgjorda chokladpraliner tillverkade av de finaste kakaobönor, närodlade ingredienser och mycket kärlek. Utöver de egentillverkade pralinerna säljs här även handplockade delikatesser, lakrits, konfektyr och dryck.

Bild innifrån Sueså delikatessbutik.
Mitt i centrala Falkenberg ligger Suseå Choklad & DeliFoto: Destination Falkenberg

naturnära mitt i stan

Under ståtliga träd och frodigt lövverk slingras sig Doktorspromenaden fram utefter Ätran. Här prövas fiskelyckan under fiskesäsongen och är turen framme kanske du även får se pigga laxar hoppa i ån. Två km lång är vandringen och trots närheten till centrum är naturupplevelsen påtaglig med det rinnande vattnet, de vackra rhododendron och trätaket som ger skugga soliga dagar.

Vackra vyer utmed doktorspromenaden i Falkenberg.
Doktorspromenaden är ett rogivande promenadstråk som slingrar sig fram utefter Ätran, inte långt ifrån Falkenberg centrum. Foto: Destination Falkenberg

vacker natur och roliga aktiviteter på vallarna

Vallarnas friluftsområde är Falkenbergs största park. Här finns mängder av vacker natur och aktiviteter för både stora och små. Eller vad sägs om ett utegym, parkourpark, skatepark, stor lekplats, äventyrsbana eller ett mini-zoo med höns, getter, får och grisar.

Ett barn balanserar på en stock.
I Vallarnas friluftspark ligger en äventyrsbana där barnen kan utmana sig själva och varandra med att balansera på stockar och stubbar.Foto: Destination Falkenberg

blomsterprakt i badhusparken

Badhusparken ligger på ett härligt läge precis mitt emellan Gamla stan och centrum. Hit går du för att njuta av blomsterprakten och den lugnande vattenljudet från fontänen Ätran. Här finns härliga gröna ytor med träd, buskar och massor med blommor samt ett tåg för barnen kan leka i.

napolitansk pizza mitt i Falkenberg

Lilla Napoli är numera Falkenbergs populäraste pizzeria och har på kort tid byggt upp ett rykte som sträcker sig långt utanför Hallands gränser. Här har pizzabakandet förvandlats till en konstart och pizzan är mjuk, fluffig, lättsmält och inte särskilt lik den svenska varianten. I jämförelse med en svensk pizza är Pizza Napoletana mycket spartansk och du kommer bara hitta ingredienser som fyller ett tydligt syfte. Så kom med ett öppet sinne och du kommer få en helt ny pizzaupplevelse. Glöm dock inte att boka in dig i tid för att garanterat få den där pizzan du drömmer om.

Två runda pizzor är serverade på ett träbord.
På Lilla Napoli i Falkenberg är pizzorna fluffiga, spartanska och ljuvliga.Foto: Robin Söderholm

Rian Designmuseum

I det över 150 år gamla korsvirkeshuset vid ån Ätran ligger Hallands designmuseum. Den charmiga interiören med takbjälkar och murväggar vittnar om husets historia som spannmålsmagasin. I de tillfälliga utställningarna visas bland annat industridesign, arkitektur, modedesign och konsthantverk och nyskapande design blandas med folkkär formgivning. I den tillhörande designbutiken säljs bland annat böcker, presentartiklar, affischer och vykort. I anslutning till designmuset finns Café Rekommenderas där bland annat Falkenbergssmörgåsen serveras med lokala råvaror från producenter som Gudmundsgården, Korshags och Skrea ost.

En designutställning på Rian museum visar lampor, kuddar och andra interiördetaljer.
På Rian designmuseum i Falkenberg hittar du nytänkande konst och folkkär formgivning.Foto: Rian designmuseum

Borgmästargården

I den gamla Borgmästargården mitt i Falkenbergs centrum finns numera ett mysigt och genuint café och konditori där du kan hitta allt från söta bullar till lättare luncher.  På Borgmästargården vill man slänga så lite som möjligt så utbudet varierar från dag till dag beroende på säsong och vilka råvaror som finns för dagen. Men du kan vara säker på att allt är bakat med omtanke, kärlek och passion.

Disken på Borgmästargården är fylld av bullar, kakor och bröd.
Att bakverken tillverkas med omtanke, kärlek och passion är viktigt på Borgmästargården.Foto: Marie Hidvi

 

😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.