Ett grått växthus omgivet av gröna växter och härliga blommor.
Foto: Håkesgård

11 härliga trädgårdsupplevelser

Dahlior i mängder, fluffiga moln av höstanemon, gula solrosfält som breder ut sig… Sensommaren och den tidiga hösten är en fröjd för trädgårds- och blomsterälskare oavsett om man gillar blomsterodlingar med självplock, privata trädgårdar eller stora vackra parker.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Trädgårdsintresset ökar och vi har ett spännande projekt på gång med trädgårdar utmed Kattegattleden, håll utkik under 2020! Men redan nu vill vi passa på att tipsa om ett antal trägårdsupplevelser i Halland som du kan njuta av under sensommaren. Häng med på en halländsk trädgårdsresa i sensommartid från Kungsbacka i norr till Laholm i söder.

1. Naturlig odling på Blomsterfarmen

På Bröndomevägen 170 i Vallda ligger Blomsterfarmen som är en liten blomsterodling med naturligt odlade snittblommor. I Vallda utanför Kungsbacka har du möjlighet att själv plocka dina snittblommor till helgbuketten. Blomsterfarmen drivs av passion för odling och erbjuder naturligt odlade blommor på friland.

Närbild på nyplockade snittblommor i mustiga höstfärger.
På Blomsterfarmens självplock komponerar du din egen bukett i härliga färger. Foto: Blomsterfarmen

2. kravodlat hos Mariebergs gårdsbutik

Ingenstans i Sverige odlas det så mycket pepparrot som i Fjärås och gårdsbutiken är också fylld av andra kravodlade grönsaker. Pepparrotsgården i Fjärås är Sveriges allra största odlare av pepparrot och längs med Tjolöholmsvägen i Fjärås, strax utanför Kungsbacka ligger Mariebergs gårdsbutik som säljer kravodlade grönsaker, färskostar och såklart mängder av pepparrot. Butiken har öppet året om och det finns också ett växthus där du gärna får kika in för att se hur det ser ut när tomaterna och gurkorna växer. Under säsong finns här också ekologiskt odlade blommor och plantor till försäljning och du kan anmäla dig till de inspirerande kurserna i blomsterbindning som anordnas på gården.

3. mängder med inspiration hos Träslövs Trädgård

I Träslöv strax utanför Varberg ligger en unik, mysig handelsträdgård med butik, trädgård och massor av inspiration. De senaste nyheterna inom trädgård finns alltid på plats. Gänget på Träslövs Trädgård säger att de älskar både växter och trädgårdsdesign. Det märks. Florister, trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare har skapat en inspirerande plats där du antingen kan strosa runt och njuta av nuet, eller samla på dig växter, prylar, kunskap och hjälp för att skapa en egen drömträdgård där hemma.

4. en kreativ oas på Håkesgård

På Håkesgård, cirka 2 mil utanför Varberg, finns en mysig gårdsbutik som erbjuder en härlig blandning av vackra ting med inrikning på trädgård. Håkesgård är en kreativ oas som inhyser alltifrån blomsterodling och öppen trädgård till olika kurser och övernattningsmöjligheter på gårdens mysiga bed and breakfast. Här kan du hitta vaser, krukor och zinkbadkar till trädgården. I säsong är här självplock på blommor dagligen och det finns gott om underlag till att skapa de mest magiska blomsterbuketter.

Blommande orangea dahlior i förgrunden framför en stor röd lada och grön gräsmatta.
I säsong kan du själv plocka ihop en härlig bukett med Dahlior på Håkesgård.

5. fantasifulla rum på Runevads trädgård

En privat trädgård med skönt avslappad känsla i krokarna kring Morup. Här möter du fantasifulla rum av perenner, buskar och träd. Den lilla butiken har trädgårdsinteriör, perenner och vackra ting.  Ägaren, som själv är trädgårdsdesigner, har skapat en upplevelseträdgård där gångar leder dig mot orangeriet med rosor och fram till dammen med näckrosor, guldfiskar och ankor. Här finns också ett poolområde med inspiration från medelhavet. Letar du efter något nytt och annorlunda bakom varje hörn så är chansen stor att du upptäcker det på Runevads Trädgård.

6. dignande äppelkronor & väldoftande örtor hos hule trädgård

På en liten charmig gård i Glommen hittar du Hule trädgård och musteri, här står 200 äppelträd stadigt i jorden och är grunden i hela musteriverksamheten med sina dignande äppelkronor. Här kan du även botanisera i gårdens stora växthus bland slingriga tomatplantor, väldoftande örter och säsongsaktuella blommor att köpa med hem till din balkong, altan eller trädgård. Vissa växter odlas här, annat köps från lokala odlare men fokus ligger alltid på hållbart odlade blommor.

7. Hållbara snittblommor hos Harplinge blomsterodling

Liten, nyöppnad och hållbar blomsterodling i Harplinge norr om Halmstad. Inredaren och trädgårdsformgivaren Susan Hübel förvandlat en bit åkermark till blomsterparadis. Solros, rosenskära, luktärt, dahlia och mycket mer finns att avnjuta. Här kan du köpa med dig hållbart odlade snittblommor, perenner, kryddor och krukväxter. Då och då finns dessutom chans till självplock.

Närbild på härliga rosa och vita blommor.
Njut av blomsterprakten på blomsterfarmen utanför Harplinge. Foto: Agneta Kristiansson

8. självplock av blommor på Susegård

8 km nordväst om Halmstad ligger Susegård med en charmig gårdsbutik och ett litet trädgårdscafé. Här odlas KRAV-certifierade grönsaker, blommor och potatis, i gårdsbutiken går det även att köpa kött från gårdens egna djur och ostar, rapsolja och annat från andra halländska producenter. I gårdsbutiken på Susegård kan du botanisera bland de färdigplockade grönsakerna, bären och blommorna eller så tar du med dig en sekatör ut i blomsterhavet för att själv plocka ihop till en färgsprakande bukett. Utbudet varierar efter säsong och vissa dagar i veckan kan du även avnjuta en fika i trädgårdscaféet där du sitter i den grönskande trädgården eller tar med dig din fika in bland grönsakerna i växthuset.

9. naturligt och hållbart på Åkershults trädgård

Visningsträdgård och trädgårdsbutik på landet med chans till hembakad holländsk fika i växthuset. På den gamla bondgården utanför Landeryd njuter du av naturliga och hållbara planteringar i både perennrabatten, i köksträdgården och på blomsterängen. Stora ekar, kuperat landskap och rik flora charmade Bob och Anne som flyttade från Holland till Halland och skapade sin trädgårdsdröm på en gammal bondgård utanför Landeryd. Bob är arborist och landskapsingenjör, Anne är designer och konservator av trädgårdar och parker. Nu driver de Åkershult Trädgård med naturliga och hållbara planteringar, visningsträdgård, butik och då och då café. Tar du en utflykt hit får du upptäcka lantlivet, perennrabatterna, blomsterängarna och alla naturskatter i området runt gården. Det finns möjlighet att boka både guidad rundtur i trädgården och servering av hembakad fika i härlig omgivning.

10. charmigt lantligt hos Horsabäck perenner

Följer du de slingrande vägarna från Våxtorp och inåt landet mot Hishult så kommer du efter ett tag till Horsabäck perenner. En härlig plantskola och visningsträdgård med ett brett sortiment av perenner, prydnadsgräs, ormbunkar och kryddväxter.  Urvalet är både brett och spännande och omsorgen om plantorna är påtaglig bland de frodiga, friska och välmående växterna i den charmigt lantliga miljön.

Trädgårdsbild med olika frodiga växter, träd, små hus och trädgårdsprydnader i form av a
Hos Horsabäck perenner hittar du ett brett utbud utav perenner, prydnadsgräs, ormbunkar och kryddväxter.

11. Öppna guidningar i Stadsparken i Laholm

På den tidigare banvallen i centrala Laholm ståtar numera en stadspark som 2013 vann priset som Sveriges vackraste nyanlagda park, ett pris som såklart har lockat många turister som vill njuta av allt det härliga som parken har att erbjuda. Under sommaren och hösten anordnas öppna guidningar som tar dig runt i parkens olika avdelningar och bland de olika träskulpturerna som står utställda på olika ställen i parken.

Blommande tulpaner i vitt ch lila i laholms stadspark.
Laholm har en härlig stadsprak som årligen lockar många turister. Foto: Visit Laholm
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.