Från Nashvillestämning till halländsk vinskörd

I Halland njuter man bäst av den härliga höststämningen och höstens gyllene ljus med en utflykt på landet! Hos oss finns många möjligheter att hitta inspiration och ingredienser till höstens alla långkok. Stanna längs vägen och ta med dig nyskördade grönsaker, färgglada höstblommor och pumpor i alla former. Håll utkik efter de gårdsbutiker som har öppet. Det kan även vara värt att spontant trycka på bromsen för att upptäcka en av de lite mindre traditionella skördemarknaderna på landet. Där kanske du hittar härliga blommor som påminner om mormors trädgård.

Den här utflykten tar dig från Varberg längs Dagsåsvägen till inlandet. Utgå från Varberg och åk i sydöstlig riktning mot Dagsås. Första stoppet är Strömma Farmlodge utanför Varberg där du kan fika, botanisera bland second hand-fynd och sköna inredningsprylar eller bara njut av de vackra omgivningarna.

Fortsätt vidare mot Dagsås och sväng höger mot Högryd. Längs vägen kan du passa på att plocka höstens färgsprakande blommor med dig hem, följ självplock-skylten till Sjööarvs Gård. Om du istället väljer att svänga vänster i Dagsås kommer du snart till Öströö Fårfarm. Här kan du köpa hem färskt lammkött till söndagens middag eller bara njuta av den fantastiska miljön kring gården. Vägen genom det idylliska höstlandskapet längs Åkulla bokskogar är en upplevelse i sig! Avsluta dagen med ett glas vin från den halländska myllan på Ästad Vingård. Har du tur så har vinskörden börjat och det råder febril aktivitet bland vinrankor och i vinkällaren. Eller så hänger vinrankorna fulla med mogna druvor – passa då på att ta en promenad runt vinfältet. Vill du lära dig mer så finns vingårdsvandring och vinprovning, vilket blir ett perfekt avslut på en härlig höstdag ute på landet.

Strömma Farmlodge

Strömma är något alldeles extra. Mitt ute på landet ligget denna idyll där du kan dricka finfin saft och lemonad och fika hembakat som påminner om barndomssomrar på landet. Njut av den vackra naturen, botanisera bland roliga second hand-fynd eller köp med dig något från den mysiga inredningsbutiken. På lördagar är det melodikryss och flera gånger per år bjuds det in till musikevent, marknader och andra härliga grejer.

 

Sjööarvs Gård

Sjööarvs gård ligger i utkanten av Åkulla bokskogars naturreservat mellan Dagsås och Högryd. Här drivs ett småskaligt jord- och skogsbruk med ekologisk köttproduktion som huvudsaklig inriktning. Men du kan också åka hit för att plocka fina blommor på gårdens lilla självplock och här finns bland annat Dahlia, Zinnia och Luktärt.

Öströö Fårfarm

Mitt i den vackra bokskogen i Tvååker ligger Öströö Fårfarm. Gården har anor från 1300-talet men är idag en modern fårfarm med ekologisk fåruppfödning. I köttboden kan du strosa omkring och njuta av alla smaker och dofter: korvar, patéer, lammkött, nykokt marmelad, kryddblandningar och hembakta skorpor. I den lilla röda stugan bredvid hittar du ulliga och värmande saker i fårskinn och på farmen finns också brännvinskällaren från 1700-talet där det serveras mat och kaffe. I café Fårhagen får du korgen fylld med smörgåsar, hembakat kaffebröd och ekologiskt kaffe som du kan ta med ut på guidad lammsafari bland skuttande lamm och lurviga kossor.

Ästad Vingård

Ästad är Hallands stösta vingård och matglädje och förstklassigt vin är några av grundpelarna. Rätternas skapas på bara svenska råvaror och de får gärna vara handplockade från odlare i trakten. Menyerna växlar mellan årstiderna och tillagas omsorgsfullt på säsongens bästa råvaror. Vingården består av 4 hektar där vinstockarna står i vackra rader på en solig sluttning. Ästad Vingård coachas av Lars Torstensson som är en av världens främsta vinmakare med flera internationella utmärkelser. Här finns också Ästads egna butik med inriktning på det goda i livet, mat, vin och spa. Välkommen till idyllen där rustik elegans och jordnära njutning finns med i allt

Dela med en vän

Dela artikeln med en vän.

Pin på Pinterest