Kattegattleden längs Sveriges västkust

Cykla genom fiskelägen och mysiga städer. Stanna till vid gårdsbutiker, caféer och konstateljéer. Duka upp fikakorgen på någon av Sveriges finaste sandstränder, eller välj en lite mer avskild badvik. Kattegattleden bjuder på 395 kilometer havsnära cykling i fantastisk miljö - från Helsingborg i söder till Göteborg i norr.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Webbredaktör och friluftsälskare

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och en stor del av leden är bilfri. Vackra åkrar varvas med vidsträckt utsikt över havet och överallt längs leden hittar du härliga utflyktsmål, fina vyer och spännande sevärdheter.

Om du känner att nästan 40 mil är lite väl långt går det alldeles utmärkt att ta med cykeln på tåget och på så sätt välja vilken del av sträckan du vill cykla. Du känner igen dig på de rödvita skyltarna märkta med nummer 1 och det går fint att cykla leden i båda riktningarna.

Gå in på Kattegattleden.se för mer information, tips och idéer.

6 Saker du inte vill missa

Längs cykelleden finns allt från mysiga gårdsbutiker och caféer till hemtrevliga vandrarhem och långa sandstränder. Här är platserna du inte får missa på din cykelresa längs den svenska västkusten och Halland.

1. En fika på Särdals kvarn

Alldeles intill leden ligger Särdals kvarn. Ta en fika i den lummiga trädgården eller köp sylt, saft och marmelad från Hallands fruktindustri, som har sin lilla fabriksbutik i det gamla kvarnhuset.

Himlen är blå och solen lyser på Särdals kvarn. Kvarnen är brun och av holländsk typ.
Längs Hallands kustväg tornar Särdals kvarn upp sig. I kvarnen säljs sylt, saft och marmelad från Hallands fruktindustri och andra lokalproducerade varor.

2. Plättar och gröt på Steninge vandrarhem

På gränsen mellan Falkenberg och Halmstad ligger det lilla kustsamhället Steninge. Kattegattleden löper rakt igenom samhället och ett perfekt stopp för en hungrig cyklist är Steninge vandrarhem. Här serveras plättar, fika och världens bästa havregrynsgröt.

Skylten med texter Steninge Vandrarhem står vid sidan av en liten grusväg som leder till det vita pensionatet.
Längs Kattegattleden ligger Steninge vandrarhem.

3. bad, klippor och grönsaker i Ugglarp

Ugglarp är perfekt för både bad och krabbfiske. Plocka upp den medhavda picknicken på klipporna eller köp en glass på den närbelägna campingplatsen. Följ skylten mot Ugglarps Grönt där du kan handla fantastiska grönsaker och rotfrukter som är odlade alldeles i närheten.

En person i blå tröja cyklar längs havet.
I Ugglarp går Kattegattleden precis vid havet.

4. Bryggor och småbåtar i Glommen

Ta en liten paus i Glommen och strosa runt bland sjöbodar, båtar och bryggor. Naturen är vacker och bjuder in till sköna promenader och uppfriskande bad.

Många småbåtar har lagt till vid Glommens hamn. De röda små fiskebodarna syns lite längre bort.
Glommen är en populär småbåtshamn på sommaren.

5. Surfing och strandhäng i Apelviken

På få ställen i Sverige finns det så mycket surf som i Apelviken strax utanför Varberg. Längs strandpromenaden finns mängder av surfbutiker, restauranger och surfskolor. Så ställ cykeln och prova något på vattnet istället.

En vindsurfare går längs Apelvikens strand
Apelviken är ett av Sveriges bästa ställen för vind- och kitesurfing.

6. Fascinerande mordgåta på Varbergs Fästning

Varbergs Fästning och Hallands kulturhistoriska museum är ett måste för alla familjer som besöker Halland. Utforska fästningen och ta del av mängder av spännande historia. Här finns den berömde Bockstensmannen bevarad och kanske kan några av ledtrådarna på museet bringa klarhet i vad som faktiskt hände den där dagen då han dödades, för 650 år sedan.

Solen lyser, sommarklädda människor promenerar på vägen upp mot Varbergs Fästning. Långt bort i horisonten syns havet.
I Varbergs fästning finns Hallands kulturhistoriska museum där du bland annat kan kolla på medeltidsmannen Bockstensmannen.
Tips från artikeln
Himlen är blå och solen lyser på Särdals kvarn. Kvarnen är brun och av holländsk typ.

Naturnära delikatesser längs kustvägen

Läs mer

Bo vid Steninge sagostig

Läs mer
Bild på lådor fyllda med grönsaker och grödor.

Närproducerat på Ugglarps Grönt

Läs mer

Dela artikeln med en vän.

Pin på pinterest
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel