En vuxen och två barn sitter på klipporna och fikar.
Foto: Philip Liljenberg

Bästa tipsen för en hållbar semester

Att vårt resande påverkar både miljön och naturen är ingen hemlighet. Nästan hälften av alla svenskar reser med miljön i åtanke. Trots det är vi inte beredda att dra in på just semesterlyxen. Och självklart ska vi fortsätta njuta och unna oss, men det finns några enkla saker du kan tänka på för att din resa ska bli lite mer hållbar. Ingen kan göra allt men alla kan, som bekant, göra något.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Att semestra hållbart handlar om att ta ett helhetsgrepp om resan och göra aktiva och medvetna val kring allt i från transport och boende till mat och aktiviteter. Men ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja, vad man ska fokusera på och hur man ska gå tillväga om man vill göra en insats för miljön även på semestern. Vi har satt ihop en lista på enkla saker du kan tänka på för att semestra så hållbart som möjligt. Och kanske kan det vara en spännande utmaning att testa att ta tåget eller bilen istället för flyget i år?

1. Res hållbart

Just transporten och hur du reser på semestern är såklart en stor och viktig fråga. Försöka att i första hand välja tåg eller buss, även om bil såklart är bättre än både båt och flyg. När du väl är på plats är det bra att försöka gå eller cykla så mycket som möjligt. Testa hyra en el-cykel på plats och trampa mil efter mil utan att anstränga dig det minsta.

Försök även använda den kollektivtrafik som finns på plats. I Halland är det enkelt att ta sig mellan våra fina kuststäder Varberg, Falkenberg och Halmstad med tåg. Från våren och ända fram till hösten finns det en Hop-on hop-of-buss, Åkturen, som startar i Varberg och tar dig till mängder av härliga utflyktsmål på landsbygden.

Bild på perrongen i Varberg.
Ta tåget mellan Hallands fina kuststäder.Foto: MTRX

2. Ha kvar miljötänket på semestern

Bara för att du åker på semester behöver du inte skippa de små, vardagliga miljöinsatserna som du vanligtvis gör när du är hemma. Återvinn skräpet, spara på vattnet, släcka lampan när du lämnar hotellrummet, ät i säsong, ha köttfria dagar. Små saker som är naturligt för dig i vardagen men som kanske faller bort när du åker på semester.

3. Handla närproducerat och närodlat

I Halland är det enkelt att hitta bra och närproducerad mat. Överallt myllrar det av gårdsbutiker med ekologiska grönsaker, ost, kött, must, rotfrukter, fisk och andra lokalproducerade varor.

En person håller en korg fylld med gurkor, tomater och sallad.
I Halland finns mängder av bra gårdsbutiker med lokala råvaror.Foto: Ron Johansson

4. Gynna den lokala turistnäringen

Hyr cykel eller kanot på plats. Ät på lokala restauranger eller caféer, bo på personliga vandrarhem, hotell eller campingplatser så att turismen ägs och drivs av de som bor på orten.

5. Shoppa med hjärtat

Visst är det mysigt att strosa runt bland härliga butiker, och det blir ännu bättre om du shoppar med hjärtat. Hållbarhet handlar inte bara om att välja ekologiskt och rättvisemärkt. Det handlar också om att gynna de lokala butikerna så de har möjlighet att finnas kvar.

På de större kedjorna kan du aktivt välja att köpa kläder av ekologisk bomull, plagg som är Gots-certifierade och såklart välja hudvård som inte är testat på djur. Och i de mindre butikerna kan du hålla utkik efter produkter och kläder som är fairtrade, ekologiska, rättvisemärkta, svensktillverkade och av bra kvalitet. Du kan också tänka på att tacka nej till påse om det inte behövs.

En personal hänger upp kläder på väggen.
Populära träningsmärket Aim’n startade sin resa i Halmstad och du kan besöka deras concept store i mysiga Drottning Kristina-passagen.Foto: Agneta Kristiansson

6. Bo miljövänligt

Välj ett boende som är miljömärkt eller som jobbar aktivt med miljöfrågor. Det är såklart en stor bonus om maten och frukosten som serveras är ekologisk eller närproducerad.

7. Var digital och undvik papper

Idag behöver du sällan skriva ut biljetter och bokningar utan det räcker oftast att uppge bokningsnummer, visa bekräftelsen från mailen eller scanna en kod i mobilen. Förutom att det är bättre för miljön får du betydligt färre papper att hålla reda på.

Bild på en mobil och dator som ligger på ett bord
Använd mobilen för att ha koll på biljetter och bokningar så har du allt på ett ställe och du slipper skriva ut massa onödiga papper.Foto: Ben Kolde

8. Visa att du värdesätter ett hållbart tänkande

Fråga på restaurangen var köttet kommer ifrån, köp lokala råvaror i delikatessbutiken, berätta för duktiga arrangörer och caféer att du uppskattar att de jobbar med lokala råvaror.

9. Var rädd om naturen

Allemansrätten ger oss enorma möjligheter att använda naturen. Men det innebär också ett stort ansvar i att inte förstöra, bryta kvistar från levande träd, plocka fridlysta blommor eller elda på olämpliga platser. Ta hand om naturen på samma sätt som den tar hand om oss.

En vuxen och två barn promenerar i skogen.
Naturen är en härlig plats för lek, äventyr och återhämtning.Foto: Oskar Albrektson

10. Undvik flaskvatten

Kranvattnet vi har i Sverige är bland det bästa i hela världen. Så ta för vana att ha en tom flaska i väskan istället för att köpa nytt när du blir törstig. Då sparar du både pengar och miljön.

11. Upptäck närområdet

Upptäck naturen som finns runtomkring. Bada, bygg ett sandslott med barnen, klättra i träd, läs en bok i sanddynerna, vandra, ha picknick i en skogsdunge, cykla, ta en löptur eller simma på öppet vatten. Det finns mängder av aktiviteter som inte påverkar miljön. Och om ni ska lite längre kanske ni kan hyra en lådcykel med el, eller helt enkelt ge er ut på en härlig långpromenad.

Familj cyklar längs med havet.
Att cykelsemestra med familjen är både härligt och miljövänligt.Foto: Philip Liljenberg