Den här hemsidan använder cookies för att förbättra surfupplevelsen för dig som besökare. Läs mer.

En person kör vindsurf på ett stormigt hav.

Surfa hur du vill i Halland

Bild på Lisa Söderholm

Butiken Surfers Paradise i Varberg är nordens största surfbutik och har funnits i över 30 år och det finns många andra surfbutiker och surfskolor längs Hallandskusten. Surfskjulet i Gottskär, Fahlen surf i Varberg och Ohana, Kitekalle och Namnasea i Halmstad är bara några exempel på ställen där du både kan lära dig surfa och köpa rätt utrustning. Oavsett om du vill vindsurfa, köra kitesurf, vågsurf eller stand up paddleboard finns det bra spots längs Hallandskusten, så det är bara bestämma dig för vad du är sugen på att testa, ta brädan under armen och ge dig ut i vågorna.

Vindsurf

I början av 70-talet kom vindsurfingen till Sverige och det beskrivs ofta som en blandning av surfing och segling. Själva brädan är ofta 2,5-3 meter lång och om du fångar vinden rätt kan du komma upp i höga hastigheter och nästan flyga fram över vattnet. I Varberg finns Sveriges enda gymnasieskola med vindsurf på schemat och det är många av Sveriges bästa surfare som gått där. Onsala, Åsa, Frillesås, Apelviken, Ringenäs och Mellbystrand är några ställen som passar sig extra bra för Vindsurf.

En person kör vindsurf på ett stormigt hav.
I Apelviken finns Sveriges enda gymnasieskola med Vindsurfing på schemat.Foto: Pilstrand

Kitesurf

Kitesurfing är en blanding av segling och wakeboard. Du står på en bräda och drivs fram genom att fånga vinden med en drake. Kitesurfing kräver mycket teknik och det är viktigt att gå kurser så man lär sig tekniken innan man ger sig ut på egen hand. Det är starka krafter som tar tag i seglet och vid rätt vind kan man komma upp i enorma hastigheter. För en duktig Kite-åkare är det inga konstigheter att hoppa 15 meter upp i luften.

Bild på en strand där mängder av färgglada kite-drakar är i luften.
I Halland är det vanligt med Kitesurfing.

För en duktig Kite-åkare är det inga konstigheter att hoppa 15 meter upp i luften.

Vågsurf

Vågsurf har sitt ursprung på Hawaii och spred sig i början av 1900-talet till USA och Australien. Det dröjde ända till 70-talet tills vågsurfingen kom till Sverige, men längs Hallandskusten går det ibland hitta riktigt bra vågor. I vågsurf balanserar du på en bräda och surfar med hjälp av vågens kraft. Det är enkelt att komma igång med det krävs mycket träning för att bli riktigt bra och vågsurfaren är ständigt på jakt efter att fånga den perfekta vågen. Träslövsläge, Apelviken och Kåsa är några av Hallands bästa ställen för vågsurf.

En person tar en våg på en surfingbräda.
I Varberg är det ibland perfekta förhållanden för vågsurf.

Stand Up Paddleboard

SUP är den snabbast växande vattensporten i världen och kom till Sverige omkring 2010. Du står upp på en stor bräda och paddlar med en paddel och det är ett enkelt sätt att komma nära vattnet och naturen. Det är okomplicerat och kräver inga stora förberedelser och det passar lika bra i blåst som när när vinden har mojnat. Det är skonsamt för kroppen och passar perfekt som familjeutflykt på havet.

Ett gäng tjejer paddlar Sup på Fylleån, omgivna med grönskande träd.
Fylleån är perfekt att köra Stand Up Paddleboard på.
Dela med en vän

Känner du någon som hade gillat det här? Dela med en vän.

Dela i Messenger
Pin på Pinterest